Śledzie z cebulką i koperkiem

przez Malwina
Śledź w oleju przepis
Śledzie przygotowuję zazwyczaj w okresie Bożego Narodzenia lub na spotkania z przyjaciółmi. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przystawka, która cieszy się sympatią przede wszystkim mężczyzn. Mój Połówek, który za rybami nie przepada, śledzie mógłby jeść kilka razy w tygodniu. Najczęściej przygotowuję mu matiasy z dodatkiem cebulki i ogórków. 

Śledź z cebulą przepis
ŚLEDZIE Z CEBULĄ I KOPERKIEM

Składniki:
  • 500 g matiasów w oleju
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 większa czerwona cebula
  • 2 łyżeczki kaparów
  • kilka gałązek koperku
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • sok połowy dużej cytryny
  • kilka plasterków cytryny 
Matiasy wyjmujemy z oleju, kroimy w mniejsze kawałki. Ogórki i cebulę siekamy w kosteczkę. Gałązki koperku i kapary drobno siekamy. Śledzie umieszczamy w pojemniku, dodajemy do nich ogórki, cebulkę, kapary, posypujemy koperkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy cienkie plasterki cytryny. Pojemnik przykrywamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania śledzi w lodówce): 10 minut.

Miłośnikom śledzi polecam wypróbować przepis na rolmopsy 
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Majana 13/04/2013 - 6:44 pm

Ale smakowitości przygotowałaś! Uwielbiam śledziki:)

Odpowiedz
Beatrice 13/04/2013 - 7:11 pm

Pyszne, u mnie w domu często goszczą na stole 😉

Odpowiedz
Antenka 13/04/2013 - 8:15 pm

wczoraj kupiłam śledziki i zastanawiałam się co z nich zrobić;)
super przepis:)

Odpowiedz
Smakowity Zaułek 14/04/2013 - 8:27 am

Śledziki tak podane są pyszne! Uwielbiam!

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 15/04/2013 - 4:17 pm

Pysznie wygladają te sledzie:). Ja bardzo lubię wsmietanie z cebulką i jabłkiem:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 16/04/2013 - 9:46 am

Cudowne śledziki 🙂

Odpowiedz
lemon&lime 04/11/2014 - 3:48 pm

właśnie zrobiłam, chłodzą się w lodówce, wszystko pachnie wyśmienicie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies