Śledzie przygotowuję zazwyczaj w okresie Bożego Narodzenia lub na spotkania z przyjaciółmi. Jest to prosta i szybka w przygotowaniu przystawka, która cieszy się sympatią przede wszystkim mężczyzn. Mój Połówek, który za rybami nie przepada, śledzie mógłby jeść kilka razy w tygodniu. Najczęściej przygotowuję mu matiasy z dodatkiem cebulki i ogórków.
ŚLEDZIE Z CEBULĄ I KOPERKIEM
Składniki:
- 500 g matiasów w oleju
- 2 ogórki konserwowe
- 1 większa czerwona cebula
- 2 łyżeczki kaparów
- kilka gałązek koperku
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- sok połowy dużej cytryny
- kilka plasterków cytryny
Matiasy wyjmujemy z oleju, kroimy w mniejsze kawałki. Ogórki i cebulę siekamy w kosteczkę. Gałązki koperku i kapary drobno siekamy. Śledzie umieszczamy w pojemniku, dodajemy do nich ogórki, cebulkę, kapary, posypujemy koperkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy cienkie plasterki cytryny. Pojemnik przykrywamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Czas przygotowania (bez czasu marynowania śledzi w lodówce): 10 minut.
Miłośnikom śledzi polecam wypróbować przepis na rolmopsy
7 komentarzy
Ale smakowitości przygotowałaś! Uwielbiam śledziki:)
Pyszne, u mnie w domu często goszczą na stole 😉
wczoraj kupiłam śledziki i zastanawiałam się co z nich zrobić;)
super przepis:)
Śledziki tak podane są pyszne! Uwielbiam!
Pysznie wygladają te sledzie:). Ja bardzo lubię wsmietanie z cebulką i jabłkiem:)
Cudowne śledziki 🙂
właśnie zrobiłam, chłodzą się w lodówce, wszystko pachnie wyśmienicie!