Drożdżówki z malinami i kruszonką |
Gdy tylko idę na ryneczek, za każdym razem wracam do domu z siatkami wypchanymi po brzegi sezonowymi owocami. Są smaczne na surowo, w koktajlach, ciastach. Ostatnio najczęściej kupuję maliny i jagody (to mój niezbędny dodatek do nocnej owsianki). I namiętnie piekę drożdżówki. Po jagodziankach z serem przyszła kolej na słodkie bułki z malinami. Mięciutkie i rozpływające się w ustach drożdżówki z malinami smakują dobrze o każdej porze dnia. Obowiązkowo z dużą ilością kruszonki na wierzchu.
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ
Składniki (na około 6-8 sztuk):
- 2 szklanki mąki (piekłam je na mące typ 550)
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 żółtko
- 50 g miękkiego lub stopionego i ostudzonego masła
- kasz manna (semolina)
- pół małego opakowania malin
- do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z odrobiną zimnej wody
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki miękkiego masła
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: W misce umieszczamy mąkę, sól, 3,5 łyżki cukru, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy pół łyżki cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, wyrabiając składniki pomiędzy palcami. W każdej bułce robimy wgłębienie przy pomocy spodu szklanki. Wsypujemy w nie odrobinę kaszy manny, układamy maliny. Boki bułek smarujemy roztrzepanym z wodą żółtkiem. Bułki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Bułki studzimy na metalowej kratce. Ja dodatkowo polałam je gęstym lukrem.
Drożdżówki z malinami i kruszonką |
Drożdżówki z malinami i kruszonką |
Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.
5 komentarzy
Pyszności! 🙂
Świetnie się prezentują Twoje drożdżówki! : )
Super przepis!
Witam 🙂 Piękne! zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
Bardzo apetyczne! Wiesz że nie jadłam jeszcze drożdżówek z malinami?! Zaraz nadrobię 🙂 Co masz za fajną podkładkę do pieczenia?
To mata silikonowa