Drożdżówki z malinami i kruszonką

przez Malwina
Bułki drożdżowe z malinami
Drożdżówki z malinami i kruszonką
Gdy tylko idę na ryneczek, za każdym razem wracam do domu z siatkami wypchanymi po brzegi sezonowymi owocami. Są smaczne na surowo, w koktajlach, ciastach. Ostatnio najczęściej kupuję maliny i jagody (to mój niezbędny dodatek do nocnej owsianki). I namiętnie piekę drożdżówki. Po jagodziankach z serem przyszła kolej na słodkie bułki z malinami. Mięciutkie i rozpływające się w ustach drożdżówki z malinami smakują dobrze o każdej porze dnia. Obowiązkowo z dużą ilością kruszonki na wierzchu. 

Drożdżówki z malinami przepis
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ


Składniki (na około 6-8 sztuk):

  • 2 szklanki mąki (piekłam je na mące typ 550)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g miękkiego lub stopionego i ostudzonego masła
  • kasz manna (semolina)
  • pół małego opakowania malin
  • do posmarowania: 1 żółtko wymieszane z odrobiną zimnej wody
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki miękkiego masła
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: W misce umieszczamy mąkę, sól, 3,5 łyżki cukru, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy pół łyżki cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, wyrabiając składniki pomiędzy palcami. W każdej bułce robimy wgłębienie przy pomocy spodu szklanki. Wsypujemy w nie odrobinę kaszy manny, układamy maliny. Boki bułek smarujemy roztrzepanym z wodą żółtkiem. Bułki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Bułki studzimy na metalowej kratce. Ja dodatkowo polałam je gęstym lukrem.
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Drożdżówki z malinami i kruszonką
Słodkie bułki z malinami
Drożdżówka z malinami przepis
Drożdżówki z malinami i kruszonką

Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Magdalena M 08/07/2014 - 5:53 pm

Pyszności! 🙂

Odpowiedz
Martha 08/07/2014 - 7:04 pm

Świetnie się prezentują Twoje drożdżówki! : )
Super przepis!

Odpowiedz
Sylwia - Follow the Taste 09/07/2014 - 10:45 am

Witam 🙂 Piękne! zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

Odpowiedz
JustInka 14/07/2014 - 11:09 am

Bardzo apetyczne! Wiesz że nie jadłam jeszcze drożdżówek z malinami?! Zaraz nadrobię 🙂 Co masz za fajną podkładkę do pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 14/07/2014 - 11:22 am

To mata silikonowa

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies