Briam

przez Malwina
Briam

Spotkałam się z dwoma wersjami tej greckiej potrawy. W pierwszej do warzyw dodaje się siekane pomidory i podlewa całość wodą. W drugiej warzywa są pieczone bez pomidorowego sosu i chyba ta wersja najbardziej mi odpowiada. Aromatyczne i długo pieczone warzywa przyprawione oregano smakują fantastycznie. W wersji wegańskiej pomijamy ser feta i zastępujemy go tofu zamarynowanym w osolonej wodzie. Briam to pyszna przystawka lub samodzielne danie.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Briam przepis

BRIAM, PIECZONE WARZYWA PO GRECKU

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 bakłażany (600 g)
  • 2 cukinie
  • 2-3 duże papryki (użyłam czerwnej, żółtej i zielonej)
  • 6 pomidorów (użyłam limy)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • suszone oregano
  • ser feta do posypania
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Obrane cebule siekamy w piórka. Bakłażany kroimy w kostkę, cukinie w plastry. Pomidory kroimy w ósemki. Papryki oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia (aby warzywa nie przywarły do niej). Na dnia układamy ziemniaki i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Jeśli używacie czosnku posypcie nim ziemniaki i cebule. Następnie układamy pozostałe warzywa i również przyprawiamy. Całość polewamy oliwą. Pieczemy w temp. 170 stopni bez termoobiegu przez około 1-1,5 godziny lub dłużej, aż warzywa będą miękkie. Wyznacznikiem będą ziemniaki, bo to one pieką się najdłużej. Jeśli warzywa zaczną się zbytnio przypalać, przykryjcie blachę folią aluminiową. Przed podaniem posypujemy danie pokruszoną fetą. Ja warzywa podałam razem z sosem tzatziki. 

*pomidory możecie przed pieczeniem sparzyć i obrać ze skórki

Briam

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 40 minut.
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Justyna Bąk 17/09/2013 - 5:23 pm

wygląda bardzo smacznie:) dla mnie rewelacja:D:D

Odpowiedz
Karolina 17/09/2013 - 6:11 pm

Świetny ten przepis! Proste danie, a jednak jaka miła odmiana w menu, super pomysł! 🙂

Odpowiedz
kuchenny bałagan 17/09/2013 - 7:50 pm

Sałatka aż wychodzi z ekranu, jest cudowna 🙂

Odpowiedz
Jey 17/09/2013 - 7:56 pm

toż to raj smaków dla mnie 🙂

Odpowiedz
Antenka 18/09/2013 - 7:49 am

ojej co za kompozycja:) takie jedzenie cieszy i oczy i podniebienie:)

Odpowiedz
agnieszka 18/09/2013 - 9:25 am

Osobiście nie znam tego dania, ale wygląda przepysznie! 🙂

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 18/09/2013 - 11:02 am

znakomite danie:) wygląda rewelacyjnie:)

Odpowiedz
Marzena 18/09/2013 - 11:32 am

OO byłam w Grecji na wakacjach, ale takiej potrawy nie jadłam, a szkoda, bo wygląda bardzo smacznie. Tam gdzie bakłażan, tam musi być extra:-)

Odpowiedz
nuovana 03/05/2014 - 2:00 pm

po dzisiejszym obiedzie stwierdzam, że to danie idealne 🙂 cudnie się po nim czujemy, cała trójka ^_^

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 7:17 am

Zrobione i oczywiście jak większość Twoich przepisów ląduje w magicznej książce z przepisami 🙂

Super takie aromatyczne jedzenie 😀

Odpowiedz
Anonimowy 22/08/2014 - 10:22 am

Danie świetne – lekkie, idealne na lato. Ja tylko lekko zmodyfikowałam przepis z uwagi na męża, który nie lubi zbyt miękkich pomidorów. Pomidory dodałam po prostu pod koniec pieczenia. Danie podałam z sosem tzatziki. Całość smakowała nam wyśmienicie 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 12:02 pm

Bardzo miło mi to słyszeć/czytać. To prawdziwie wakacyjne danie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2016 - 7:06 pm

blachę czy naczynie żaroodporne?

Odpowiedz
Malwina 28/04/2016 - 7:16 pm

Może być zarówno blacha do pieczenia, jak i naczynie żaroodporne.

Odpowiedz
Magda Och 17/06/2016 - 10:05 am

Jadłam biarm na Krecie, to była wersja z siekanymi pomidorami. Wyglądała bardziej na duszoną niż pieczoną. Niemniej, było pyszne.
Musze wypróbować tę pieczoną wersję.

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2017 - 10:14 am

Jadłam na Krecie i absolutnie UWIELBIAM!!! Mam tylko pytanie techniczne: w jakiej opcji pieczemy? Bez termoobiegu, ale czy grzałka góra-dół, czy tylko góra…? Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/11/2017 - 10:18 am

Grzałka góra dół, czyli standardowe ustawienia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/11/2017 - 10:43 am

Dziękuję pięknie za odpowiedź – JUTRO ROBIĘ! 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies