Kurczak z bakłażanem i oliwkami

przez Malwina
Kurczak z bakłażanem przepis

Półki  lodówki wypełnione są po brzegi kolorowymi paprykami i bakłażanami. To właśnie te warzywa królują ostatnio w naszej kuchni. Odkąd Połówek przekonał się do bakłażanów, staram się jak najczęściej przygotowywać mu potrawy z jego dodatkiem. Tym razem padło na szybką potrawkę w stylu śródziemnomorskim. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej bagietki, ale równie dobrze sprawdzi się tu dodatek ryżu.

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 4. 

Kurczak z bakłażanem przepis

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I OLIWKAMI

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 1 mały bakłażan
  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek, posiekana
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne słupki
  • 800 g pomidorów (użyłam malinowych), obranych ze skórki i posiekanych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • porwane listki bazylii do posypania
Bakłażana kroimy w plastry, każdy z nich na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy partiami bakłażana z obu stron, aż lekko się zrumieni (smażymy przez około 2 minuty z każdej strony). Odkładamy bakłażana na papierowy ręcznik. Odcinamy polędwiczki od piersi, każdą pierś kroimy w poprzek na trzy części. Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron, aż lekko się zrumieni. Odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek i chili, smażymy dalej przez 3 minuty. Dodajemy kurczaka, pomidory, ocet balsamiczny i bakłażana. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 15-20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Dokładamy czarne oliwki, chwilkę podgrzewamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pod koniec gotowania należy zdjąć pokrywkę i go zredukować. Potrawę podajemy posypaną listkami bazylii. Ja jako dodatek podałam świeżą bagietkę. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Bąk 05/09/2013 - 4:50 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
gotowaniena102 05/09/2013 - 8:17 pm

Wygląda pysznie i zapewne tak właśnie smakuje 🙂

Odpowiedz
Kamila 06/09/2013 - 7:44 am

Pychota!

Odpowiedz
mopswkuchni 07/09/2013 - 7:58 pm

Fajnie, że Twój połówek przekonał się do bakłażana, mojemu smakował tylko w escalivadzie, czyli taki pieczony bez skórki, ale to i tak już postęp 😉 Wspaniałe danie. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej 🙂

Odpowiedz
Cytrynka 09/09/2013 - 7:25 am

Kolorowe i zdrowe danie. Zapewne bardzo smaczne.

Odpowiedz
malamib 18/02/2014 - 2:01 pm

wyprobowane. zniknęło całe danie zanim wszyscy się spostrzegli:)

Odpowiedz
malamib 18/02/2014 - 2:02 pm

wypróbowane. Zniknęło całe danie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies