Półki lodówki wypełnione są po brzegi kolorowymi paprykami i bakłażanami. To właśnie te warzywa królują ostatnio w naszej kuchni. Odkąd Połówek przekonał się do bakłażanów, staram się jak najczęściej przygotowywać mu potrawy z jego dodatkiem. Tym razem padło na szybką potrawkę w stylu śródziemnomorskim. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej bagietki, ale równie dobrze sprawdzi się tu dodatek ryżu.
Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 4.
KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I OLIWKAMI
Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
- 1 mały bakłażan
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w piórka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek, posiekana
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne słupki
- 800 g pomidorów (użyłam malinowych), obranych ze skórki i posiekanych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- garść czarnych oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- porwane listki bazylii do posypania
Bakłażana kroimy w plastry, każdy z nich na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy partiami bakłażana z obu stron, aż lekko się zrumieni (smażymy przez około 2 minuty z każdej strony). Odkładamy bakłażana na papierowy ręcznik. Odcinamy polędwiczki od piersi, każdą pierś kroimy w poprzek na trzy części. Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron, aż lekko się zrumieni. Odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek i chili, smażymy dalej przez 3 minuty. Dodajemy kurczaka, pomidory, ocet balsamiczny i bakłażana. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 15-20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Dokładamy czarne oliwki, chwilkę podgrzewamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pod koniec gotowania należy zdjąć pokrywkę i go zredukować. Potrawę podajemy posypaną listkami bazylii. Ja jako dodatek podałam świeżą bagietkę.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
7 komentarzy
wygląda bardzo smacznie:)
Wygląda pysznie i zapewne tak właśnie smakuje 🙂
Pychota!
Fajnie, że Twój połówek przekonał się do bakłażana, mojemu smakował tylko w escalivadzie, czyli taki pieczony bez skórki, ale to i tak już postęp 😉 Wspaniałe danie. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej 🙂
Kolorowe i zdrowe danie. Zapewne bardzo smaczne.
wyprobowane. zniknęło całe danie zanim wszyscy się spostrzegli:)
wypróbowane. Zniknęło całe danie:)