Make bento, not war! #43

przez Malwina
Postanowiłam zrobić małe porządki w cyklu z posiłkami do pracy. Mam nadzieję, że poniższa forma prezentacji zestawów i ich opisu będzie dla Was o wiele bardziej przejrzysta. W najbliższym czasie pojawi się więcej postów w cyklu „Make bento, not war!”. Będzie więcej nowych przepisów, porad i oczywiście znów pojawi się mały przegląd pojemników i akcesoriów. 
PONIEDZIAŁEK
Na śniadanie tortilla chłopska z ziemniakami z piekarnika. Możecie wzbogacać ją o ulubione dodatki, np. świeże lub suszone zioła, szpinak, boczek. Jest o wiele mniej kaloryczna, aniżeli tortilla przygotowana od podstaw na patelni (przy okazji nie ma obawy o to, że rozpadnie się w trakcie odwracania, wszystko bowiem pieczecie od podstaw w formie). Kombinujcie dowolnie z dodatkami. Nie dodawajcie jednak do masy jajecznej warzyw, które zawierają sporą ilość soku np. pomidorów. Jako dodatek do śniadania domowy ajvar i kawior z bakłażana (przepis wkrótce na blogu). Ten drugi polecam Wam szczególnie w okresie letnim. 
Na obiad spanakorizo z fetą i grillowana pierś z kurczaka. Spanakorizo jest lekkie i orzeźwiające. Schowajcie do pojemnika także plasterek cytryny, by móc później w razie potrzeby doprawić ryż. Jeśli nie przepadacie za serem feta (lub z jakichś powodów ograniczacie kalorie), pomińcie go w przepisie. Filet z kurczaka wcześniej zamarynowałam w oliwie z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i oregano a następnie ugrillowałam na patelni.

WTOREK

Na śniadanie placuszki białkowe z płatkami owsianymi (idealne by w prosty sposób zagospodarować nadmiar białek). Jeśli jesteście na diecie wysokobiałkowej, tym bardziej polecam Wam ten przepis. Jako dodatek do śniadania dżem z mirabelek i malin, winogrona oraz jogurt naturalny z żurawiną.
Jako drugi posiłek gotowany kurczak z soją, papryką, pokruszoną fetą, czarnymi oliwkami. Całość doprawiona oliwą i salsa rojo.
Na obiad sałatka z kaszy kuskus, selera naciowego, kurczaka i żurawiny.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 40 g kaszy kuskus
  • pół szklanki różyczek brokuła, ugotowanego na parze
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łodyga selera naciowego
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, spora szczypta suszonego orgegano, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zalewam go wrzątkiem i dodaję odrobinę soli). Gdy napęcznieje, spulchniamy go widelcem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ugotowanego kurczaka, żurawinę, brokuła, posiekanego (i wcześniej obranego z włókien) seler. Składniki dressingu łączymy ze sobą, polewamy sałatkę, mieszamy.

ŚRODA

Na śniadanie lekka sałatka z gotowanym kurczakiem, pomidorkami, ogórkiem gruntowym, oliwkami i dymką. Do tego dressing na bazie oliwy z octem z czerwonego wina, czosnkiem i oregano. Dodatkowo możecie przygotować sobie do takiej sałatki grzanki. 
Jako drugi posiłek placuszki z cukinii z sosem czosnkowym z oregano. Jako mała przekąska koreczki z chorizo, oliwkami i czerwoną papryką. 
Na obiad stir fry z wieprzowiną (schab), makaronem, marchewką, papryką, groszkiem cukrowym, chili, imbirem i czosnkiem. Całość przyprawiona sosem rybnym i odrobiną ostrygowego.

CZWARTEK

Na śniadanie placuszki (szkockie drop scones) z sosem truskawkowym. Jako drobna przekąska kawałek arbuza. Na obiad smażony makaron z czosnkiem, kolbami kukurydzy, groszkiem cukrowym i papryką. Jako dodatek do makaronu przygotowałam grillowane kotleciki wieprzowe (150 g zmielonej szynki, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki posiekanego imbiru, odrobina drobno posiekanej trawy cytrynowej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka sambal oelek, 1 łyżka jasnego sosu sojowego).

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Anonimowy 16/06/2014 - 8:32 am

o tak! jest różnica! fajnie, że wzbogaciłaś opisy potraw:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 17/06/2014 - 2:46 pm

Martuś, miło mi to słyszeć/czytać 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2014 - 9:08 am

Swietnie, teraz jest bardziej czytelnie i szybciej przegląda się. Brawo. Świetna strona i super przepisy

Odpowiedz
Malwina 17/06/2014 - 2:46 pm

Cieszę się, że nowa forma prezentacji podoba Ci się:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2014 - 11:43 am

Zmiana formy wpisu zdecydowanie na plus 🙂 Mam nadzieję, że Twój wybranek odpowiednio rewanżuje się za takie pyszności! Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego tygodnia

Odpowiedz
Malwina 17/06/2014 - 2:48 pm

Dba o mnie, jak tylko może 🙂 I Tobie życzę udanego tygodnia.

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 11:50 am

Jestem pod ogromnym wrażeniem pracy jaką wkładasz w przygotowanie i pokazanie nam swoich zestawów. Pięknie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 16/06/2014 - 12:39 pm

Ja kłaniam się głęboko w pas… Twoje bento od początku robi na mnie gigantyczne wrażenie, piękne, smaczne i kolorowe!!! Pochwal się gdzie kupujesz takie fajne pojemniki?

Odpowiedz
Malwina 17/06/2014 - 2:44 pm

Głównie przez internet. Czasem coś fajnego wypatrzę w sklepach stacjonarnych (ostatnio jeden całkiem sympatyczny nabyłam w TK Maxx).

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/06/2014 - 7:47 am

Szacunek! Wielki szacunek za Twoją pracę 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/06/2014 - 6:34 pm

Ja nie wiem jak Ty to robisz… podziwiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies