Spanakorizo, ryż ze szpinakiem po grecku

przez Malwina
Ryż ze szpinakiem przepis

Spanakorizo (Σπανακόριζο) w języku greckim oznacza „ryż i szpinak”. To prosty w przygotowaniu pilaw o pięknym zielonym kolorze. Potrawę wzbogaca się o dodatek dymki, koperku i doprawia sokiem z cytryny. Niekiedy  do spanakorizo podaje się pokruszony ser feta lub jajka sadzone bądź w koszulkach (jajka są raczej nowszym elementem). Może być serwowane jako dodatek do innych potraw np. ryb lub mięsa a także samodzielne danie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, sprawdzi się więc także jako obiad w Waszych luinchoxach. Spanakorizo występuje w dwóch wersjach: białej, czyli takiej, w jakiej prezentuję Wam je dzisiaj i czerwonej z dodatkiem pomidorów. Obie wersje są bardzo smaczne i warto ich spróbować. 


Ryż smażony ze szpinakiem

SPANAKORIZO
(GRECJA)


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 3 łyżki oliwy
  • pół małego pora (biała część)
  • 2-3 cebule dymki, cebulka plus szczypior, posiekane
  • 2 szklanki szpinaku
  • pół szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: sadzone jajka lub jajka w koszulkach, ser feta, cząstki cytryny
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy łodyżki i wyrzucamy. Liście drobno siekamy. Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i dymkę, smażymy 3 minuty. Dodajemy szpinak, podgrzewamy 2 minuty, aż liście zwiotczeją. Wsypujemy ryż, mieszamy. Wlewamy 1 szklankę ciepłej wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 13-15 minut lub dłużej, aż ryż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody na patelnię. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy koperek, natkę, sok z cytryny, ponownie w razie potrzeby doprawiamy solą, mieszamy. Wyłączamy gaz, patelnię przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut. Spanakorizo rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy pokruszoną fetą (jeśli używamy), obok układamy kawałki cytryny, by każdy mógł sobie dodatkowo doprawić danie. Jako dodatek do spanakorizo możecie podać sadzone jajka lub jajka w koszulkach.

Czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy
1

Podobne posty:

13 komentarzy

Justyna Żak 23/05/2014 - 6:10 pm

wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
Mery 23/05/2014 - 6:28 pm

zbieram przepisy na wszystko co ze szpinakiem :)))

Odpowiedz
Karalajn 23/05/2014 - 7:26 pm

Świetny przepis na pewno skorzystam 😉

Odpowiedz
Justyna Kwil 24/05/2014 - 7:20 pm

Cudowny przepis, koniecznie muszę zrobić bo wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/05/2014 - 6:08 am

i ja też zapisuję do zrobienia;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 26/05/2014 - 8:35 am

Pycha ten ryż 🙂

Odpowiedz
Aciri 26/05/2014 - 12:02 pm

To jest myśl. Mam na jutro szpinak w planie! 🙂

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:31 am

Bardzo ciekawa propozycja! Chętnie przetestuję, bo ryż lubię. No i śliczna serwetka.

Odpowiedz
Anonimowy 31/05/2014 - 1:15 pm

to jest bardzo ciekawe, zainspirowało mnie,dziękuję !

Odpowiedz
Magda Och 17/06/2016 - 9:47 am

Czy te 2 szklanki szpinaku to tak upakowane czy luźne? Ile to będzie wagowo?

Odpowiedz
Malwina 17/06/2016 - 9:54 am

Pojęcia nie mam, ile to może być wagowo. Raczej upakowane, bo szpinak mocno zredukuje swoją objętość.

Odpowiedz
Anonimowy 24/10/2016 - 6:33 pm

Dzis zrobilam i bardzo mi smakuje, dodalam tylko szczypte galki muszkatalowej dla podkreslenia smaku. Bardzo delikatny smak, a ja takie lubie, proste przepisy. Czy moglaby Pani podac przpis na spankorizo z pomidorami?

Odpowiedz
Malwina 25/10/2016 - 7:14 am

Postaram się wrzucić także przepis na czerwoną wersję.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies