Cemita, meksykański sandwich

przez Malwina
Kanapka z mozzarellą

Jak Wam wspominałam wczoraj, pod nazwą cemita kryje się pieczywo oraz sandwich przygotowany z jego użyciem. To kanapka popularna w Meksyku, występująca w wielu wariantach, w zależności od regionu i fantazji kucharza. W środku może się znaleźć panierowany kotlet wieprzowy, kurczak, plastry szynki, wołowina, carnitas (to tłustsze mięso wieprzowe, najpierw pieczone lub duszone a później opiekane) a nawet nóżki wieprzowe w occie. Kanapkę wzbogaca się o dodatek warzyw, najczęściej awokado, marynowanej cebuli, czasem pomidorów, sałaty. Często do cemitas dodaje się także papryczki chili, aby dodać charakteru kanapce. W środku zazwyczaj znajduje się także ser. Najczęściej jest to ser panela lub Oaxaca, można jednak zamiast niego użyć mozzarelli z mleka krowiego, która jest troszkę podobnym wyrobem. Jako „nawilżacz” do mojego sandwicha posłużył mi majonez. Możecie wykorzystać też ulubioną salsę lub inny ulubiony sos (np. salsa roja lub sos na bazie majonezu, czosnku i papryczek chipotle). 


Cemita sandwich przygotowałam razem z Shinju w ramach jej akcji Hola Mexico 4

Kanapka z mozzarellą

CEMITAS SANDWICH
Śniadanie Mistrzów #164
Projekt Sandwich #25


Składniki (na 2 sztuki):

  • 2 bułki do cemitas
  • majonez 
  • 2 liście ulubionej sałaty
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • opakowanie mozzarelli (125 g)
  • 1 papryczka jalapeno (świeża lub konserwowa)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
Cebulkę obieramy, siekamy w piórka, zalewamy octem i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowe w środku. Do przyprawienia kurczaka możecie użyć także domowej przyprawy do fajity. W tym czasie pomidora oraz obrane i pozbawione pestki awokado kroimy w plastry. Mozzarellę trzemy delikatnie na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plastry. Papryczkę jalapeno siekamy w plasterki. Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku, aż zrobią się lekko chrupiące. Wnętrze bułek smarujemy majonezem, na spodach układamy plaster sałaty, ugrillowane mięso, kolejno pomidora, awokado, ser, cebulkę wyjętą z marynaty, papryczki chili. Przykrywamy wierzchnią częścią bułek i podajemy. 

Kanapka z kurczakiem przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Angie 23/05/2014 - 7:16 am

O mamo, ale to wygląda pysznie<3!

Odpowiedz
Smakowy Raj - Olinka 23/05/2014 - 8:27 am

piękne połączenie smaków 🙂 ale bym zjadła!

Odpowiedz
Justyna Żak 23/05/2014 - 8:46 am

wygląda rewelacyjnie, przydałaby mi się taka buła teraz na śniadanie:)

Odpowiedz
Magda C. 23/05/2014 - 10:58 am

Wow jak to genialnie wygląda! Podziwiam 🙂

Odpowiedz
shinju 23/05/2014 - 1:16 pm

Wyglądają wspaniale. Koniecznie muszę wypróbować tą domową przyprawę do fajity 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/05/2014 - 6:25 pm

co za burger! wow :]

Odpowiedz
JustInka 27/05/2014 - 10:35 am

Ojej cóż za ogromny sandwich ! Bardzo dumnie się prezentuje.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies