Jak Wam wspominałam wczoraj, pod nazwą cemita kryje się pieczywo oraz sandwich przygotowany z jego użyciem. To kanapka popularna w Meksyku, występująca w wielu wariantach, w zależności od regionu i fantazji kucharza. W środku może się znaleźć panierowany kotlet wieprzowy, kurczak, plastry szynki, wołowina, carnitas (to tłustsze mięso wieprzowe, najpierw pieczone lub duszone a później opiekane) a nawet nóżki wieprzowe w occie. Kanapkę wzbogaca się o dodatek warzyw, najczęściej awokado, marynowanej cebuli, czasem pomidorów, sałaty. Często do cemitas dodaje się także papryczki chili, aby dodać charakteru kanapce. W środku zazwyczaj znajduje się także ser. Najczęściej jest to ser panela lub Oaxaca, można jednak zamiast niego użyć mozzarelli z mleka krowiego, która jest troszkę podobnym wyrobem. Jako „nawilżacz” do mojego sandwicha posłużył mi majonez. Możecie wykorzystać też ulubioną salsę lub inny ulubiony sos (np. salsa roja lub sos na bazie majonezu, czosnku i papryczek chipotle).
Cemita sandwich przygotowałam razem z Shinju w ramach jej akcji Hola Mexico 4.
CEMITAS SANDWICH
Śniadanie Mistrzów #164
Projekt Sandwich #25
Składniki (na 2 sztuki):
- 2 bułki do cemitas
- majonez
- 2 liście ulubionej sałaty
- 2 piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1 pomidor
- 1 awokado
- opakowanie mozzarelli (125 g)
- 1 papryczka jalapeno (świeża lub konserwowa)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
Cebulkę obieramy, siekamy w piórka, zalewamy octem i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumieni i przestanie być różowe w środku. Do przyprawienia kurczaka możecie użyć także domowej przyprawy do fajity. W tym czasie pomidora oraz obrane i pozbawione pestki awokado kroimy w plastry. Mozzarellę trzemy delikatnie na tarce o grubych oczkach lub kroimy w plastry. Papryczkę jalapeno siekamy w plasterki. Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku, aż zrobią się lekko chrupiące. Wnętrze bułek smarujemy majonezem, na spodach układamy plaster sałaty, ugrillowane mięso, kolejno pomidora, awokado, ser, cebulkę wyjętą z marynaty, papryczki chili. Przykrywamy wierzchnią częścią bułek i podajemy.
Czas przygotowania: 20 minut.
7 komentarzy
O mamo, ale to wygląda pysznie<3!
piękne połączenie smaków 🙂 ale bym zjadła!
wygląda rewelacyjnie, przydałaby mi się taka buła teraz na śniadanie:)
Wow jak to genialnie wygląda! Podziwiam 🙂
Wyglądają wspaniale. Koniecznie muszę wypróbować tą domową przyprawę do fajity 🙂
co za burger! wow :]
Ojej cóż za ogromny sandwich ! Bardzo dumnie się prezentuje.