Ostatnio została mi spora ilość białek. Postanowiłam część z nich wykorzystać przygotowując placuszki białkowe. Są one bardzo proste w przygotowaniu, potrzebujecie jedynie rozdrabniacza dołączonego do blendera. Są delikatne, niezbyt słodkie, świetnie pasuje do nich dodatek owoców sezonowych.
PLACUSZKI BIAŁKOWE
Śniadanie Mistrzów #51
Śniadanie Mistrzów #51
Składniki (na około 8-9 placuszków):
[przepis własny]
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki białek
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru (lub więcej do smaku)*
W rozdrabniaczu blendera lub w młynku elektrycznym umieszczamy płatki owsiane. Rozdrabniamy je na mąkę. Do rozdrabniacza dodajemy kakao, jogurt, białka, cukier, miksujemy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką nalewamy porcje ciasta, smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sezonowymi owocami ( u mnie truskawki i czereśnie)
*zamiast cukru możecie użyć stewii w proszku
** jeśli nie przepadacie za kakao, pomińcie jego dodatek
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
11 komentarzy
są idealne 🙂
Pyszności!
pięknie wyglądają na zdjęciu aż mi w brzuchu zaburczało z głodu:)
jak świetnie wyglądają w towarzystwie świeżych owoców. przepis zapisuję, bo nigdy nie wiem co zrobić z białkami, które zostaną
są super , uwielbiam wszelkie placuszkowe pomysły 😉
Ciekawy ten przepis, o samych białkach w placuszkach nie pomyślałam;)
Uwielbiam wszelkie placuszki 🙂
Przecudne! A skąd wzięłaś takie fajne malutkie wiaderko?
Są dostępne w obi w różnych kolorach i rozmiarach.
Lubię takie sniadania …. a do tego jeszcze owocowy koktajl i jestem w niebie:)
cudowne placuszki 🙂 muszę zrobić!