Make bento, not war! #22

przez Malwina
Kolejny tydzień z bento za nami. Pierwszy raz zdarzyło mi się, że w przeciągu jednego tygodnia nie przygotowałam żadnej sałatki do pracy, na których dość często bazuję. W zestawach dominują słodkie placuszki (w tym pyszne drożdżowe racuchy, na które przepis zdradzę Wam już wkrótce) i różnej maści kotlety. Który zestaw wybieracie?
Poniedziałkowe bento:

1) Na śniadanie dwa rodzaje placuszków: placuszki z figami i czekoladą oraz placuszki z gruszką i imbirem
2) Na drugie kawałki marynowanej papryki, ogórki konserwowe, plasterki szynki plus bułka
3) Na obiad polędwiczki wieprzowe z rozmarynem

Wtorkowe bento:

1) Na śniadanie roladki naleśnikowe z mascarpone, szynką, papryką i ziołami
2) Na drugie krokiety z pieczarkami
3) Na obiad kotlety z mięsa drobiowego plus sałatka (na dolnym pięterku)

Czwartkowe bento:

1) Na śniadanie racuchy drożdżowe z jabłkami
2) Na drugie klopsiki musztardowe i kasza jaglana z warzywami (por, czerwona papryka, czosnek, pieczarki i zioła)
3) Na obiad kotlety z wędzonej makreli plus bułka

Piątkowe bento:

1) Na śniadanie omlet z sosem sojowym, ośmiorniczki z parówek
2) Jako przekąska koreczki z serem, papryką, ogórkiem konserwowym i perłową cebulką
3) Na drugie kanapki z kremowym serkiem i polędwicą łososiową

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Anonimowy 14/10/2013 - 9:39 am

wtorek ze względu na krokiety (chociaż ja wolałabym z żółtym serem na przykład) i czwartek ze względu na drożdżowe racuszki z jabłkami (a gdzie cynamon?!) 🙂

pozdrawiam,
K.

ps. popraw tytuł posta ("banto")

Odpowiedz
Malwina 14/10/2013 - 9:46 am

No ładnie, banto 🙂 Dziękuję za czujne oko. Z samym żółtym serem krokietów nie robiłam. Ostatnio najczęściej przygotowuję krokiety z kapustą i grzybami. W ubiegłym tygodniu padło na pieczarki, które były w bardzo przyzwoitej cenie i nakupiłam ich, jak głupia 🙂

Odpowiedz
Martynosia 14/10/2013 - 11:11 am

Bardzo fajne zestawy 😉 Mnie zaintrygowaly placuszki z gruszka i imbirem – chyba zrobie jak tylko kupie gruszki:)

Odpowiedz
Maggie 14/10/2013 - 11:21 am

To ja poprosze czwartkowe 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/10/2013 - 11:52 am

Oj kiedy mnie ktoś będzie tak dokarmiać 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 14/10/2013 - 1:17 pm

świetne ! dobrze zorganizowane, smaczne i zdrowe 🙂 jak miałabym nosić ze sobą takie jedzenie to byłabym z pełni zadowolona 🙂

Odpowiedz
Ania 14/10/2013 - 1:21 pm

ja poproszę wtorek, choć czwartkiem również nie pogardzę:) dziękuję za super przepisy – robię Córeczce II śniadanko do przedszkola, a od niedawna również obiadek (w dodatkowej śniadaniówce, bo serwowane w przedszkolu obiadki były klęską, np. grochówka plus kiełbasa śląska z ziemniakami:) ) – dlatego bentowe na wagę złota!

Odpowiedz
Anonimowy 14/10/2013 - 1:55 pm

Przepraszam, gdzie mozna znaleźć kotlety z wędzonej makreli? Resztę mniej więcej wiem jak zrobić, no, prawie, ale w ich przypadku mam pewne wątpliwości.
M.

Odpowiedz
Malwina 14/10/2013 - 2:35 pm

M. przepis będzie dziś o 19:00 na blogu

Pozdrawiam, udanego "bentowania" 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/10/2013 - 9:17 pm

Już czytam. Dziękuję.
M.

Odpowiedz
tu-tusia 14/10/2013 - 3:01 pm

Ależ zazdroszczę temu Twojemu Połówkowi. Też bym chciała dostawać codziennie taki prowiant 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies