Kotlety z makreli

przez Malwina
Kotlety z makreli


W kolejnej odsłonie „Trzy po trzy” mieliśmy za zadanie przygotować potrawę z wykorzystaniem wędzonej ryby, cebuli i ziemniaków. Połówek, jak może część z Was pamięta, nie przepada za rybami. Wyjątkiem są właśnie ryby wędzone. Szczególnie chętnie jada wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty kanapkowe, sałatki i pasztety. Może ona być również świetną bazą do przygotowania kotletów. Są one nie tylko bardzo smaczne ale i niezwykle pożywne. Podałam je z pieczonymi dufinkami i sałatką colesław. Zajrzyjcie do Martynosi, Mirabelki oraz Bartoldzika, by zobaczyć, co dobrego przygotowali. 

Kotlety z makrelą przepis


KOTLETY Z MAKRELI

Składniki (na 5-6 kotletów):
[przepis własny]

  • 1 makrela ( o wadze 250-300 g)
  • 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 1 białko*
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
  • dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta do obtoczenia
Oddzielamy mięso ryby od ości, rozdrabniamy pomiędzy palcami i dodajemy do zimnych ziemniaków. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, chrzan, całość przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy białko, dokładnie mieszamy. Dosypujemy bułkę tartą i wyrabiamy. U mnie wystarczyła 1 łyżka bułki tartej. Z masy formujemy 5-6 kotletów. Jajko roztrzepujemy widelcem. Każdego kotleta zanurzamy w jajku, następnie panierujemy w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. 
*zamiast białka możecie dodać do masy żółtko.

Czas przygotowania: 30 minut

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Anonimowy 14/10/2013 - 5:05 pm

wyglądają obłędnie 🙂 chętnie wypróbuję, bo kotlety rybne chodzą za mną od dawna 😉

Odpowiedz
Mirabelka 14/10/2013 - 6:00 pm

Hah, każdy na początku myślał o sałatce, a w końcu wszyscy zrobiliśmy placki/kotlety 😀

Odpowiedz
Majana 14/10/2013 - 7:39 pm

O mniam, ależ one smakowicie wyglądają! 🙂

Odpowiedz
Martynosia 14/10/2013 - 8:31 pm

Mirabelko – wlasnie to samo chcialam napisac;) myslalam ze bede oryginalna z moimi fishcakesami, a tu prosze kazdy zrobil cos podobnego, a jednak innego 😉
A te kotleciki przypominaja mi paste z makreli usmazona jak schabowy 🙂 – bardzo fajny pomysl, koniecznie muzse wyprobowac;)

Odpowiedz
Antenka 15/10/2013 - 7:20 am

i strzał w dziesiątkę! koniecznie muszę je zrobić:) doskonałe są!

Odpowiedz
Maggie 15/10/2013 - 8:01 am

Wedzona makrela kojarzy mi sie z… moja Mama, ktora potrafi zjesc cala na raz 🙂 Takie kotleciki na pewno by jej smakowaly.

Odpowiedz
Aurora 15/10/2013 - 10:31 am

Tak podanej makreli jeszcze nie smakowałam 😉

Odpowiedz
paletka 16/10/2013 - 5:18 pm

a co jest w miseczce?

Odpowiedz
Malwina 17/10/2013 - 6:21 am

Coleslaw

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies