Placuszki z gruszkami i imbirem

przez Malwina
Placuszki z gruszkami i imbirem

Ostatnio znów coraz częściej przygotowuję na śniadanie różnego rodzaju placuszki. Tym razem padło na gruszki. Placuszki wzbogaciłam o dodatek skórki otartej z cytryny i świeżego imbiru. Takie placuszki możecie podać z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Placuszki z gruszkami przepis

PLACUSZKI Z GRUSZKAMI I IMBIREM
Śniadanie Mistrzów #80


Składniki (na około 9 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 2 gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy cukier, jajko i mleko. Całość mieszamy trzepaczką do powstania jednolitej masy. Dodajemy imbir, gruszki i skórkę z cytryny, ponownie mieszamy. Ciasto możecie odstawić na pół godziny lub od razu smażyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano.
Placki z gruszkami

Placuszki z gruszkami i imbirem

    Czas przygotowania: 10 minut.

    18 komentarzy
    1

    Podobne posty:

    18 komentarzy

    Anonimowy 04/10/2013 - 8:48 am

    Dziękuję za przepis, wygląda smakowicie:) Tylko jedno pytanie: gdzie tu gruszki? 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 04/10/2013 - 8:50 am

    Gruszki są na zdjęciach, są w placuszkach…a z przepisu uciekły 😉 Dziękuję za zwrócenie uwagi, już dopisałam. Coś dziś z rana jestem mocno roztargniona.

    Odpowiedz
    Majana 04/10/2013 - 9:48 am

    Malwinko, wspaniałe placki. Mam wrażenie,że połączenie gruszki z imbirem jest idealne. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    pastawithapplepie.blogspot.com 04/10/2013 - 10:13 am

    znikające gruszki 🙂 a placuszki wygladaja swietnie 😉

    Odpowiedz
    Karmel-itka. 04/10/2013 - 12:33 pm

    gruszki z imbirem to idealne połączenie!

    Odpowiedz
    Angie 04/10/2013 - 12:47 pm

    Jak najbardziej można te placuszki nazwać śniadaniem mistrzów: )

    Odpowiedz
    JustInka 04/10/2013 - 12:59 pm

    Zrobię takie, ale z jabłkami 🙂

    Odpowiedz
    wedelka 04/10/2013 - 1:10 pm

    Fajne jest to połączenie gruszek z imbirem. Wypróbowałam je kiedyś przy okazji muffinek 🙂 U mnie też dziś placuszki, tylko nieco inne 😉

    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska 04/10/2013 - 1:13 pm

    Doskonałe połączenie;)

    Odpowiedz
    kabamaiga 04/10/2013 - 1:22 pm

    Ulubione śniadanie mojej córki. Placuszki w każdej postaci. Dawno nie robiłam, ale jutro może dam radę. Wreszcię będzie spokojniejszy weekend.

    Odpowiedz
    Magda C. 04/10/2013 - 3:37 pm

    Placuszki wyglądają fantastycznie! Muszę ich koniecznie spróbować, ale nie z gruszkami, bo u mnie w tym roku okropnie niedobre 🙁

    Odpowiedz
    Daktyle w czekoladzie 04/10/2013 - 4:14 pm

    Bardzo smakowite!

    Odpowiedz
    Stolik w kropki - blog kulinarny 04/10/2013 - 4:48 pm

    No po prostu wyglądają przepysznie… Tylko czy wyszły bardzo ostre? 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 04/10/2013 - 4:51 pm

    Imbir jest wyczuwalny, ale nie dominuje. Wszystko też zależy od świeżości użytego korzenia. Jeśli obawiasz się,że będą zbyt "ostre",to zmniejsz ilość imbiru do 3/4 łyżeczki.

    Odpowiedz
    Stolik w kropki - blog kulinarny 05/10/2013 - 10:07 am

    Dzięki za podpowiedź 🙂 Uwielbiam imbir, ale ostrożnie 🙂

    Odpowiedz
    teenager ;) 04/10/2013 - 4:55 pm

    ooo gruszki w placuszkach! lubię takie 🙂 super te zdjęcia!

    Odpowiedz
    Przypraw mnie 04/10/2013 - 6:57 pm

    Pełnia jesieni, gruszki i imbir idealnie się komponują. I do tego łyżeczka miodu. 🙂
    Piękny czas październikowego przejścia.
    Pozdrawiam
    A.

    Odpowiedz
    Kamciss 04/10/2013 - 8:59 pm

    Jesienne smaki, pycha 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies