Placuszki gryczane z jabłkami i cynamonem (bez glutenu)

przez Malwina
Placki z jabłkami bez glutenu
Placki bez glutenu z jabłkami
Dzień dobry,
Przyszła jesień, pora więc oddać się trzem zajęciom właściwym dla tej pory roku: leżeniu pod kocem, czytaniu książek oraz smażeniu wszelkiej maści placków i naleśników. Te ostatnie obowiązkowo muszą być wzbogacone o cynamon lub inne korzenne przyprawy. W końcu jesienna aura zobowiązuje. I bez względu na pogodę za oknem, właśnie za to najbardziej lubię jesień. Za ciepły kocyk, czytanie książek bez wymówek i ogrzewanie się nad patelnią z łopatką w dłoni.

Abyście i Wy mogli skorzystać z uroków jesieni, podrzucam Wam przepis na fajne i smaczne placki. Z cynamonem i jabłkami, czyli idealnie wpisujące się w porę roku. Koniecznie w weekend usmażcie sobie z rana porcję takich placków, wróćcie z powrotem do ciepłego łóżeczka i nie zapomnijcie o dobrym towarzystwie w postaci ulubionej książki i oczywiście kubka gorącej herbaty.
Bezglutenowe placki z jabłkami

 

 
PLACUSZKI GRYCZANE Z JABŁKAMI
 I CYNAMONEM
Śniadanie Mistrzów #318

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 80 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2-3 łyżki cukru (lub zamiennika, np. ksylitolu, erytrolu- używam tego ostatniego)
  • 200 g maślanki
  • 1 jabłko
Placuszki gryczane bez glutenu- przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę gryczaną i ryżową. Dodajemy słodzidło, maślankę, cynamon, olej i jajko. Ja do placków z mąką gryczaną dodaję zazwyczaj troszkę więcej erytrolu, niż robię to zazwyczaj. Mieszamy do połączenia. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej. łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Przed podaniem placuszki gryczane można oprószyć cukrem pudrem.
Placki z mąki gryczanej przepisy

 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Anonimowy 15/10/2016 - 7:36 pm

Zrobione – zjedzone :)Wyszły bardzo smaczne. Zamiast maślanki użyłam jogurtu naturalnego. Nina

Odpowiedz
Lukas Palkovski 16/10/2016 - 10:46 am

Mniam, mniam <3 Cudowne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
gin 16/10/2016 - 10:59 am

Takie placuszki to idealne śniadanie na rozpoczęcie leniwej niedzieli 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/11/2016 - 4:08 pm

Bardzo ciekawy smak:-) dodałam olej kokosowy i trochę sody, aby lepiej wyrosły, ale pominąłem cynamon(nie przepadam) i zjadłam z serkiem greckim i stropem klonowym

Odpowiedz
Malwina 09/11/2016 - 4:40 pm

Posmak gryki w słodkich wypiekach rzeczywiście jest bardzo ciekawy. Ja osobiście bardzo go lubię. Szczególnie w śniadaniowej gryczance.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies