Przyszła jesień, pora więc oddać się trzem zajęciom właściwym dla tej pory roku: leżeniu pod kocem, czytaniu książek oraz smażeniu wszelkiej maści placków i naleśników. Te ostatnie obowiązkowo muszą być wzbogacone o cynamon lub inne korzenne przyprawy. W końcu jesienna aura zobowiązuje. I bez względu na pogodę za oknem, właśnie za to najbardziej lubię jesień. Za ciepły kocyk, czytanie książek bez wymówek i ogrzewanie się nad patelnią z łopatką w dłoni.
Abyście i Wy mogli skorzystać z uroków jesieni, podrzucam Wam przepis na fajne i smaczne placki. Z cynamonem i jabłkami, czyli idealnie wpisujące się w porę roku. Koniecznie w weekend usmażcie sobie z rana porcję takich placków, wróćcie z powrotem do ciepłego łóżeczka i nie zapomnijcie o dobrym towarzystwie w postaci ulubionej książki i oczywiście kubka gorącej herbaty.
PLACUSZKI GRYCZANE Z JABŁKAMI
I CYNAMONEM
Śniadanie Mistrzów #318
Składniki (na około 12 sztuk):
- 80 g mąki gryczanej
- 80 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka oleju
- 2-3 łyżki cukru (lub zamiennika, np. ksylitolu, erytrolu- używam tego ostatniego)
- 200 g maślanki
- 1 jabłko
Placuszki gryczane bez glutenu- przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę gryczaną i ryżową. Dodajemy słodzidło, maślankę, cynamon, olej i jajko. Ja do placków z mąką gryczaną dodaję zazwyczaj troszkę więcej erytrolu, niż robię to zazwyczaj. Mieszamy do połączenia. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej. łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik. Przed podaniem placuszki gryczane można oprószyć cukrem pudrem.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
Zrobione – zjedzone :)Wyszły bardzo smaczne. Zamiast maślanki użyłam jogurtu naturalnego. Nina
Mniam, mniam <3 Cudowne zdjęcia 🙂
Takie placuszki to idealne śniadanie na rozpoczęcie leniwej niedzieli 🙂
Bardzo ciekawy smak:-) dodałam olej kokosowy i trochę sody, aby lepiej wyrosły, ale pominąłem cynamon(nie przepadam) i zjadłam z serkiem greckim i stropem klonowym
Posmak gryki w słodkich wypiekach rzeczywiście jest bardzo ciekawy. Ja osobiście bardzo go lubię. Szczególnie w śniadaniowej gryczance.