Placuszki z tuńczykiem i kukurydzą

przez Malwina
Placuszki z tuńczykiem i kukurydzą

Placki i placuszki to temat rzeka. Niewyczerpane pole do popisu i eksperymentów. Cienkie lub puszyste, malutkie lub duże, na słodko lub na wytrawnie. Najczęściej smażę placuszki na słodko, wzbogacając je o dodatek sezonowych owoców. W ubiegły weekend miałam w planach właśnie takie słodkie placuszki z owocami. Na szczęście pomysł na przygotowanie czekoladowych placków z truskawkami równie szybko ulotnił się z mojej głowy, co pojawił. Truskawki w kwietniu? Ładnie wyglądać na wieżyczce placuszków będą z pewnością, ale nie koniecznie będą smakować tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Lepiej poczekać jeszcze kilka tygodni na nasze polskie, słodkie i pyszne truskawki. 
Skoro nie na słodko, to może na wytrawnie? W lodówce znalazłam pół puszki napoczętego tuńczyka, zerwałam z parapetu kilka gałązek ziół. Bo skoro placki to niewyczerpane pole do eksperymentów, to czemu by nie zrobić ich z dodatkiem ryby? 


Placuszki z tuńczykiem przepis

PLACUSZKI Z TUŃCZYKIEM
Śniadanie Mistrzów #147


Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około pół łyżeczki soli
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki cayenne
  • 2-3 dymki (cebulka plus szczypior), posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanej szałwii
  • pół pęczka szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju 
  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym (odcedzonego) 
  • 4 czubate łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki (lub gotowanej, pieczonej)
  • salsa z pomidorków koktajlowych i awokado: garść pomidorów koktajlowych, 1 awokado, 1 łyżka soku z cytryny, sól, 1 łyżka posiekanej czerwonej cebulki
  • kwaśna śmietana i plasterki cytryny do podania
W misce umieszczamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, cayenne, dymkę, szałwię, szczypiorek, natkę. Wlewamy maślankę, wbijamy jajo, dodajemy olej. Składniki mieszamy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy kukurydzę, podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka, mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Chochelką wlewamy porcje ciasta (smażę po 3 placuszki za każdym razem), smażymy z obu stron na rumiano.
Kiedy placuszki się smażą, przygotowujemy salsę. Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki, dodajemy obrane, pozbawione pestki i pokrojone w kostkę awokado, cebulkę, sok z cytryny i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy. Placuszki z tuńczykiem podajemy z kwaśną śmietaną, salsą z pomidorów i awokado oraz cytryną. 

Placuszki z tuńczyka przepis

Placuszki wytrawne z rybą

Czas przygotowania: 15 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Nemi 12/04/2014 - 7:23 am

Bajeczne zdjęcia:)

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 12/04/2014 - 7:30 am

Przepiękne zdjęcia!

Odpowiedz
teenager ;) 12/04/2014 - 8:09 am

świetny pomysł na placuszki! mam wielką ochotę wypróbować takie na obiad 🙂

Odpowiedz
Natalie 12/04/2014 - 1:52 pm

Bajeczne! Idealna propozycja na obiadek 🙂

Odpowiedz
Angie 12/04/2014 - 2:21 pm

Góra pyszności<3

Odpowiedz
Beata Staniszewska 12/04/2014 - 6:15 pm

nie pomyślałabym, że tuńczyka można dodać do placuszków 😛 wyglądają pysznie 🙂 czy mogłabyś zamieścić przepis na bezglutenowy chlebek, albo ciasto? 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/04/2014 - 2:55 pm

Beatko, na blogu jest chleb kukurydziany (na kaszy kukurydzianej). Wprawdzie ma w składzie także mąkę pszenną, ale ktoś w komentarzach pisał, że podmieniał ją na zwykłą kukurydzianą (także ze względu na dietę). Tu masz link: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/02/chlebek-kukurydziany-z-chili.html
Oczywiście bezglutenowe wypieki wpisuję na listę "do zrobienia" po świętach.

Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna

Odpowiedz
Smakiempisany 13/04/2014 - 11:33 am

nie odmówilabym takich placuszków, gdyby ktoś mi zrobil 🙂

Odpowiedz
Magda C. 13/04/2014 - 7:15 pm

Bardzo fajne placuszki 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/04/2014 - 12:02 pm

Smakowicie jak zawsze. Nie wiem czy z tą kukurydzą bym się w nich nie pogodziła 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/04/2014 - 3:07 pm

Pysznie wyglądają:) … pozdrawiam

Odpowiedz
monika.edin 30/04/2014 - 8:19 pm

Dzis zrobilam na obiad. Przepyszne placuszki. Dzieki za kolejny super przepis

Odpowiedz
zosiasamosia 04/06/2014 - 7:06 pm

Bardzo fajne te placuszki, ale nie wiem jakim cudem Ci wyszło tylko 8. U mnie było 16 a wielkościowo tak jak Twoje 🙂

Odpowiedz
Malwina 05/06/2014 - 5:51 am

Z takiej porcji ciasta zazwyczaj wychodzi mi 8, czasem maks 10 placuszków. Wszystko zależy od tego, jak duże i grube warstwy ciasta będziemy nakładać. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu.

Odpowiedz
Anonimowy 05/02/2015 - 10:28 am

"Mamo codziennie rób mi takie placki" – powiedział mój 4-ro latek, który do tej pory odmawiał jedzenia wszystkiego co zawierało pietruszkę 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2015 - 12:14 pm

Dzien dobry!
Wyglada apetycznie 🙂 Zastanawialam sie tylko czym mozna by bylo zastapic maslanke ? Tutaj gdzie mieszkam nie ma tego w sprzedazy. Moglaby mi Pani doradzic ?
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Weronika

Odpowiedz
Malwina 07/03/2015 - 12:19 pm

Weroniko, maślankę możesz podmienić na kefir w tej samej ilości. Jeśli do niego też nie masz dostępu, dodaj około 3/4 szklanki mleka zamiast maślanki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz dodać dodatkową 1 łyżkę mąki.

Odpowiedz
strawmerry 10/06/2016 - 9:25 am

czy mąka pełnoziarnista da radę w tym przepisie? A może ryżowa? Lubię eksperymentować z dodatkami zdrowszej mąki, ale niestety czasem brak mi wyobraźni kulinarnej i potrafię zepsuć najprostszy nawet przepis niefortunną podmianą 😀

Odpowiedz
Malwina 10/06/2016 - 9:27 am

Pszenna razowa lub pełnoziarnista, ewentualnie orkiszowa będzie ok.

Odpowiedz
strawmerry 10/06/2016 - 9:49 am

Dziękuję za pomoc 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies