W mojej rodzinie prawdziwą mistrzynią klusek śląskich jest Ciocia Marysia. Zawsze, odkąd pamiętam, robiła najsmaczniejsze i najdelikatniejsze kluski śląskie. Nie mam absolutnie pojęcia, co jest tajemnicą jej przepisu. Sama przyznaje, że żadnej tajemnicy nie ma i robi je, jak każda inna gospodyni. Przy kolejnej wizycie u Cioci będę musiała raz kolejny wypytać ją o to, jak je przygotowuje lub po prostu zrobić kluski od podstaw razem z nią.
Przepis na kluski śląskie bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocna Smaki- edycja IV.
- 1 kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) o dużej zawartości skrobi
- mąką ziemniaczana
- 1-2 jajka
- sól
- mąka pszenna do oprószenia klusek
Duży talerz wysypujemy lekko mąką pszenną. Z ziemniaczanej masy odrywamy kawałki ciasta, w dłoniach formujemy kulki o średnicy około 4 cm, lekko spłaszczamy i przy pomocy palca wskazującego robimy w każdej kulce dziurki (panom i osobom z grubszymi paluszkami radzę robić dziurki małym palcem). Lekko oprószamy mąką pszenną.
Kluski śląskie- ogólne wskazówki:
– do przygotowania klusek śląskich używamy ziemniaków o dużej zawartości skrobi, np. odmiany Tajfun, Aster, Bryza
– obrane surowe ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie wolno rozgotować ziemniaków. Po odcedzeniu, warto ziemniaki odparować w garnku.
– przeciskamy przez praskę ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki
– uformowane kluski śląskie lekko oprószam mąką pszenną, by nie sklejały się w trakcie gotowania
– kluski najlepiej gotować partiami lub w bardzo dużym garnku.
– W trakcie gotowania należy kontrolować stopień ugotowania klusek. Zbyt długie gotowanie sprawi, że będą rozgotowane i niesmaczne. Mi najczęściej ugotowanie klusek zajmuje 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Im więcej mąki ziemniaczanej dodacie do masy, tym kluski dłużej będą się gotować.
– Kluski śląskie z jajkami czy bez? Wiele osób przygotowuje kluski śląskie bez dodatku jajek. Ile osób, tyle przepisów i smaków. Ja do ciasta na kluski zawsze dodaję jajko. Najczęściej na 1 kg masy ziemniaczanej 1, czasem 2 jajka. Oczywiście i bez dodatku jajka kluski wyjadą smaczne. Najlepiej wypróbujcie sposób z jajkiem i bez i zobaczcie, które kluski bardziej Wam smakują.
Z czym podawać kluski śląskie?
– jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie tych z dodatkiem sosu, np. rolad, zrazów, gulaszy
– okraszone skwarkami z boczku i/lub cebulą
Kluski śląskie- przygotowanie |
Kluski śląskie |
Czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
uwielbiam 🙂 koniecznie z sosem grzybowym i nie potrzebuję już nic więcej do szczęścia
Moje ukochane <3
mieszkam na śląsku i tutaj (mieszkam w Siemianowicach) prawdziwe kluski śląskie robi się bez jajka. tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana. Kluski z jajkiem już nie są nazywane śląskimi. Aha kluski śląskie dzieli się na jasne (tylko z ugotowanych ziemniaków) oraz szare lub ciemne (z dodatkiem surowych ziemniaków).
Jak jeszcze studiowałam to od koleżanki z Przemyśla dostałam super patent na kluski. Po wykonaniu kluski należy ją lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej. Po ugotowaniu kluska z zewnątrz ma piękną szklistą otoczkę, świetnie wyglądają takie kluski. Proszę spróbować !
U mnie w domu też robi się bez jajek 🙂 No a te szare nazywamy "sine".
No i Malwinko identycznie porcjuję mąkę 🙂
U mnie w domu bardzo często są na niedziele: ) Moja mama jest mistrzem w ich robieniu; D
ahhhh muszę się kiedyś w końcu odważyć je zrobić 🙂
Uwielbiam je 🙂 Odkąd odważyłam się i rozbiłam sama, tak teraz nie wyobrażam sobie kupować gotowców. Najbardziej lubię je z sosem mięsnym.
Wyglądają idealnie!
Patrz z opolskiego jestem, a nie wiedziałam, ze to nasza regionalna potrawa:)…. kluski śląskie uwielbiamy (moj synko mógłby je jeśc codziennie:)) …. ja dodaję dośc sporo jaj, wtedy są takie lekko "gumiate"
żeby kluski były bardziej gumiaste wystarczy trochę więcej mąki ziemniaczanej nie potrzeba jajek 🙂 proszę spróbować warto 🙂
pozdrawiam Laura
A co to za sosik na kluskach śląskich?
Sos z gulaszu wołowego z grzybami .