Kluski śląskie

przez Malwina
Kluski śląskie przepis

Kluski śląskie, zwane także kluskami białymi, to potrawa znajdująca się na liście produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego. Danie to znane jest w całej Polsce i często gości na stołach, szczególnie przy okazji spotkań rodzinnych, obiadów, wesel. Kolor klusek uzależniony jest od użytej odmiany ziemniaków oraz ilości dodanych do masy jajek (w tym i koloru żółtka, kluski na wiejskich jajkach są bardziej żółte). Kluski najczęściej ozdabia się pośrodku dziurką, w której później zbiera się sos. 
W mojej rodzinie prawdziwą mistrzynią klusek śląskich jest Ciocia Marysia. Zawsze, odkąd pamiętam, robiła najsmaczniejsze i najdelikatniejsze kluski śląskie. Nie mam absolutnie pojęcia, co jest tajemnicą jej przepisu. Sama przyznaje, że żadnej tajemnicy nie ma i robi je, jak każda inna gospodyni. Przy kolejnej wizycie u Cioci będę musiała raz kolejny wypytać ją o to, jak je przygotowuje lub po prostu zrobić kluski od podstaw razem z nią. 


Przepis na kluski śląskie bierze udział w akcji Mirabelki- Wielkanocna Smaki- edycja IV. 


Kluski z dziurką
KLUSKI ŚLĄSKIE
Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1 kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) o dużej zawartości skrobi
  • mąką ziemniaczana
  • 1-2 jajka
  • sól
  • mąka pszenna do oprószenia klusek
Jak przygotować kluski śląskie:
Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak, aby w masie ziemniaczanej nie było grudek. Odstawiamy je do przestygnięcia (nie muszą wystygnąć całkowicie, ja często pracuję na letnich ziemniakach). Przekładamy je do dużej miski i równo uklepujemy (możemy to zrobić także na stolnicy). Odkładamy 1/4 masy ziemniaczanej na bok. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajko, wkładamy z powrotem odłożone ziemniaki, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy dłońmi ciasto. W razie potrzeby możecie dosypać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Jeśli jednak użyjecie ziemniaków z odpowiednio dużą ilością skrobi, nie będzie takiej potrzeby.

Duży talerz wysypujemy lekko mąką pszenną. Z ziemniaczanej masy odrywamy kawałki ciasta, w dłoniach formujemy kulki o średnicy około 4 cm, lekko spłaszczamy i przy pomocy palca wskazującego robimy w każdej kulce dziurki (panom i osobom z grubszymi paluszkami radzę robić dziurki małym palcem). Lekko oprószamy mąką pszenną.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodą. Kluski wrzucamy delikatnie na wrzątek. Gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluski są ugotowane, gdy po przekrojeniu nie widać w nich śladów mąki. Najprościej po prostu spróbować i sprawdzić, czy są już dobre. 

Kluski śląskie- ogólne wskazówki:
– do przygotowania klusek śląskich używamy ziemniaków o dużej zawartości skrobi, np. odmiany Tajfun, Aster, Bryza
– obrane surowe ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie wolno rozgotować ziemniaków. Po odcedzeniu, warto ziemniaki odparować w garnku.
– przeciskamy przez praskę ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki
– uformowane kluski śląskie lekko oprószam mąką pszenną, by nie sklejały się w trakcie gotowania
– kluski najlepiej gotować partiami lub w bardzo dużym garnku.
– W trakcie gotowania należy kontrolować stopień ugotowania klusek. Zbyt długie gotowanie sprawi, że będą rozgotowane i niesmaczne. Mi najczęściej ugotowanie klusek zajmuje 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Im więcej mąki ziemniaczanej dodacie do masy, tym kluski dłużej będą się gotować.
– Kluski śląskie z jajkami czy bez? Wiele osób przygotowuje kluski śląskie bez dodatku jajek. Ile osób, tyle przepisów i smaków. Ja do ciasta na kluski zawsze dodaję jajko. Najczęściej na 1 kg masy ziemniaczanej 1, czasem 2 jajka. Oczywiście i bez dodatku jajka kluski wyjadą smaczne. Najlepiej wypróbujcie sposób z jajkiem i bez i zobaczcie, które kluski bardziej Wam smakują.

Z czym podawać kluski śląskie?
– jako dodatek do dań obiadowych, szczególnie tych z dodatkiem sosu, np. rolad, zrazów, gulaszy
– okraszone skwarkami z boczku i/lub cebulą

Jak przygotować kluski śląskie
Kluski śląskie- przygotowanie

Przygotowanie klusek śląskich: 1. w misce umieszczamy ugotowane, przeciśnięte przez praskę i wystudzone ziemniaki. Uklepujemy je równo dłonią. 2. odkładamy 1/4 masy ziemniaczanej na bok 3. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną 4. Wbijamy 1 jajko 5. Dokładamy odłożone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy ciasto 6. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki o średnicy około 4 cm, palcem robimy w nich dziurkę, lekko je spłaszczając. Układamy na wysypanej pszenną mąką stolnicy i lekko oprószamy.

Przepis na kluski śląskie
Kluski śląskie

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Szpinakożerca 11/04/2014 - 5:59 pm

uwielbiam 🙂 koniecznie z sosem grzybowym i nie potrzebuję już nic więcej do szczęścia

Odpowiedz
Magda C. 11/04/2014 - 7:28 pm

Moje ukochane <3

Odpowiedz
klaudynas 12/04/2014 - 7:10 am

mieszkam na śląsku i tutaj (mieszkam w Siemianowicach) prawdziwe kluski śląskie robi się bez jajka. tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana. Kluski z jajkiem już nie są nazywane śląskimi. Aha kluski śląskie dzieli się na jasne (tylko z ugotowanych ziemniaków) oraz szare lub ciemne (z dodatkiem surowych ziemniaków).
Jak jeszcze studiowałam to od koleżanki z Przemyśla dostałam super patent na kluski. Po wykonaniu kluski należy ją lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej. Po ugotowaniu kluska z zewnątrz ma piękną szklistą otoczkę, świetnie wyglądają takie kluski. Proszę spróbować !

Odpowiedz
JustInka 14/04/2014 - 12:31 pm

U mnie w domu też robi się bez jajek 🙂 No a te szare nazywamy "sine".
No i Malwinko identycznie porcjuję mąkę 🙂

Odpowiedz
Angie 12/04/2014 - 2:23 pm

U mnie w domu bardzo często są na niedziele: ) Moja mama jest mistrzem w ich robieniu; D

Odpowiedz
Gosia Szulc 12/04/2014 - 2:50 pm

ahhhh muszę się kiedyś w końcu odważyć je zrobić 🙂

Odpowiedz
Dominika Kr 12/04/2014 - 5:35 pm

Uwielbiam je 🙂 Odkąd odważyłam się i rozbiłam sama, tak teraz nie wyobrażam sobie kupować gotowców. Najbardziej lubię je z sosem mięsnym.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/04/2014 - 5:30 pm

Wyglądają idealnie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/04/2014 - 12:20 pm

Patrz z opolskiego jestem, a nie wiedziałam, ze to nasza regionalna potrawa:)…. kluski śląskie uwielbiamy (moj synko mógłby je jeśc codziennie:)) …. ja dodaję dośc sporo jaj, wtedy są takie lekko "gumiate"

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2015 - 9:22 am

żeby kluski były bardziej gumiaste wystarczy trochę więcej mąki ziemniaczanej nie potrzeba jajek 🙂 proszę spróbować warto 🙂
pozdrawiam Laura

Odpowiedz
Hania 07/11/2016 - 4:04 pm

A co to za sosik na kluskach śląskich?

Odpowiedz
Malwina 07/11/2016 - 4:09 pm Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies