Prażuchy

przez Malwina
Co to są prażuchy

Prażuchy do jeden ze smaków mojego dzieciństwa i specjalność mojej Babci. W każde wakacje, obowiązkowo przynajmniej raz w tygodniu, zajadałam się prażuchami podsmażonymi na patelni z cebulką. Idealnie pasuje do nich szklanka maślanki, kefiru, a najlepiej zsiadłego mleka domowej roboty. 

Prażuchy przepis

PRAŻUCHY 

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków, najlepiej o dużej zawartości skrobii
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W połowie gotowania (po około 5-10 minutach od ich wstawienia) zasypujemy wierzch mąką. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W żadnym wypadku nie mieszamy. Po tym czasie odlewamy wodę pilnując aby nie uciekła nam mąka. Ubijamy ziemniaki razem z uprażoną mąką (ja w trakcie je dosoliłam). Powstanie nam lepka i ciągnąca się masa.
Na tym etapie możemy poprzestać i podawać ziemniaki jako dodatek do mięsa. Można je też obsmażyć na patelni właśnie takie prażuchy są najlepsze. Łyżką wcześniej zwilżoną tłuszczem nakładałam ziemniaczaną masę na rozgrzany tłuszcz (można sobie ułatwić zdejmowanie masy, uderzając łyżką o brzeg patelni) i smażyłymyna rumiano ze wszystkich stron razem z cebulką. Świetnie pasuje do nich maślanka lub zsiadłe mleko.

Prażuchy z ziemniaków

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

37 komentarzy
1

Podobne posty:

37 komentarzy

aga 01/11/2010 - 5:13 pm

kiedys takie jadlam i bardzo mi smakowaly, a teraz Ty narobilas mi na nie wielkiej ochoty, mniam:)

Odpowiedz
hania-kasia 01/11/2010 - 5:14 pm

Tym razem ja znalazłam u Ciebie coś nowego dla mnie – nigdy wcześniej nie jadłam prażuchów, ani nawet o nich nie słyszałam. Najwyraźniej w moich okolicach nie są znane. Chętnie wypróbuję któregoś dnia Twój przepis. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Wojtazzz 01/11/2010 - 5:15 pm

to jest moje ulubione danie z kuchni polskiej, przypominające mi dzieciństwo. Ten smak i zapach sprawia, że wracam do czasów dzieciństwa. Kiedy moim największym zmartwieniem było to co zjem na obiad;) dziękuję Ci Malwinnko za przypomnienie o tej cudownej potrawie;)

Odpowiedz
andzia-35 01/11/2010 - 5:18 pm

U nas psiocha to się nazywa :DDD Bardzo dobre, choć proste danie:)

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 01/11/2010 - 5:31 pm

uwielbiam takie jedzonko,kiedyś często takie prażuchy jadłam… 🙂

Odpowiedz
flusso 01/11/2010 - 5:52 pm

Ciekawe 🙂 Będzie trzeba kiedyś spróbować 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/11/2010 - 6:00 pm

Ja uwielbiam prażuchy, też pamiętam że moja babcia to robiła, ja zresztą też. Robimy to troche inaczej w końcowej fazie. Nabrać masę na łyżkę i o kant miski ściągnąć masę, po chwili zrzucić masę do środka, będzie to miało kształt kluski i następnie okrasić kluseczki skwareczkami z boczku wędzonego. Ja lubiłam zawsze wybierać kluseczki z dołu, były najsmaczniejsze hihihi.

Odpowiedz
Kaś 01/11/2010 - 6:23 pm

lubię bardzo, szczególnie odgrzewane 🙂

Odpowiedz
majana 01/11/2010 - 6:27 pm

Nie wiem, czy jadłam kiedyś, ale smacznie wyglądają:)

Odpowiedz
Paula 01/11/2010 - 6:59 pm

wow, też je w dzieciństwie jadłam, ale nawet nie myślałam, że to coś pysznego ma nazwę ;P

Odpowiedz
magda k. 01/11/2010 - 7:41 pm

wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Studnia Miodu 02/11/2010 - 6:39 am

w moich stronach znane też pod nazwą prażochów 🙂 kiedyś muszę wypróbować

Odpowiedz
nobleva 02/11/2010 - 7:28 am

Muszę koniecznie je zrobic, bo to wspomnienie z dzieciństwa mojego taty!

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 02/11/2010 - 7:50 am

To danie zawsze wspomina mój mąż, zajadał się nim, kiedy przebywał u babci. Dodatkiem do niego było roztopione masło i cukier. Ja jeszcze nie robiłam, ale cóż wszystko przede mną 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 02/11/2010 - 10:54 am

u nas się takowych ziemniaków nie jadło i widzę, że powinnam szybko odrobić te zaległości :))

Odpowiedz
Kasia S. 02/11/2010 - 11:13 am

Prażuchy wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
ilka_86 03/11/2010 - 5:39 pm

ojjj znam:) Moja Babcia robiła podobne:) muszę ją namówić na Prażuchy!:)

Odpowiedz
chantel 06/11/2010 - 11:04 am

nigdy tego nie jadłam,a wyglądają całkiem apetycznie 🙂

Odpowiedz
bazyliowo 07/11/2010 - 5:31 pm

oj pamiętam z dzieciństwa:) do wypróbowania

Odpowiedz
Anonimowy 02/02/2011 - 9:02 pm

A u mnie prażuchy z kapuśniakiem to tradycja na tłusty czwartek od zawsze!!!!Prażuchy polane skwareczkami z boczku na półmisku ,a kapuśniaczek na talerzu. Można jeszcze podać jako drugie danie z kapustą kiszoną zasmażaną i goloneczką pychotka!!!!!

Odpowiedz
Malwina 10/04/2012 - 10:13 am

Bardzo ciekawa tradycja. U mnie nigdy nie jadało się prażuchów w towarzystwie kapuśniaku.

Odpowiedz
Anonimowy 10/04/2012 - 10:04 am

Z zsiadłym mlekiem i maślanka najlepsze!

Odpowiedz
Malwina 10/04/2012 - 10:13 am

Święte słowa;)

Odpowiedz
plusbacardi 16/04/2012 - 12:39 pm

To jest mistrzostwo świata stosowane przez moją mamę. Miło widzieć, że ktoś zna przepis na tak wspaniale przyrządzone ziemniaki. Fajny pomysł z podsmażeniem ich 🙂 Maślanka do tego to bajeczka… Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 16/04/2012 - 12:40 pm

Niby to tylko zwykłe ziemniaki, ale smak nie zapomniany;)

Odpowiedz
Anonimowy 27/05/2012 - 8:27 pm

dusicha – tak to danie było nazywane w centralnej Polsce – kiedyś woj. piotrkowskie… -:)
-zetesz

Odpowiedz
Malwina 28/05/2012 - 5:08 am

Przyznam się, że z taką nazwą się nie zetknęłam (sama pochodzę z tych właśnie rejonów)

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2012 - 6:44 pm

Moja babcia ma trochę inny przepis na to ale i tak uwielbiam prażuchy. Wprost niebo w gębie.

Odpowiedz
Malwina 10/12/2012 - 7:02 pm

Dla mnie to smak dzieciństwa:) Też zawsze robiła mi je babcia.

pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2015 - 5:28 am

Mi świętej pamięci dziadek 😉 pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 18/02/2013 - 4:14 pm

a w moich rodzinnych stronach to danie znane było również jako "dziady" 🙂 województwo łódzkie, okolice Wielunia 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/02/2013 - 7:34 pm

Ja z Radomska, ale z tą nazwą też się nie zetknęłam. Świetnie brzmi:)

Odpowiedz
Anonimowy 07/04/2013 - 9:37 pm

Jeden z naprawdę pozytywnych reliktów smaku które rozpierdzieliła popkultura i makdonaldyzacja.
Trzeba dbać o dobre przepisy i nie ufać że inni za nas to zrobią.

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2014 - 8:33 am

nigdy nie słyszałam ani nie widziałam tak fajnego dania właśnie je zrobiłam na dzisiejszy obiad pychotka

Odpowiedz
Malwina 30/05/2014 - 9:41 am

Cieszę się, że prażuchy przypadły Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
silento fido 28/02/2015 - 10:15 am

moj dziadek na to danie mowił ,, fuszer" dziś wlaśnie bede je robić …

Odpowiedz
Anonimowy 17/04/2015 - 1:58 pm

O rany, pamiętam je z dzieciństwa, właśnie szukałam pomysłu na dzisiejszy obiad.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies