Fit hot dogi na 4 sposoby

przez Malwina

Dzień dobry,

Wy też nie możecie doczekać się wiosny? W oczekiwaniu na tę najpiękniejszą porę roku stworzyłam cztery przepisy na lekkie, pełne warzywnych dodatków hot-dogi. A każdy z nich inspirowany inną kuchnią świata.

Wystarczy zerknąć na zdjęcia, by zobaczyć, że wszystkie hot-dogi aż kipią od kolorów i smaków. Myślę, że każdy z Was znajdzie tu wersję idealną dla siebie.

Bazę do przygotowania hot-dogów stanowią zapewne dobrze już Wam znane z moich wpisów parówki wegetariańskie VeggieDay. To produkt na bazie białka jaja kurzego. Smaczny i bez dodatku soi. Firma VeggieDay ma w swojej ofercie także plastry wegetariańskie (paprykowe i brokułowe). Produktów tej marki szukajcie w sklepach Netto i Carrefour.

Hot-dog na styl włoski

Składniki:

  • 1 bułka razowa typu paluch
  • 2 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 1 główka miniaturowej sałaty rzymskiej
  • sałatka: 100 g pomidorków koktajlowych, łyżka posiekanej czerwonej cebuli, kilka czarnych lub zielonych oliwek, oliwa, sok z cytryny, pół ząbka czosnku, sól i pieprz do smaku
  • tarta mozzarella do posypania
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sałatki. Pomidorki kroimy w nieduże kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy cebulkę, oliwki pozbawione pestek (w całości lub posiekane), kropimy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Bułkę nacinamy wzdłuż, ale nie do końca. Ja moją podzieliłam dodatkowo na pół, aby wygodniej jadło się hot-dogi. Parówki podgrzewamy w garnku z wodą, z kolei bułki opiekamy w piekarniku (180 stopni przez 3-5 minut).

Do gorących bułek wkładamy liście sałaty, parówki, sałatkę, posypujemy mozzarellą. Jemy od razu po przygotowaniu.

Hot-dog na styl meksykański

Składniki:

  • 1 bułka razowa typu paluch
  • 2 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • 3 jajka + 2 łyżki mleka
  • guacamole: 1 małe dojrzałe awokado, 1 łyżka posiekanej czerwonej cebulki, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, pół małego ząbka czosnku, kilka pomidorków koktajlowych, sok z limonki, sól do smaku
  • posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania guacamole. Awokado pozbawiamy pestki i skóry, rozgniatamy widelcem i umieszczamy w misce. Dodajemy cebulę, natkę, posiekany drobno czosnek, pokrojone pomidorki. Kropimy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą.

Bułkę nacinamy wzdłuż. Ja moją dodatkowo przekroiłam na pół. Bułkę opiekamy w piekarniku (180 stopni, 3-5 minut). W tym samym czasie w garnku z wodą podgrzewamy parówki i robimy smażone jajka. Jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka lub zimnej wody, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy jajka. Smażymy do preferowanego ścięcia.

Do bułki nakładamy jajka, parówki i guacamole. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Hot-dog na styl polski

Składniki:

  • 1 bułka razowa typu paluch
  • 2 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • surówka z kapusty i kiszonego ogórka: 3/4 szklanki poszatkowanej białej kapusty, pół małej marchewki, 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli, mały ogórek kiszony, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżka oliwy, odrobina erytrolu/ksylitolu lub cukru do smaku, sól, pieprz
  • piklowana cebula czerwona: mała czerwona cebula, pół łyżeczki erytrolu lub cukru, 1 łyżka octu z czerwonego wina, szczypta soli
  • opcjonalnie dobrej jakości ketchup
  • posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od surówki i piklowanej cebulki. W misce umieszczamy poszatkowaną drobno kapustę, oprószamy solą, ugniatamy dłonią przez minutę, aż kapusta zmięknie. Kolejno dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, cebulę, startego na dużych oczkach ogórka kiszonego, musztardę, oliwę. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie odrobiną erytrolu lub cukru.

Cebulę siekamy w piórka, umieszczamy w miseczce, dodajemy sól, cukier/erytrol, ocet. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Bułkę nacinamy wzdłuż. Ja moją dodatkowo przekroiłam na pół. Bułkę opiekamy w piekarniku (180 stopni, 3-5 minut). W tym samym czasie w garnku z wodą podgrzewamy parówki.

Do ciepłych bułek nakładamy surówkę, parówki, odsączoną cebulkę. Polewamy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Hot-dog na styl grecki

Składniki:

  • bułka razowa typu paluch
  • 2 parówki wegetariańskie VeggieDay
  • sałatka: 100 g pomidorków koktajlowych, 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli, kawałek zielonego ogórka, 1/4 papryki, kilka oliwek kalamata bez pestek, pół małego ząbka czosnku, oliwa, ocet z czerwonego wina, suszone oregano, sól i pieprz do smaku
  • pokruszony ser feta do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sałatki. Pomidorki kroimy w nieduże kawałki, podobne ogórka i paprykę. W misce umieszczamy pomidory, cebulę, ogórka, paprykę, oliwki (w całości lub posiekane), przeciśnięty przez praskę czosnek, kropimy oliwą, octem winnym, oprószamy oregano, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Mieszamy.

Bułkę nacinamy wzdłuż. Ja moją dodatkowo przekroiłam na pół. Bułkę opiekamy w piekarniku (180 stopni, 3-5 minut). W tym samym czasie w garnku z wodą podgrzewamy parówki.

Do gorących bułek nakładamy sałatkę i parówki, posypujemy pokruszonym serem feta. Jemy od razu po przygotowaniu.

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

***

Którą wersję wiosennych hot-dogów wypróbowalibyście najchętniej?

19 komentarzy
1

Podobne posty:

19 komentarzy

Mateusz 12/03/2019 - 11:18 am

Genialny pomysł! Hot dogi wyglądają barrzo apetycznie. A przede wszystkim zdrowo.😀

Odpowiedz
Michał 12/03/2019 - 11:31 am

Ale pyszności💪😁😁 Twoje pomysły są rewelacyjne. Jak zawsze!

Odpowiedz
Alice 12/03/2019 - 2:35 pm

Ojjjj jakie pyszności!!! Chętnie przetestuję Twoje przepisy 🙂

Odpowiedz
Beti 12/03/2019 - 4:32 pm

Jakie pyszności 🙂 No i zdrowe 🙂

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 12/03/2019 - 5:33 pm

Pycha 😀 Najbardziej mnie kusi wersja po Polsku 😀 Mniam !

Odpowiedz
Ania 12/03/2019 - 7:15 pm

WOW ale pyszności 😉 i to prawda że jemy oczami i mimo to że jestem najedzona to bym nie odmówiła takiej przekąski 😉

Odpowiedz
Agnieszka 13/03/2019 - 6:45 am

Wyglądają smakowicie!!! Narobiłaś mi smaka!! Zdjęcia cudne!!!

Odpowiedz
Malwina 13/03/2019 - 7:59 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Natalia 13/03/2019 - 7:22 am

Ślinka leci na sam widok chociaż za hot dogami nie przepadam 😀 Nie wiem, który bym wybrała! Chyba gryza z każdego 😉

Odpowiedz
Pati 13/03/2019 - 8:57 am

Nie pozostaje nic, jak tylko kupić dobre parówki!

Odpowiedz
Ervisha 13/03/2019 - 9:10 am

Jakie kolorowe i ile warzyw … zjadłabym ale bez parówek xD

Odpowiedz
Kamka 13/03/2019 - 9:45 am

Dobry patent 😀 Czasami mam ochotę na hot-doga, ale potem mam wyrzuty sumienia 😀 Ale teraz jak są fit hot-dogi to mogę spokojnie sobie pozwolić na takie szaleństwo 😉

Odpowiedz
Zuza 13/03/2019 - 10:25 am

takiego hod doga to ja bym zjadla z checia 🙂

Odpowiedz
Magda 13/03/2019 - 5:11 pm

Super pomysł, każdy z nich wygląda fantastycznie, ale zaczęłabym od tego meksykańskiego 🙂

Odpowiedz
StylishMegg 14/03/2019 - 9:13 am

Pycha 😀 Wyglądają mega apetycznie 😀

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 14/03/2019 - 12:48 pm

O WOW! Ale te hot dogi wyglądają apetycznie! Trudno jest zdecydować się na jednego 😛

Odpowiedz
Dorota 14/03/2019 - 8:13 pm

Klasyczne hot dogi to nie moja bajka. Twoje jednak wyglądają tak apetycznie i kolorowo, że z chęcią sięgnęłabym po nie.:)

Odpowiedz
Krzysiek 15/03/2019 - 9:24 am

Jak dla mnie hot-dog na styl meksykański, definitywnie 😀 Uwielbiam guacamole, hot-dogi też, więc połączenie tego to dla mnie prawdziwy strzał w dziesiątkę, dzięki! Ale chyba spróbuję też tych innych – polski również prezentuje się nieźle

Odpowiedz
Monika 29/03/2019 - 1:29 pm

Wow, super pomysł! Zaintrygowały mnie vege parówki 😀 i nie powiem – całość wygląda smakowicie <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies