Pancakes wegańskie

przez Malwina
Pancakes wegańskie

Dzisiejsza śniadaniowa propozycja skierowana jest do osób będących na diecie wegańskiej lub cierpiących na nietolerancję laktozy i jajek. Puszyste placuszki z dodatkiem jabłek i cynamonu to smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia. Możecie przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Placki wegańskie

WEGAŃSKIE PLACUSZKI
Śniadanie Mistrzów #87


Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka sojowego, ryżowego lub innego ulubionego mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem i cukrem. Dodajemy mleko sojowe, całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy cynamon, pokrojone w kostkę i obrane wcześniej jabłko, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wlewamy porcje ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano.

Placuszki bez jajek

Czas przygotowania: 10 minut

16 komentarzy
1

Podobne posty:

16 komentarzy

zufik 20/10/2013 - 8:01 am

Smakowite, wczoraj takie robiłam tyle że z tartym jabłkiem i 1 jajkiem, nie wiedziałam że można bez jajek, teraz już wiem:)

Odpowiedz
KasiaWeganka 20/10/2013 - 11:06 am

pycha 🙂
pancakesy mogłabym jeść bez ograniczeń 😉

Odpowiedz
Jey 20/10/2013 - 6:48 pm

uwielbiam wegańskie odpowiedniki 🙂

Odpowiedz
Antenka 21/10/2013 - 7:29 am

boskie! kocham wszelkie placuchy:D

Odpowiedz
JustInka 21/10/2013 - 11:21 am

Boskie! Muszę sobie zrobić, bo w wersji wegańskiej jeszcze nie jadłam!

Odpowiedz
Majana 21/10/2013 - 7:45 pm

Cudne są!

Odpowiedz
Maggie 22/10/2013 - 1:29 pm

Jakie ladniutkie! Wygladaja na bardzo delikatne.

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 11:46 am

Wyglądają na bardzo delikatne i bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/05/2014 - 7:42 pm

Dzień dobry, mam pytanie, czy mleko sojowe z kartonu też należy zalać ciepłą wodą?

Odpowiedz
Malwina 15/05/2014 - 7:49 pm

Jeśli używasz mleka sojowego z kartonu, to dodajesz do pozostałych składników 1 szklankę mleka. Pomijasz wodę i mleko w proszku.

Odpowiedz
Anonimowy 15/05/2014 - 8:01 pm

Ok, dziękuję za odpowiedź, chciałam się upewnić. 🙂

Odpowiedz
Maria Magdalena Siemierzewicz 03/03/2016 - 10:10 pm

Czy cukier puder mogę zamienić na ksylitol?

Odpowiedz
Malwina 04/03/2016 - 7:48 am

Tak

Odpowiedz
monique 25/10/2017 - 11:26 am

wyglądają wspaniale! Czy wyjdą również z mąki owsianej? 😉

Odpowiedz
Malwina 25/10/2017 - 11:39 am

Myślę, że nie powinno być problemu. Sama robię wegańskie placki bananowe z mąką owsianą i wychodzą super 🙂

Odpowiedz
Anna 03/07/2023 - 9:21 am

Nie spodziewałam się takiego efektu. Użyłam mąki orkiszowej. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Pyszne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies