Dzisiejsza śniadaniowa propozycja skierowana jest do osób będących na diecie wegańskiej lub cierpiących na nietolerancję laktozy i jajek. Puszyste placuszki z dodatkiem jabłek i cynamonu to smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia. Możecie przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
WEGAŃSKIE PLACUSZKI
Śniadanie Mistrzów #87
Śniadanie Mistrzów #87
Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka sojowego, ryżowego lub innego ulubionego mleka roślinnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem i cukrem. Dodajemy mleko sojowe, całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy cynamon, pokrojone w kostkę i obrane wcześniej jabłko, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wlewamy porcje ciasta na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano.
Czas przygotowania: 10 minut
16 komentarzy
Smakowite, wczoraj takie robiłam tyle że z tartym jabłkiem i 1 jajkiem, nie wiedziałam że można bez jajek, teraz już wiem:)
pycha 🙂
pancakesy mogłabym jeść bez ograniczeń 😉
uwielbiam wegańskie odpowiedniki 🙂
boskie! kocham wszelkie placuchy:D
Boskie! Muszę sobie zrobić, bo w wersji wegańskiej jeszcze nie jadłam!
Cudne są!
Jakie ladniutkie! Wygladaja na bardzo delikatne.
Wyglądają na bardzo delikatne i bardzo smaczne 🙂
Dzień dobry, mam pytanie, czy mleko sojowe z kartonu też należy zalać ciepłą wodą?
Jeśli używasz mleka sojowego z kartonu, to dodajesz do pozostałych składników 1 szklankę mleka. Pomijasz wodę i mleko w proszku.
Ok, dziękuję za odpowiedź, chciałam się upewnić. 🙂
Czy cukier puder mogę zamienić na ksylitol?
Tak
wyglądają wspaniale! Czy wyjdą również z mąki owsianej? 😉
Myślę, że nie powinno być problemu. Sama robię wegańskie placki bananowe z mąką owsianą i wychodzą super 🙂
Nie spodziewałam się takiego efektu. Użyłam mąki orkiszowej. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Pyszne!