Babka piaskowa |
Babka piaskowa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Do przygotowania mojej babki wykorzystałam przepis ze starego zeszytu Mamy, który troszkę zmodyfikowałam, pomijając dodatek bakalii. Zeszyt ten przez lata był skarbnicą przepisów, które Mama spisywała odkąd sama zajęła się gotowaniem i pieczeniem dla rodziny. Pierwsze przepisy musiały się w nim pojawić grubo ponad 20 lat temu. Niektóre strony ozdabiają cudowne i artystyczne rysunki graślawych kółek i bałwanów. Jak możecie się domyślić, są to działa mojego autorstwa. Jako dziecko uwielbiałam rysować i wykorzystywałam każde możliwe miejsce, na którym mogłam uwiecznić moje działa. Podobnie, jak Picasso, przechodziłam różne okresy. Pierwszym była zapewne „faza kółkowa”. Rysowałam wszystko, co miało okrągły kształt. Stąd w maminych zeszytach i książkach liczne koła, bałwany, słoneczka, ludzkie twarze, guziki. Gdy skończyłam 3 lata, Dziadek nauczył mnie rysować zająca. Był to niewątpliwie początek mojej drugiej artystycznej fazy. Gdy będę z odwiedzinami u Babci, koniecznie muszę przejrzeć jej stare książki i zeszyty, by poszukać moich „dzieł”.
BABKA PIASKOWA
Słodka Sobota #36
Słodka Sobota #36
Składniki (na formę o średnicy 23 cm):
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- sok z jednej cytryny (około 4-5 łyżek)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubkiem
Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, ucierając za każdym razem do połączenia. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito wraz z proszkiem. Do ciasta dodajemy mąkę w dwóch turach, miksując do połączenia. Następnie dodajemy białka (robię to także w dwóch porcjach) i mieszamy delikatnie całość łyżką do połączenia. Formę na babkę (o średnicy 23 cm z kominem) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą (jeśli używacie silikonowej formy, nie musicie tego robić). Przekładamy do formy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 35-40 minut lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu. Piekarnik otwieramy, babkę pozostawiamy na blasze na 5 minut a następnie przenosimy na metalową kratkę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem bądź roztopioną czekoladą.
Babka piaskowa |
Babka piaskowa |
Czas przygotowania: 50 minut.
10 komentarzy
Bardzo lubię babke piaskową 🙂
Pięknie Ci wyszła i ten retro klimat 🙂
Piękna babka i przepiękne zdjęcia Malwinko.
Pozdrawiam Cię. 🙂
Cudna baba i niesamowicie pyszne zdjęcia.
Piękna babka 🙂
Och kochana, stare przepisy z zeszytów mam i babć są niezastąpione i najlepsze!
Śliczna babeczka i zdjęcia …. Ty to potrafisz stworzyć klimat:)
Piękna babka i w ogóle prześliczne zdjęcia 🙂 bardzo mnie urzekły 🙂 a ten zeszyt to już w ogóle super!
Gorąco pozdrawiam i wesołych świąt życzę 🙂
ps. dołączam do podglądaczów 🙂
się studzi 😉 zobaczymy co będzie 😉
zmontowalam ja na tegoroczna wielkanoc. sadzac po okruszkach wyjedzonych z formy, jest pyszna i bardzo piaskowa. w pelni bedziemy sie delektowac jutro. przepis prosty i wychodzi super. dawalam wszystko na raz, bez dzielenia na dwie porcje.
wesolej wielkanocy!