Grzanki z awokado, jajkiem i anchois |
Tym razem na dzień dobry podrzucam Wam przepis na smaczne i cieszące oko grzanki. Takie kolorowe śniadanie powinno wprawić Was w dobry nastrój. Zielone awokado w połączeniu z jajkiem smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego plasterki pomidora, lekko pikantny szczypiorek, fileciki anchois i mamy wiosenne kanapki w troszkę innej odsłonie.
GRZANKI Z AWOKADO, JAJKIEM I ANCHOIS
Śniadanie Mistrzów #265
Śniadanie Mistrzów #265
Składniki:
- 1 duże dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
- oliwa ev
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 kromek pieczywa
- 1 pomidor lub kilka koktajlowych
- 2 duże jajka
- 2 łyżki szczypiorku
- kilka filecików anchois
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, po kilku minutach obieramy i kroimy w plasterki. Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Miąższ rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Kromki chleba opiekamy na suchej patelni lub w tosterze. Pieczywo nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku. Smarujemy pastą z awokado, układamy plaster pomidora, jajka, pół filecika anchois. Posypujemy szczypiorkiem, oprószamy lekko pieprzem i solą. Podajemy.
Grzanki z awokado, jajkiem i anchois |
Czas przygotowania: 15 minut.
5 komentarzy
Co za pyszności! 🙂
Uwielbiam takie kolorowe kanapki 🙂 Ostatnio zakochałam się w połączeniu jajka z awokado, więc z pewnością takie przygotuję 🙂
Śliczne te kanapeczki, takie wiosenne 🙂 Zresztą podobają mi się wszystkie potrawy, które widzę na stole 🙂
Grzanki rewelacyjne. Kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie też może być pyszne 🙂 Super blog. Będę tu nie tylko zaglądać ale też realizować przepisy; 😉
Zarówno grzanki jak i awokado uwielbiam, ale akurat tych rybek nie cierpię. Są obrzydliwe 🙂