Grzanki z awokado, jajkiem i anchois

przez Malwina
Kanapki z awokado i jajkiem
Grzanki z awokado, jajkiem i anchois
Tym razem na dzień dobry podrzucam Wam przepis na smaczne i cieszące oko grzanki. Takie kolorowe śniadanie powinno wprawić Was w dobry nastrój. Zielone awokado w połączeniu z jajkiem smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego plasterki pomidora, lekko pikantny szczypiorek, fileciki anchois i mamy wiosenne kanapki w troszkę innej odsłonie.

Grzanki z awokado i jajkiem

 

GRZANKI Z AWOKADO, JAJKIEM I ANCHOIS
Śniadanie Mistrzów #265

 

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • oliwa ev
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 kromek pieczywa
  • 1 pomidor lub kilka koktajlowych
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki szczypiorku
  • kilka filecików anchois
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą, po kilku minutach obieramy i kroimy w plasterki. Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę. Miąższ rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Kromki chleba opiekamy na suchej patelni lub w tosterze. Pieczywo nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku. Smarujemy pastą z awokado, układamy plaster pomidora, jajka, pół filecika anchois. Posypujemy szczypiorkiem, oprószamy lekko pieprzem i solą. Podajemy.

 

Grzanki z awokado przepis
Grzanki z awokado, jajkiem i anchois

 

Wiosenne grzanki

 

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Brenia 15/03/2015 - 8:37 am

Co za pyszności! 🙂

Odpowiedz
gin 15/03/2015 - 10:19 am

Uwielbiam takie kolorowe kanapki 🙂 Ostatnio zakochałam się w połączeniu jajka z awokado, więc z pewnością takie przygotuję 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 16/03/2015 - 3:33 pm

Śliczne te kanapeczki, takie wiosenne 🙂 Zresztą podobają mi się wszystkie potrawy, które widzę na stole 🙂

Odpowiedz
Kati 17/03/2015 - 4:00 pm

Grzanki rewelacyjne. Kolejny dowód na to, że zdrowe jedzenie też może być pyszne 🙂 Super blog. Będę tu nie tylko zaglądać ale też realizować przepisy; 😉

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:07 am

Zarówno grzanki jak i awokado uwielbiam, ale akurat tych rybek nie cierpię. Są obrzydliwe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies