Sałatka z awokado i gruszek z dressingiem z kiwi

przez Malwina

Niezmiernie ucieszyło mnie kolejne zaproszenie Peli- zaproponowała nam przygotowanie sałatki majowej. Maj nieodłącznie kojarzy mi się z miesiącem zakochanych. Sałatka, którą przygotowałam pełna jest witamin i minerałów wzmagających miłosne doznania. Połączenie smaków jest dość nietypowe, słodycz gruszek równoważona jest ostrością chili, wszystko zaś polane jest dressingiem na bazie owocu kiwi. Sama  byłam ciekawa, jak w tym wszystkim sprawdzi się przygotowany przeze mnie sos. Okazał się on idealnym zwieńczeniem całości. Sałatka świetnie sprawdzi się w majowe wieczory w towarzystwie ukochanej osoby. 

Przepis przygotowałam w ramach kolejnego zaproszenia Barku Sałatkowego Peli. Dodaję go również do akcji Usagi- Czas na piknik 2 oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni.

SAŁATKA Z AWOKADO I GRUSZEK Z DRESSINGIEM Z KIWI

Składniki (na 3-4 małe porcje):

  • 1 duże awokado
  • 1 duża gruszka
  • pół czerwonej papryczki chilli pozbawionej pestek i posiekanej w paseczki
  • 1 opakowanie małego sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • sos- 1 duże kiwi, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy, łyżczka oleju sezamowego, łyżka oliwy, odrobina soli, ew. pieprz
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Kroimy w plastry bądź w kostkę. Gruszkę dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w plastry bądź kostkę. Ser kroimy w trójkąciki. W misce łączymy awokado, gruszkę, ser, chilli i orzechy.
Przygotowujemy dressing- kiwi obieramy, za pomocą blendera miksujemy na gładką pastę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Aby uzyskać słodszy sos dodajemy dodatkową łyżkę miodu. By sos był bardziej kwaskowaty, sok z pomarańczy możemy zastąpić sokiem z limonki bądź z cytryny. Jeśli chcemy zaostrzyć smak sosu warto do niego dodać pół łyżeczki świeżo utartego imbiru.

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

wiosenka27 15/05/2011 - 5:38 pm

Ciekawe smaki:)

Odpowiedz
jadalnepijalne 15/05/2011 - 5:40 pm

Podoba mi się. Szczególnie zestawienie gruszek, sera i orzechów oraz dressing.

Odpowiedz
goh. 15/05/2011 - 5:59 pm

super połączenie smaków – a dressing z kiwi wygląda cudnie, świetny pomysł:)

Odpowiedz
shy 15/05/2011 - 6:04 pm

ser pleśniowy – dla mnie super połączenie i super przepis :]

Odpowiedz
hania-kasia 15/05/2011 - 6:23 pm

Bardzo ciekawie i apetycznie prezentuje się Twoja sałatka, Malwinno. Szczególnie podoba mi się dressing.

Odpowiedz
Teresa 15/05/2011 - 6:52 pm

Malwinko,aż mi ślinka cieknie. Ser i gruszka to dla mnie połączenie super.
Pozdrawiam
tmach

Odpowiedz
Biedr_ona 15/05/2011 - 7:14 pm

Intrygująca kompozycja ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Arvén 15/05/2011 - 7:16 pm

Jak jest awokado, to biorę w ciemno! 😀

Odpowiedz
Ola 15/05/2011 - 7:22 pm

ja bym chciała wiedziec jakie to ona doznania wspomaga i w jaki sposób, gdyż mam pewne obawy co do jej zastosowania na moim Łasuszynie… 😀 zaszalałaś moja Droga, wygląda to i brzmi! jak wyrwane z menu ekskluzywnej restauracji.

Odpowiedz
nat. 15/05/2011 - 8:46 pm

Pięknie wygląda!
Genialne połączenie smaków – na pewno odtworzę tą przystawkę /tym bardziej że w przystawkach się lubuję/ 🙂

pozdrawiam!

Odpowiedz
delikatessen 15/05/2011 - 8:49 pm

Sałatka bardzo prosta, ale pyszna – muszę wypróbować!

Odpowiedz
Maggie 15/05/2011 - 9:05 pm

Pyszne i wykwintne polaczenie, a dressing bardzo niebanalny! Tez mam juz pomysl na majowa salatke. Tylko czasu na razie brak. Ale obiecalam sobie, ze zdaze – i stane na glowie, by obietnicy dotrzymac!

Odpowiedz
basiaP 16/05/2011 - 12:47 am

mniam, mniam…

Odpowiedz
kikimora 16/05/2011 - 5:24 am

Uwielbiam takie sałatki z niebanalnym połączeniem składników 🙂 To jest właśnie… filozofia sałatki 😉

Odpowiedz
Ania 16/05/2011 - 6:09 am

Pycha!

Odpowiedz
kasandraa6 16/05/2011 - 6:30 am

ale pyszności 🙂

Odpowiedz
Monica 16/05/2011 - 6:59 am

Wygląda bardzo wykwintnie 🙂 świetna przystawka na imprezę !
PS> Choć awokado średnio kcoham, lubię tylko z wyraźistymi dodatkami. Ser pleśniowy z gruchą idealnie tu pasuje 🙂

Odpowiedz
Paula 16/05/2011 - 7:16 am

i nawet może być lekkim obiadkiem 🙂

Odpowiedz
kasia1977 16/05/2011 - 7:29 am

Alez Ci sliczna wyszla! Az nabiera ochoty, zeby sie zdrowo poodzywiac! 🙂

Odpowiedz
clatite 16/05/2011 - 7:48 am

Uwielbiam ser pleśniowy z gruszką, sałatka na pewno jest pyszna! Muszę jeszcze niestety chwilę poczekać z pleśniowymi.

Odpowiedz
Karola 16/05/2011 - 9:22 am

Pomysł na dressing z nutką kiwi brzmi wspaniale i bardzo mi się podoba:)

Odpowiedz
Małgosia 16/05/2011 - 10:30 am

PIEKNA! Slinianki pracuja, lepszej rekomendacji nie trzeba 🙂

ps. tez sie chcialam do salatkowej akcji dolaczyc, ale czy zdaze…?

Odpowiedz
Malwina 16/05/2011 - 10:37 am

Małgosiu masz jeszcze dwa tygodnie czasu, więc mam nadzieję, że i Ty zaproponujesz do barku jakąś majową sałateczkę;)

Odpowiedz
Karolina 16/05/2011 - 11:23 am

Gruszka, ser, orzechy – klasyk, ale ten dressing z kiwi bardzo interesujacy!

Odpowiedz
Lekka 16/05/2011 - 12:19 pm

Świetne – wygląd, składniki, zestawienie, zdjęcia – wszystko mi się w niej podoba!:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 16/05/2011 - 3:33 pm

pięknie podana przystawka

Odpowiedz
bryssska 17/05/2011 - 9:53 am

to coś idealnego dla mnie, ser, orzechy awokado, pycha

Odpowiedz
Nemi 18/05/2011 - 9:19 pm

Jaka oryginalna sałatka:)

Odpowiedz
Pela 19/05/2011 - 10:25 pm

Malwinno – ta sałatka wygląda pięknie (jak zwykle u Ciebie). I chociaż nie zostałam fanką awokado, to jestem zachęcona 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 21/05/2011 - 8:55 pm

Uwielbiam Twoje sałatki. Zawsze z egzotyczną nutą. Pozdrawiam http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies