Naleśniki cynamonowe |
Wiosna już coraz bliżej. Zanim jednak ją przywitacie, pożegnajcie kończącą się zimę śniadaniem pełnym korzennych aromatów. Miłośnicy połączenia cynamonu i jabłek nie powinni być zawiedzeni. Aromatyczne naleśniki z zestawieniu z owocowym musem smakują bardzo dobrze.
Mus doprawiłam mieszanką do dań z dyni, która fajnie komponuje się z prażonymi jabłkami. Nie mogło też zabraknąć bakalii w postaci rodzynek i orzechów. Ja użyłam pekanów, bo jak na złość, innych nie miałam w szafce. Fajnie będą pasować także inne orzechy, choćby włoskie czy laskowe. Gotowe naleśniki cynamonowe polejcie płynnym miodem i żegnajcie kończącą się zimę w mistrzowskim stylu.
NALEŚNIKI CYNAMONOWE
Śniadanie Mistrzów #264
Śniadanie Mistrzów #264
Składniki (na 4- sztuk):
- 125 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju lub stopionego masła (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka drobnego cukru
- mus jabłkowy: 2-3 duże jabłka, 1 łyżka cukru (użyłam erytolu), sok z połowy cytryny, pół łyżeczki przyprawy do dyni, 3 łyżki rodzynek
- podprażone i posiekane orzechy (włoskie, pekany lub laskowe) i płynny miód do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, sól, mleko, olej/masło, cynamon i cukier. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15 minut.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku. Dodajemy sok z cytryny, cukier i przyprawę do dyni. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, do miękkości jabłek. Dodajemy rodzynki, mieszamy.
Patelnię do naleśników smarujemy niewielką ilością oleju przy pomocy silikonowego pędzelka. Ciasto naleśnikowe mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta, kolistym ruchem rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Naleśniki cynamonowe nadziewamy musem jabłkowym, polewamy miodem i posypujemy orzechami.
Uwagi:
– naleśniki można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (bez nadzienia) do 3 dni
– jeśli chcecie otrzymać cieniutkie naleśniki, zmniejszcie ilość mąki do 100 g
– zamiast mąki pszennej można użyć mąki razowej, owsianej (bądź mieszanki kilku mąk). W przypadku użycia mąki owsianej, naleśniki smażymy od razu po przygotowaniu.
– jeśli nie macie domowej przyprawy do dyni, przyprawcie jabłka cynamonem, imbirem, szczyptą mielonych goździków i gałki muszkatołowej
Naleśniki cynamonowe |
Czas przygotowania: 15 minut.
12 komentarzy
jakie pyszne, aromatyczne naleśniki!
Mogę tylko napisać, że naleśniki wyglądają magicznie i zjadłabym takie teraz, choć dopiero co skończyłam jeść gofry 😛 Uwielbiam pekanki w zestawieniu z cynamonem i miodem 😉
Należę do miłośników jabłka i cynamonu i.. ten przepis uznaję za genialny! 🙂
Na pewno wkrótce zjem takie naleśniczki, świetnie!
własnie juz jem te nalesniki, tylko ze z maka owsiana 🙂
śniadanie idealne!
Wyjątkowo aromatyczne 🙂 Pyszne musiały być 🙂
Idealne!<3
Obłędne:) …. tak to można odganiać zimę i witać wiosnę:)
Naleśniki z takim nadzieniem to coś w sam raz dla mnie, pycha! p.s. śliczne jest to pierwsze zdjęcie 🙂
Takie dobroci, a ja nie mogę jeść orzechów :/
O, i to bedzie na sniadanie w sobote 🙂
Zrobiam, dziewczynom jak zwykle smakowaly.