Naleśniki z jagodami

przez Malwina
Naleśniki z jagodami

Naleśniki kojarzą mi się zawsze z wakacjami. U mnie w domu najczęściej podawano je z dodatkiem białego sera i sezonowych owoców. Tym razem zamiast twarogu postanowiłam użyć sera mascarpone. Takie naleśniki to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia bądź lekki obiad.

Naleśniki z jagodami przepis

NALEŚNIKI Z JAGODAMI I SEREM
Śniadanie Mistrzów #57

Składniki (na 6 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 250 ml mleka
Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy jajka, olej i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przy pomocy chochelki nalewamy porcję ciasta (pamiętajcie zamieszać ciasto wcześniej), rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy z obu stron aż lekko się zrumienią. Odkładamy na talerz.

Naleśniki z jagodami

Farsz:

  • 250 g serka mascarpone*
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 250 g jagód
  • cukier puder do posypania
Mascarpone miksujemy z cukrem. Powstałą masą smarujemy naleśniki, posypujemy jagodami i zwijamy. Naleśniki z jagodami podajemy oprószone przesianym cukrem pudrem.

Naleśniki z jagodami i serem

*jeśli nie posiadacie sera mascarpone możecie użyć białego twarogu. Należy go rozkruszyć spodem widelca (jeśli chcecie by miał bardziej kremową konsystencję, wówczas przepuście go przez maszynkę lub zmiksujcie w rozdrabniaczu). Do sera dodajemy 1 żółtko i kilka łyżek cukru, wg preferencji. Całość mieszamy i tak powstałym farszem smarujemy naleśniki a następnie posypujemy jagodami i zwijamy. Jeśli jesteś w ciąży lub po prostu boisz się używać surowych jajek w kuchni, wówczas pomiń dodatek żółta i wymieszaj ser z kilkoma łyżkami gęstej śmietany, jogurtu lub ulubionym serkiem. Pamiętajcie o tym, że przed użyciem surowych jajek należy je wcześniej sparzyć. 

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

JestSmak 13/07/2013 - 8:27 am

To jest absolutnie fantastyczne! Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia pierogów z jagodami, tylko czekam na jakąś niedzielę, którą będę mogła poświęcić na lepienie, ale naleśniki to doskonała alternatywa ponieważ można je zrobić nawet w tygodniu po pracy! Rewelacja po prostu, taką mam ochotę teraz 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 13/07/2013 - 10:00 am

naleśniki z jagodami – nie da się tak po prostu obojętnie obok nich przejść *-* pychota !!
miłego dnia ;*

Odpowiedz
Canette 13/07/2013 - 10:27 am

Twój talerzyk mnie zachwycił ! Lubię takie ornamenty, a naleśniki smakują wtedy jeszcze lepiej :))

Odpowiedz
Cookie 13/07/2013 - 10:31 am

Uwielbiam! <3 Pięknie podane 🙂

Odpowiedz
Kamila 13/07/2013 - 12:18 pm

Zdecydowanie ulubione!

Odpowiedz
Justyna Bąk 13/07/2013 - 2:56 pm

świetne cieniutkie naleśniki:)

Odpowiedz
Paulina 13/07/2013 - 4:38 pm

takie nadzienie na pewno wypróbuję 😀

Odpowiedz
Inka 15/07/2013 - 8:31 am

absolutnie zachwycająca propozycja na idealne śniadanie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/07/2013 - 9:02 am

Naleśniki z jagodami hmmm….kupiłaś mnie tym!

Odpowiedz
Bogumila 10/07/2017 - 7:40 pm

Jezeli przepis nie zostal wykonany to po co te komentarze

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies