Naleśniki jaglane

przez Malwina
Naleśniki jaglane przepis
Naleśniki jaglane
Na rozpoczęcie weekendu mam dla Was przepis na smaczne bezglutenowe naleśniki na bazie mąki jaglanej. Ostatnio smażę je dość często i serwuję ze słodkimi dodatkami, np. konfiturą, białym serem wymieszanym z jogurtem lub owocowym sosem. Dzień rozpoczęty od takich naleśników z pewnością będzie udany. Wypróbujcie przepis i koniecznie dajcie znać, jak Wam smakują naleśniki na mące jaglanej.

Naleśniki na mące jaglanej
 
NALEŚNIKI JAGLANE
Śniadanie Mistrzów #271



Składniki (na 4-5 sztuk):

  • 1 szklanka mąki jaglanej (3/4 szklanki, jeśli chcesz otrzymać bardzo cienkie naleśniki – patrz uwagi do przepisu)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju lub stopionego masła
  • szczypta soli
  • do podania ulubione słodkie lub wytrawne dodatki

Naleśniki jaglane – przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajka. Dodajemy olej i sól. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki i odstawiamy na 15-30 minut. Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka. Ciasto dokładnie mieszamy. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem, pamiętając, by przed wylaniem ciasta na patelnię dokładnie je wymieszać. Naleśniki jaglane podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Ja naleśniki jaglane podałam z dżemem z dyni, jogurtem naturalnym i miodem.Uwagi:

– należy pamiętać, by za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię, dokładnie je wymieszać
– naleśniki przygotowane z 3/4 szklanki mąki jaglanej wymagają odrobinę wprawy i dobrej patelni (są dość cienkie). Naleśniki przygotowane z całej szklanki mąki smaży się o wiele wygodniej. Te, które widzicie na załączonych fotografiach zostały zrobione z 3/4 szklanki mąki jaglanej.

 

Proste naleśniki jaglane
Naleśniki jaglane
Lunchbox: naleśniki z mąki jaglanej, konfitura, owoce

Czas przygotowania: 25 minut.

23 komentarze
1

Podobne posty:

23 komentarze

Magdalena Kuchaja 09/05/2015 - 7:07 am

nalesniki jaglane, zaraz obok owsianych są moimi ulubionymi!

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 09/05/2015 - 9:06 am

Oj pychotka 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 09/05/2015 - 1:07 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Ania S 09/05/2015 - 5:28 pm

Bardzo często robię naleśniki jaglane, ale dodaję też i inne mąki (najczęściej owsianą, gryczaną lub kasztanową) i muszę kiedyś wypróbować z samej jaglanej, bo te Twoje wyglądają przepysznie 😉

Odpowiedz
JustInka 10/05/2015 - 7:22 am

Muszę spróbować. Kochana, gdzie kupujesz mąkę jaglaną??

Odpowiedz
Malwina 10/05/2015 - 7:24 am

Zamawiam u Skworca.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/05/2015 - 10:40 am

Malwi naleśniki idealne:) ….

Odpowiedz
kocie-smaki 13/05/2015 - 6:07 am

rewelacja, tylko upolować mąkę jaglaną i będziemy smażyć 🙂

Odpowiedz
Ewa Bender 02/01/2016 - 4:16 pm

ja mąkę kupuję w zwykłych supermarketach 🙂

Odpowiedz
Anna Sawczak 26/02/2016 - 3:00 pm

jaka ma być konsystencja ciasta?

Odpowiedz
Malwina 27/02/2016 - 7:05 am

Rzadkie ciasto naleśnikowe.

Odpowiedz
Anonimowy 26/05/2016 - 5:06 pm

a zamiast mleka można roślinne?

Odpowiedz
Malwina 26/05/2016 - 6:50 pm

Tak.

Odpowiedz
Anonimowy 03/07/2016 - 1:28 pm

Właśnie robię tę naleśniki, a mąkę zawsze robię sama (jest idealna – bez goryczki, wręcz lekko śmietankowa w smaku).

Odpowiedz
Niunha 20/07/2016 - 6:30 am

A jak robisz tę mąkę sama?

Odpowiedz
Malwina 20/07/2016 - 6:34 am

Kupuję już gotową mąkę ze sprawdzonego miejsca.

Odpowiedz
Lidia 01/10/2016 - 8:42 pm

A mi wogole nie smakują, może mam inny gust smakowy? Ponadto nie wiem dlaczego, ale się łamią i są suche 🙁

Odpowiedz
Malwina 02/10/2016 - 7:47 am

Jeśli się łamią i są suche, to spędziły zbyt wiele czasu na patelni. Te naleśniki są z gatunku miękkich i raczej wilgotnych. Wiele osób smaży naleśniki bezglutenowe zbyt długo, próbując je mocno przyrumienić, podobnie jak robi się to w przypadku naleśników pszennych. To częsty błąd. Ja na drugiej stronie smażę naleśniki dosłownie przez kilkanaście sekund, aby jedynie ciasto się ścięło. Nie dłużej.

Co do smaku, to ten uzależniony jest od jakości użytej mąki (źle przechowywana mąka jaglana, stara lub po prostu kiepskiej jakości da nam trawiasty lub gorzki posmak). Poza tym nie każdy musi lubić się ze smakiem jagły 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/02/2017 - 4:55 pm

totalnie się łamią właśnie spróbowałam, 0 elastyczności…
dodałam już 3 jajko i dalej to samo…

Odpowiedz
Malwina 01/02/2017 - 4:58 pm

Jeśli się łamią, to znaczy, że smażysz je zbyt długo. Naleśniki bezglutenowe smażymy inaczej, aniżeli te na mące pszennej. Nie wolno ich przesadnie rumienić, bo staną się suche i łamliwe. Najlepiej gdy ciasto ładnie się zetnie, przewrócić je na drugą stronę i smażyć (dosłownie) kilkanaście sekund.

Odpowiedz
Anonimowy 03/04/2017 - 5:21 pm

Wyszły pyszne! Dzieciaki zajadały aż im się uszy trzęsły…no i muszę jeszcze dorobić. Z domowymi powidłami śliwkowymi i syropem klonowym mhmmm pychaa:)))

Odpowiedz
marta 12/05/2019 - 8:32 am

uwielbiam i zawsze wychodzą idealne ♡

Odpowiedz
Sylwia 11/09/2020 - 2:36 pm

Cześć, zrobiłam trochę bez przekonania (po wcześniejszych złych doświadczeniach) i si pozytywnie zaskoczyłam. Nie sądziłam, że z ciasta bezglutenowego można usmażyć takie smaczne i cienkie naleśniki 🙂 zrobiłam z 3/4 szkl. mąki. Dodatkowo na smażącego się naleśnika dałam trochę oleju, co ułatwiło mi poderwanie go z patelni. Naleśniki są elastyczne, a po zwinięciu w rulon nie popękały. Dziękuję za super przepis.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies