Komosa z jabłkiem i cynamonem |
Komosa ryżowa vel quinoa to produkt, który lubię i to bardzo. Najczęściej wykorzystuję ją jako bazę do sałatek, wegetariańskich kotletów lub zajadam ze słodkimi dodatkami na dzień dobry. W połączeniu z jabłkiem, cynamonem i bakaliami smakuje fantastycznie. Taka „komosianka” to naprawdę pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia. Wypróbujcie koniecznie!
KOMOSA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Śniadanie mistrzów #295
Śniadanie mistrzów #295
Składniki (na 1 porcję):
- 1/3 szklanki komosy ryżowej + 2/3 szklanki wody
- 1/3-1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (używam mleka sojowego)
- pół łyżeczki cynamonu (lub więcej wg preferencji)
- pół słodkiego jabłka
Do podania: ulubione dodatki (u mnie łyżeczka nasion konopi, prażone na patelni płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki, owoce miechunki)
Przygotowanie:
Komosę płuczemy na sicie, wsypujemy do małego rondelka i prażymy przez około 2 minuty (pamiętajcie o mieszaniu!). Wlewamy wodę, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przygotowujemy dodatki do komosy. Wycinamy gniazdo nasienne z jabłka, a owoc trzemy na tarce na dużych oczkach. Migdały prażymy.
Do ugotowanej komosy wlewamy mleko, zagotowujemy je. Komosę na mleku przelewamy do miseczki, dodajemy mielony cynamon, jabłko, bakalie i podajemy. Wg preferencji możecie ją dodatkowo dosłodzić np. melasą.
Komosa z jabłkiem i cynamonem |
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
13 komentarzy
Wygląda apetycznie! 🙂
Ta pomarańczowa kulka to miechunka? Ale gdzie to kupić?! 🙂
W praktycznie każdym markecie w sezonie jesienno-zimowym.
wygląda smakowice!
Wygląda smakowicie 🙂
Komosa mnie kusi, ale cena trochę odrzuca…
uwielbiam komosę na słodko
Bardzo polubiłam komosę jako dodatek do obiadu, ale na słodko jeszcze jej nie próbowałam. Wygląda apetycznie.
Pyszna klasyka 🙂
To chyba jakaś telepatia, bo zamierzałam takie śniadanko zrobić na wtorek ;). Pozdrawiam
Katarzyna
Wygląda smakowicie 🙂
Nie lubię komosy, kupiłam i nikt nie chciał jej jeść ale w takiej wersji smakowała mi bardzo. Niestety domowników nadal nie udało mi się do niej przekonać, ja natomiast takie śniadanie będę jadła teraz częściej:)
Czy można użyć krowiego mleka?
Oczywiście. Możesz dodać już na talerzu także troszkę miodu, aby dosłodzić komosę.