Komosa z jabłkiem i cynamonem

przez Malwina
Komosa na śniadanie przepis
Komosa z jabłkiem i cynamonem
Komosa ryżowa vel quinoa to produkt, który lubię i to bardzo. Najczęściej wykorzystuję ją jako bazę do sałatek, wegetariańskich kotletów lub zajadam ze słodkimi dodatkami na dzień dobry. W połączeniu z jabłkiem, cynamonem i bakaliami smakuje fantastycznie. Taka „komosianka” to naprawdę pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia. Wypróbujcie koniecznie!

 

Komosa na słodko przepis

 

KOMOSA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Śniadanie mistrzów #295
 
Składniki (na 1 porcję):
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej + 2/3 szklanki wody
  • 1/3-1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (używam mleka sojowego)
  • pół łyżeczki cynamonu (lub więcej wg preferencji)
  • pół słodkiego jabłka
Do podania: ulubione dodatki (u mnie łyżeczka nasion konopi, prażone na patelni płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki, owoce miechunki)
Przygotowanie:
Komosę płuczemy na sicie, wsypujemy do małego rondelka i prażymy przez około 2 minuty (pamiętajcie o mieszaniu!). Wlewamy wodę, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przygotowujemy dodatki do komosy. Wycinamy gniazdo nasienne z jabłka, a owoc trzemy na tarce na dużych oczkach. Migdały prażymy.
Do ugotowanej komosy wlewamy mleko, zagotowujemy je. Komosę na mleku przelewamy do miseczki, dodajemy mielony cynamon, jabłko, bakalie i podajemy. Wg preferencji możecie ją dodatkowo dosłodzić np. melasą.
Komosa na śniadanie przepis

 

Komosa na śniadanie przepis

 

Komosa na śniadanie przepis
Komosa z jabłkiem i cynamonem

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Kinga 10/01/2016 - 9:36 am

Wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/01/2016 - 11:28 am

Ta pomarańczowa kulka to miechunka? Ale gdzie to kupić?! 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/01/2016 - 11:31 am

W praktycznie każdym markecie w sezonie jesienno-zimowym.

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 10/01/2016 - 11:34 am

wygląda smakowice!

Odpowiedz
gin 10/01/2016 - 11:36 am

Wygląda smakowicie 🙂
Komosa mnie kusi, ale cena trochę odrzuca…

Odpowiedz
Martyna 10/01/2016 - 1:38 pm

uwielbiam komosę na słodko

Odpowiedz
JustInka 10/01/2016 - 8:27 pm

Bardzo polubiłam komosę jako dodatek do obiadu, ale na słodko jeszcze jej nie próbowałam. Wygląda apetycznie.

Odpowiedz
Kiki 10/01/2016 - 9:14 pm

Pyszna klasyka 🙂

Odpowiedz
K. 11/01/2016 - 7:57 am

To chyba jakaś telepatia, bo zamierzałam takie śniadanko zrobić na wtorek ;). Pozdrawiam
Katarzyna

Odpowiedz
Magda C. 12/01/2016 - 7:38 pm

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
Kawiarenka 09/02/2016 - 5:24 pm

Nie lubię komosy, kupiłam i nikt nie chciał jej jeść ale w takiej wersji smakowała mi bardzo. Niestety domowników nadal nie udało mi się do niej przekonać, ja natomiast takie śniadanie będę jadła teraz częściej:)

Odpowiedz
pepperann 05/09/2016 - 3:20 pm

Czy można użyć krowiego mleka?

Odpowiedz
Malwina 05/09/2016 - 3:27 pm

Oczywiście. Możesz dodać już na talerzu także troszkę miodu, aby dosłodzić komosę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies