Bułki z boczkiem i papryką

przez Malwina
Bułki z boczkiem

Przepis na te bułki powstał przypadkowo. Miałam sporą ilość żółtek, które musiałam jak najszybciej zużyć. W lodówce znalazłam kilka plasterków boczku i paprykę, które postanowiłam dodać do ciasta. Wzbogaciłam je także o sproszkowaną wędzoną paprykę, która nadała bułeczkom ciekawego posmaku. To idealne pieczywo na rozpoczęcie dnia.

Bułki z boczkiem i papryką

BUŁECZKI Z BOCZKIEM I PAPRYKĄ
Śniadanie Mistrzów #81


Składniki:
[przepis własny]

  • 500 g mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 i 1/4  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 210 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • pół papryki, oczyczonej i pokrojonej w kostkę
  • 8 plastrów boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
Mąkę mieszamy z solą i wędzoną papryką. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy na 10-15 minut. Na patelni rumienimy boczek, odkładamy na papierowy ręcznik. Do mąki dodajemy spienione drożdże, żółtka, pozostałe mleko, masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (ciasto powinno być miękkie i delikatne). Po około 3 minutach od rozpoczęcia wyrabiania dodajemy paprykę i boczek i wyrabiamy dalej przez kolejne 3-4 minuty. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy je na 10 części, z każdej formujemy bułki. Układamy je na blasze wysypanej mąką i oprószamy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Napuszone bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu).

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

gin 05/10/2013 - 6:26 pm

Mmm, musiały pachnieć zachwycająco 🙂

Odpowiedz
Martyna 05/10/2013 - 8:16 pm

bułeczki na sposób wytrawny, takie jak lubię 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/10/2013 - 6:56 pm

Takich nie jadłam, niestety. Na pewno są pyszne!

Odpowiedz
JustInka 09/10/2013 - 12:34 pm

Chyba zrobię takie dla gości w weekend 🙂 A tak przy okazjitego ze piękne zdjęcia jak zwykle mam pytanie co do rekwizytu – czy ten sznurek to sznurek pakowy czy spożywczy? I jeżeli spożywczy to gdzie go kupiłaś?

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/10/2013 - 6:08 am

Wspaniałe bułki Malwi:) Ten boczek musi im dodawać niezwykłego aromatu:) buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies