Curry z ciecierzycą i warzywami

przez Malwina
curry z ciecierzyca jak zrobic

Dzień dobry,

Zimą bardzo często na moim talerzu lądują dania kuchni azjatyckiej. Pyszne, rozgrzewające i szybkie w przygotowaniu. Wczoraj padło na curry z ciecierzycą, które jakby nie patrzeć, było po prostu wynikiem sprzątania lodówki. Jakże smacznego sprzątania 🙂

Dzisiejszy przepis jest nie do końca sezonowy, co musicie mi wybaczyć. Na talerzach wylądowały m.in. szparagi, ale grzechem byłoby nie kupić szparagów w cenie 2 zł za pęczek. Akurat na taką promocję trafiliśmy z Połówkiem w Wigilię. A że szparagi uwielbiam, to nie musiałam się zbyt długo zastanawiać nad włożeniem ich do koszyka. Oczywiście możecie pominąć ten składnik w przepisie lub dorzucić do curry garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej. Jeśli mroziliście starszą fasolkę, warto ją wcześniej obgotować. Fajnie sprawdzi się też mrożony groszek (uwielbiam jego dodatek w curry).

Curry z ciecierzycą – przepis

Jedna porcja ma 271 kcal (11 B, 17 W, 17 T)

Curry z ciecierzycą i warzywami

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g nieprzerośniętej cukinii
  • 5 zielonych szparagów
  • 150 g brązowych lub białych pieczarek (dorzuciłam jeszcze dwa samotne boczniaki, które były w lodówce)
  • około 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku lub więcej do smaku
  • Pół szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • Pół szklanki mleka kokosowego z kartonika (polecam Real Thai)
  • 120 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga po odcieku)
  • Sos sojowy do smaku
  • Sok z limonki do smaku
  • Łyżeczka oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i wyrzucamy. Warzywo kroimy w mniejsze kawałki. Grzyby kroimy w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa z poprzedniego punktu wraz z imbirem i smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut. Dodajemy curry, przesmażamy.
  3. Na patelnię wlewamy passatę i mleko kokosowe. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut do preferowanej miękkości warzyw.
  4. Dodajemy ciecierzycę, sos sojowy i sok z limonki do smaku. Krótko podsmażamy.

 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Zamienniki:

  • czerwona cebula/szalotka/kawałek pora
  • pieczarki brązowe/pieczarki białe/boczniaki
  • ciecierzyca/biała fasola/czerwona fasola
  • szparagi/fasolka szparagowa (jeśli jest starsza, warto ją wcześniej podgotować)/mrożony groszek/groszek cukrowy
Z czym podawać curry z ciecierzycą?

Najlepiej z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym, chlebkami z patelni. My z racji pustek w szafkach zdecydowaliśmy się na smażonego kalafiora (różyczki starte na tarce o dużych oczkach, smażone przez około 5 minut na patelni, pod koniec posolone). 

2 komentarze
1

Podobne posty:

2 komentarze

Małgosia 10/01/2020 - 11:32 am

Pycha:). Uwielbiam Pani przepisy, są proste i szybko się robi jedzonko! Najpierw kupiłam książki, a potem trafiłam na bloga. Dziękuję i pozdrawiam

Odpowiedz
Mama 04/01/2024 - 2:06 pm

Pyszne a szybkie do wykonania!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies