Krokiety z pieczarkami

przez Malwina
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Kiedy zostanie mi większa ilość naleśników, wówczas najczęściej przygotowuję krokiety. Przepis na nie jest banalnie prosty. Wystarczy na usmażone naleśniki nałożyć ulubiony farsz, zawinąć je, opanierować  i następnie usmażyć na patelni. Najmniej kłopotliwym farszem jest farsz na bazie pieczarek. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu w przeciwieństwie do krokietów faszerowanych kapustą i grzybami lub mięsem. Do pieczarek najczęściej dodaję ocet balsamiczny, który świetnie podkreśla ich smak. Jeśli jednak go nie posiadacie, możecie pominąć ten dodatek. 

Krokiety z pieczarkami przepis

KROKIETY Z PIECZARKAMI


Składniki (na 6 sztuk):
[Przepis własny]

  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • farsz: 1 cebula, 800 g pieczarek, 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy mleko, jajka, olej, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Warto odstawić ciasto na około 30 minut (jeśli się śpieszycie, pomińcie ten etap). Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, chochelką wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy po całej powierzchni patelni, smażymy z obu stron. W ten sposób przygotowujemy 6 naleśników.Odstawiamy je do przestygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, siekamy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, rumienimy cebulę, następnie dodajemy pieczarki, smażymy przez około 5-6 minut. Jeśli puszczą wodę, należy są odparować, smażąc je na większym ogniu. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny. Podgrzewamy jeszcze minutę, odstawiamy do ostygnięcia. kiedy pieczarki będą już chłodne, dodajemy do nich natkę, mieszamy. 
Na każdym naleśniku nakładamy porcję pieczarkowego farszu. Podwijamy przeciwstawne końce naleśnika, następnie zwijamy w rulon (patrz-> instrukcja zawijania krokietów). Każdego krokieta maczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano na patelni.

*farsz możecie wzbogacić także o dodatek startego żółtego sera

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Opalanka 26/09/2013 - 4:53 pm

No proszsz…Chodzą za mną od tygodnia 🙂

Odpowiedz
Jakub Racinowski 26/09/2013 - 4:57 pm

z samymi pieczarkami jeszcze nie robiła, zazwyczaj dodaję ser czy szynkę. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs 🙂

Odpowiedz
favcook 26/09/2013 - 5:03 pm

Moje ulubione!

Odpowiedz
Karmel-itka. 26/09/2013 - 7:03 pm

moja Babcia robi najlepsze!

Odpowiedz
Majana 27/09/2013 - 6:20 am

Lubię, oj tak 🙂

Odpowiedz
Antenka 27/09/2013 - 7:32 am

uwielbiam:) mogę je wsuwać codziennie:)

Odpowiedz
pieczarka mySia 27/09/2013 - 8:14 am

Uwielbiam takie krokiety 🙂

Buziaki ;*

Odpowiedz
Mika z FoodCookLove 27/09/2013 - 11:54 am

Na pewno skorzystamy z Twojego przepisu 🙂 Już wiemy co zrobić z nadmiarem naleśników 😉

Odpowiedz
JustInka 27/09/2013 - 12:11 pm

To jest coś co tygryski lubią 🙂 Uwielbiam krokiety. Sporo z nimi zachodu, ale efekt wart poświecenia! Ten dodatek octu balsamicznego muszę przetestować 🙂

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 28/09/2013 - 10:40 am

mmm aż nabrałam ochoty na krokiety, których nei jadłam wieki!!!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/10/2013 - 7:48 am

Z rok nie jadłam krokietów…bardzo apetyczne 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/10/2013 - 3:38 pm

Krokiety zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia 😉 Miłe wspomnienia i już niedługo z czystym sumieniem będzie można je zrobić 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies