Sałatka z bakłażanem i fetą

przez Malwina
Sałatka z bakłażanem i fetą

Tegoroczne lato miało smak bakłażanów. Połówek i ja pokochaliśmy je do tego stopnia, że praktycznie każdego dnia przygotowywałam jakąś potrawę z ich dodatkiem. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczną sałatkę z grillowanych bakłażanów.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Sałatka z bakłażanem i fetą przepis

SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I FETĄ


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 bakłażan (250 g)
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 80 g sera feta
  • dressing: 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Papryki układamy na blasze skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryk pomarszczy się i pojawią się na niej ciemne plamy. Przekładamy ją do foliowego woreczka, który następnie związujemy. Po 10 minutach obieramy papryki ze skórki i kroimy je w paski. Cebulę siekamy w piórka. Bakłażany kroimy w plastry, lekko solimy, odstawiamy na 15 minut a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Grillujemy je na patelni z obu stron przez kilka minut, aż będą miękkie. Ser kroimy w kostkę. W misce umieszczamy warzywa i ser. Czosenk drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i od razu podajemy.

    Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

    4 komentarze
    0

    Podobne posty:

    4 komentarze

    Alicja L. 26/09/2013 - 8:10 am

    Bakłażan i feta – już czuję ten cudowny smak. Wygląda przepysznie, szkoda tylko, że już jestem po śniadaniu 😉

    Odpowiedz
    JustInka 26/09/2013 - 10:16 am

    Wspaniała sałatka! Grillowany bakłażan po prostu kocha połączenie z fetą!

    Odpowiedz
    studentka_na_diecie 27/09/2013 - 2:23 pm

    Taka sałatka musi być przepyszna :))

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 02/10/2013 - 7:46 am

    Dziś na obiad serwuje grillowane warzywa. Będzie bakłażan, więc będzie pysznie!

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies