Tegoroczne lato miało smak bakłażanów. Połówek i ja pokochaliśmy je do tego stopnia, że praktycznie każdego dnia przygotowywałam jakąś potrawę z ich dodatkiem. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczną sałatkę z grillowanych bakłażanów.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I FETĄ
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 bakłażan (250 g)
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- pół małej czerwonej cebulki
- 80 g sera feta
- dressing: 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Papryki układamy na blasze skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryk pomarszczy się i pojawią się na niej ciemne plamy. Przekładamy ją do foliowego woreczka, który następnie związujemy. Po 10 minutach obieramy papryki ze skórki i kroimy je w paski. Cebulę siekamy w piórka. Bakłażany kroimy w plastry, lekko solimy, odstawiamy na 15 minut a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Grillujemy je na patelni z obu stron przez kilka minut, aż będą miękkie. Ser kroimy w kostkę. W misce umieszczamy warzywa i ser. Czosenk drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i od razu podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
4 komentarze
Bakłażan i feta – już czuję ten cudowny smak. Wygląda przepysznie, szkoda tylko, że już jestem po śniadaniu 😉
Wspaniała sałatka! Grillowany bakłażan po prostu kocha połączenie z fetą!
Taka sałatka musi być przepyszna :))
Dziś na obiad serwuje grillowane warzywa. Będzie bakłażan, więc będzie pysznie!