Małe chrupiące kromeczki ciabatty z dodatkiem aromatycznych warzyw i ziół. Połówek uwielbia takie szybkie przekąski, ja również, tym bardziej, gdy nie mam za wiele czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się jako lekka kolacja czy przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.
Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.
Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.
CROSTINI Z PAPRYKĄ I TYMIANKIEM (WŁOCHY)
Składniki:
[przepis własny]
- 2 ciabatty
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże papryki
- opakowanie mozzarelli (125 g )
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- sól i pieprz do smaku
Ciabatty kroimy w kromki o grubości 1 cm. Grillujemy z obu stron na patelni, aż będą chrupiące. Jeden ząbek czosnku obieramy, kroimy na pół, nacieramy nim kromki pieczywa. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy jeden posiekany ząbek czosnku, paprykę i smażymy przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy ocet i wsypujemy natkę, smażymy mieszając przez minutę. Zdejmujemy z patelni i lekko studzimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, tymianek, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nakładamy na grzanki i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
30 komentarzy
Smaczne i do tego jeszcze uroczo wyglądają. :)))
szkoda tylko, że tak szybko znikają 😉
tanie, proste, smaczne, szybkie..czegóż chcieć więcej? 😉
wyglądają obłędnie, chętnie bym zjadła 🙂
Zdecydowanie moje smaki aż grzech, że jeszcze takich u mnie nie ma 😉 Musze to szybko naprawić.
brzmi ciekawie ,wygląda smacznie,ciekawe jak smakuję 😉 cieszy me oczy ;D
Smacznie i ładnie wyglądają 🙂
Mmmm… zjadłabym chętnie takie śniadanko :)) Chyba w weekend takie sobie zrobię ;))
Pisałam komentarz i chyba gdzies mi uciekł ;)) Pysznie wyglądają – i pewnie w weekend takie zrobie!
PS. Mogłabyś mi wysłać jakies szczegóły na temat tego jak stworzyłaś u siebie pod kazdym postem 'lubię to' , tak,że widać ile osób polubiło dany post? jesli możesz to napisz na [email protected]
Z góry thx 😉
Uwielbiam taką prostotę, która przyprawia moje kubki smakowe o orgazm kulinarny 🙂
Uwielbiam te maleńkie, włoskie cudeńka, choć wersji z papryką jeszcze nie ,,przerobiłam" 🙂
Pysznie wyglądają! bardzo lubię crostini z różnymi dodatkami. Z papryką jeszcze nie robiłam, ale przyjdzie pora i na takie, bo teraz w końcu sezon na paprykę 🙂
Mi zawsze brakuje pomysłów na lekką kolację, a Twój przepis wydaje się strzałem w 10! 🙂
Zdecydowanie crostini i bruschetty to wdzięczne przekąski :). Bardzo lubię. Pyszne dodatki!
Wygladaja swietnie, z checia bym sie skusila! A tymianek to jedno z moich ulubionych ziol.
Mała rzecz, a cieszy 😉
KOcham taką przekąskę 🙂
Idealne na śniadanie, a tymianek akurat mam na parapecie, także składniki są 🙂
jakie apetyczne, bardzo do mnie przemawia
Maggie wyjęła mi komentarz z ust 🙂 Poproszę więc taką jedną kanapeczkę.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Edith
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i zapraszam ponownie:) dodaję także do obserwowanych 🙂
mniaaaam, pysznie to wygląda i na pewno smakuje! Uwielbiam kuchnię włoską 😀
Wyglądają przepysznie, będę musiała je kiedyś przyrządzić 😉
Też bym z chęcią schrupał taką grzaneczkę 🙂
ale cudne grzaneczki<3
musi być pyszne nie widzę innej opcji, wygląda super 🙂
Pozdrawiam
Te małe cudeńka kuszą…!:)
wyglądaja obłędnie! każdy by się skusił na taką przekąskę ;]
Na takie przekąski zawsze się skusimy. Wyglądają obłędnie 🙂 pozdarwiamy
jakie świetne kanapeczki 🙂
Piękne grzaneczki!