Skrzydełka z kurczaka w ziołach i miodzie. Letnia sałatka z parmezanem.

przez Malwina
Skrzydełka z kurczaka w ziołach i miodzie

Dzisiejszy obiad może i nie jest ekspresowy, ale nie wymaga też zbyt dużego nakładu pracy. Wystarczy wstawić ziemniaki i kurczaka do piekarnika, a w tym czasie w kilka minut przygotować sałatkę. Ziemniaki z dodatkiem wędzonej papryki okazały się być bardzo smacznym eksperymentem. Szczególnie  spodobała mi się ich słoneczna barwa.  Jest to idealny obiad na letni dzień.

Skrzydełka z kurczaka w ziołach i miodzie

SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W ZIOŁACH I MIODZIE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól
  • kieliszek białego wytrawnego wina
Mięso dokładnie myjemy (jeśli chcemy zaoszczędzić kalorii, zdejmujemy z niego skórkę). Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok. Czosnek i zioła drobno siekamy. W misce łączymy oliwę, czosnek, miód, sok z cytryn i skórkę, pieprz, tymianek i rozmaryn. Mięso dobrze nacieramy solą i wkładamy do marynaty na całą dobę. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30-35 minut. Po 15 minutach pieczenia na mięso wylewamy wino. To, co pozostanie w naczyniu możemy wykorzystać jako bazę do sosu. 
Ja razem z kurczakiem piekłam także ziemniaki. Wstawiłam je 10 minut wcześniej aniżeli kurczaka. Doprawiłam je wędzoną papryką, dzięki czemu uzyskały piękny kolor i ciekawy smak (łyżeczka wędzonej papryki na 1 kg ziemniaków).

LETNIA SAŁATKA Z PARMEZANEM

Składniki:

  • kilka listków sałaty lollo bionda lub innej ulubionej
  • pół czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki zielonych oliwek
  • 2 małe pomidory
  • wiórki parmezanu do posypania
  • dressing: 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory na mniejsze kawałki. Składniki dressingu dokładnie ze sobą łączymy (wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie gładka emulsja), doprawiamy do smaku. Sałatkę zalewamy dressingiem, posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Wypróbuj także innych przepisów na pieczonego kurczaka:
24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Nemi 09/08/2012 - 5:03 pm

Apetyczny obiad, dawno nie robiłam skrzydełek i coraz bardziej skłaniam się ku nim, zwłaszcza widząc u Ciebie takie smakołyki:)

Odpowiedz
Ewam 09/08/2012 - 6:09 pm

Prawdziwie letni obiad:) pyszny,robilam kiedys skrzydelka z miodem,ale innym sposobem oczywiscie…zainteresowala mnie ta wedzona papryka.Ostatnio bedac w Polsce obkupilam sie w rozne,,czarodziejskie,, ziola i przyprawy,kupilam rozne papryki,ale takiej nie widzialam.Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Malwina 10/08/2012 - 6:18 am

Ja bardzo lubię tę paprykę i często korzystam z niej w kuchni. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy. Jest dostępna w wersji słodkiej i ostrej.

Odpowiedz
abcmojejkuchni 09/08/2012 - 6:32 pm

Pasuje mi taki zestaw:) Wspaniałe zdjęcia:) Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Dusia 09/08/2012 - 6:32 pm

to ja biorę sałatkę:)

Odpowiedz
Paulina 09/08/2012 - 8:30 pm

ale te ziemniaczki wyglądają obłędnie!

Odpowiedz
Marta 09/08/2012 - 10:16 pm

Ale smacznie to wszystko wygląda. Tyle tu inspiracji, że nie wiem co najpierw mam zrobić?

Odpowiedz
Angie 10/08/2012 - 6:32 am

Super propozycja na takie ciepłe dni, kurczaczek i sałatka…dla mnie bomba!

Odpowiedz
Kamila 10/08/2012 - 7:15 am

Doskonały letni zestaw!

Odpowiedz
Antenka 10/08/2012 - 7:21 am

jak w marynacie znajdą się miód i zioła, to i mięsko w 100% wychodzi znakomite:) twoje prezentuje się iście nieziemsko!

Odpowiedz
Kaś. 10/08/2012 - 7:36 am

kurczaczki świetne. Chyba zrobię je dzisiaj na obiad, wszyscy się ucieszą 😉

Odpowiedz
Evitaa 10/08/2012 - 7:45 am

Taki obiad chętnie bym przygotowała i zjadła niespiesznie, weekendowo 🙂

Odpowiedz
Ola 10/08/2012 - 8:32 am

wszystko prezentuje się znakomicie… absolutnie do mnie przemawia 🙂

Odpowiedz
Patyska 10/08/2012 - 8:47 am

Sałatka rządzi 😉

Odpowiedz
Maggie 10/08/2012 - 10:07 am

Wszystkie skladniki tego (bardzo tradycyjnego) obiadu mi sie podobaja, a juz salatka najbardziej 🙂

Odpowiedz
gotowaniomania 10/08/2012 - 10:34 am

Uwielbiam takie frytki, z grubo pokrojonych ziemniaków. Wyglądają bardzo smacznie, ale bym takie teraz zjadła!

Odpowiedz
kaczodajnia 10/08/2012 - 11:15 am

Za skrzydełka to ja jednak podziękuję (nie lubię) natomiast poproszę o sałatkę 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 10/08/2012 - 12:33 pm

Uwielbiam połączenie mięsa z miodem. W domu mam zapas parmezanu, więc na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Dota 10/08/2012 - 3:49 pm

fajne, fajne i dobre na te cieple dni….

Odpowiedz
Josia 10/08/2012 - 6:38 pm

Kurczak w miodzie to zawsze pychota a takie połączenie przypraw to dla mnie coś nowego 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/02/2013 - 4:15 pm

Hm , a co mogę dodać zamiast wina?

Odpowiedz
Malwina 22/02/2013 - 7:03 pm

Najlepiej po prostu je pominąć w przepisie. Jeśli chcesz jednak by mięso wyszło soczyste, możesz podlać je dobrej jakości bulionem.

Odpowiedz
Anonimowy 21/06/2013 - 4:26 pm

Panno Malwino, pozwole sobie podac moj ulubiony przepis na jednogarnkowe danie z perliczki – moze sie przyda i jestem pewna ze z Twoim talentem wyczarujesz z tego super potrawe. Oto przepis:
1 perliczka pocieta na 4 kawalki, 130g ‘patykow’ selera, 400g mlodych kartofli, mozna obrac lub dobrze umyc i piec ze skorka, 200g cebulki szalotki, 16 zabkow czosnku, olej z oliwek lub smalec do smazenia. Seler myjemy osuszamy i kroimy na sredmiej wielkosci kawalki, szalotki obieramy ze skorki i przekrawamy na polowki, zabki czosnku tez obieramy i uzywamy cale. Kartofelki kroimy po umyciu w talarki i obsmazamy na goracym tluszczu, gdy zrumienione przekladamy na dno zaroodpornego naczynia, nastepnie obsmazamy pozostale warzywa I kladziemy na wierzchu warstwy kartofli. Perliczke rowniez obsmazamy na rumiano I ukladamy na warstwie warzyw. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180oC (zaleznie od rodzaju piekarnika) na okolo 1.5 godziny. W miedzyczasie 2-3 polewamy perliczke sosem. Jest to danie proste i szybkie w przygotowaniu (okolo 10 minut) i bardzo smaczne, jako ze perliczka jest sama w sobie smacznym ptakiem.

Odpowiedz
Malwina 22/06/2013 - 1:00 pm

Bardzo dziękuję za przepis. Podoba mi się dodatek sporej ilości czosnku, który po upieczeniu smakuje rewelacyjnie 🙂

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies