Dzisiejszy obiad może i nie jest ekspresowy, ale nie wymaga też zbyt dużego nakładu pracy. Wystarczy wstawić ziemniaki i kurczaka do piekarnika, a w tym czasie w kilka minut przygotować sałatkę. Ziemniaki z dodatkiem wędzonej papryki okazały się być bardzo smacznym eksperymentem. Szczególnie spodobała mi się ich słoneczna barwa. Jest to idealny obiad na letni dzień.
SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W ZIOŁACH I MIODZIE
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- sól
- kieliszek białego wytrawnego wina
Mięso dokładnie myjemy (jeśli chcemy zaoszczędzić kalorii, zdejmujemy z niego skórkę). Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok. Czosnek i zioła drobno siekamy. W misce łączymy oliwę, czosnek, miód, sok z cytryn i skórkę, pieprz, tymianek i rozmaryn. Mięso dobrze nacieramy solą i wkładamy do marynaty na całą dobę. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 30-35 minut. Po 15 minutach pieczenia na mięso wylewamy wino. To, co pozostanie w naczyniu możemy wykorzystać jako bazę do sosu.
Ja razem z kurczakiem piekłam także ziemniaki. Wstawiłam je 10 minut wcześniej aniżeli kurczaka. Doprawiłam je wędzoną papryką, dzięki czemu uzyskały piękny kolor i ciekawy smak (łyżeczka wędzonej papryki na 1 kg ziemniaków).
LETNIA SAŁATKA Z PARMEZANEM
Składniki:
- kilka listków sałaty lollo bionda lub innej ulubionej
- pół czerwonej papryki
- 1/4 szklanki zielonych oliwek
- 2 małe pomidory
- wiórki parmezanu do posypania
- dressing: 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory na mniejsze kawałki. Składniki dressingu dokładnie ze sobą łączymy (wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie gładka emulsja), doprawiamy do smaku. Sałatkę zalewamy dressingiem, posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
Wypróbuj także innych przepisów na pieczonego kurczaka:
24 komentarze
Apetyczny obiad, dawno nie robiłam skrzydełek i coraz bardziej skłaniam się ku nim, zwłaszcza widząc u Ciebie takie smakołyki:)
Prawdziwie letni obiad:) pyszny,robilam kiedys skrzydelka z miodem,ale innym sposobem oczywiscie…zainteresowala mnie ta wedzona papryka.Ostatnio bedac w Polsce obkupilam sie w rozne,,czarodziejskie,, ziola i przyprawy,kupilam rozne papryki,ale takiej nie widzialam.Pozdrawiam serdecznie.
Ja bardzo lubię tę paprykę i często korzystam z niej w kuchni. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy. Jest dostępna w wersji słodkiej i ostrej.
Pasuje mi taki zestaw:) Wspaniałe zdjęcia:) Pozdrawiam 🙂
to ja biorę sałatkę:)
ale te ziemniaczki wyglądają obłędnie!
Ale smacznie to wszystko wygląda. Tyle tu inspiracji, że nie wiem co najpierw mam zrobić?
Super propozycja na takie ciepłe dni, kurczaczek i sałatka…dla mnie bomba!
Doskonały letni zestaw!
jak w marynacie znajdą się miód i zioła, to i mięsko w 100% wychodzi znakomite:) twoje prezentuje się iście nieziemsko!
kurczaczki świetne. Chyba zrobię je dzisiaj na obiad, wszyscy się ucieszą 😉
Taki obiad chętnie bym przygotowała i zjadła niespiesznie, weekendowo 🙂
wszystko prezentuje się znakomicie… absolutnie do mnie przemawia 🙂
Sałatka rządzi 😉
Wszystkie skladniki tego (bardzo tradycyjnego) obiadu mi sie podobaja, a juz salatka najbardziej 🙂
Uwielbiam takie frytki, z grubo pokrojonych ziemniaków. Wyglądają bardzo smacznie, ale bym takie teraz zjadła!
Za skrzydełka to ja jednak podziękuję (nie lubię) natomiast poproszę o sałatkę 🙂
Uwielbiam połączenie mięsa z miodem. W domu mam zapas parmezanu, więc na pewno wypróbuję 🙂
fajne, fajne i dobre na te cieple dni….
Kurczak w miodzie to zawsze pychota a takie połączenie przypraw to dla mnie coś nowego 🙂
Hm , a co mogę dodać zamiast wina?
Najlepiej po prostu je pominąć w przepisie. Jeśli chcesz jednak by mięso wyszło soczyste, możesz podlać je dobrej jakości bulionem.
Panno Malwino, pozwole sobie podac moj ulubiony przepis na jednogarnkowe danie z perliczki – moze sie przyda i jestem pewna ze z Twoim talentem wyczarujesz z tego super potrawe. Oto przepis:
1 perliczka pocieta na 4 kawalki, 130g ‘patykow’ selera, 400g mlodych kartofli, mozna obrac lub dobrze umyc i piec ze skorka, 200g cebulki szalotki, 16 zabkow czosnku, olej z oliwek lub smalec do smazenia. Seler myjemy osuszamy i kroimy na sredmiej wielkosci kawalki, szalotki obieramy ze skorki i przekrawamy na polowki, zabki czosnku tez obieramy i uzywamy cale. Kartofelki kroimy po umyciu w talarki i obsmazamy na goracym tluszczu, gdy zrumienione przekladamy na dno zaroodpornego naczynia, nastepnie obsmazamy pozostale warzywa I kladziemy na wierzchu warstwy kartofli. Perliczke rowniez obsmazamy na rumiano I ukladamy na warstwie warzyw. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180oC (zaleznie od rodzaju piekarnika) na okolo 1.5 godziny. W miedzyczasie 2-3 polewamy perliczke sosem. Jest to danie proste i szybkie w przygotowaniu (okolo 10 minut) i bardzo smaczne, jako ze perliczka jest sama w sobie smacznym ptakiem.
Bardzo dziękuję za przepis. Podoba mi się dodatek sporej ilości czosnku, który po upieczeniu smakuje rewelacyjnie 🙂
pozdrawiam serdecznie
Malwinna