Sałatka z jajkiem i kurczakiem

przez Malwina
Sałatka z kurczakiem i jajkami przepis

Dzisiejsza sałatka powstała w ramach 33. zaproszenia do Barku Sałatkowego, którego hasłem przewodnim jest „Goniąc wiosnę”. Na szczęście wiosna zagościła już na dobre. Moja sałatka jest dość sycąca za sprawą dodatków w postaci jajek oraz piersi z kurczaka. Świetnie sprawdzi się jako kolacja bądź drugie śniadanie w pracy lub w szkole. 

Sałatka z jajek i kurczaka przepis
SAŁATKA Z JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • pół główki sałaty lodowej, posiekanej (lub sałaty rzymskiej)
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do fajitas
  • sól  do smaku
  • 8 kromek bagietki
  • 1 ząbek czosnku, obrany, przekrojony na pół
  • 4 jajka ugotowane na twardo i ostudzone
  • 2 ogórki gruntowe, obrane i pokrojone w plasterki
  • 50 g cheddara (lub innego ulubionego żółtego sera), pokrojonego w kostkę
  • pęczek szczypiorku, posiekany
  • sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka oliwy EV, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie łączymy przy pomocy łyżeczki)
Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki. Kurczaka przyprawiamy solą, posypujemy przyprawą do fajitas. Smażymy na patelni na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik. Kromki bagietki kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opiekamy przez kilka minut, aż zrobią się chrupiące. Nacieramy je ząbkiem czosnku. W misce umieszczamy sałatę, usmażonego kurczaka, ogórka, ser, jajka. Całość polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę posypujemy szczypiorkiem, podajemy razem z grzankami. 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

Sałatka z piersią kurczaka i jajkiem

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Justyna Kwil 25/04/2013 - 7:44 am

Prezentuje się pysznie !

Odpowiedz
Nemi 25/04/2013 - 9:11 am

Lubię takie połączenie smaków:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 25/04/2013 - 9:23 am

Pochwała prostoty w najczystszej postaci 😉

Odpowiedz
Katarzyna Zastrożna 25/04/2013 - 9:30 am

Sałatka prezentuje sie apetycznie 🙂 dzieki za pomysł na obiad. Szybko, zdrowo i soczyscie 🙂

Odpowiedz
JustInka 25/04/2013 - 9:37 am

Hmmm pychota… Ależ mi ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Ola 25/04/2013 - 3:15 pm

robię podobną, tylko zamiast kurczaka daję smażony bekon – Twoja wygląda pysznie! pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz
wyrwanazkontekstuu 25/04/2013 - 9:30 pm

ale ładnie się prezentuje !:)

Odpowiedz
Kamciss 25/04/2013 - 9:54 pm

Prosta i z pewnością przepyszna 🙂

Odpowiedz
JestSmak 26/04/2013 - 5:14 am

mmm lubiłabym taką sałatkę 🙂

Odpowiedz
Maggie 26/04/2013 - 10:05 am

Swietna i faktycznie bardzo wiosenna 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/04/2013 - 3:30 pm

Fajna ta sałatka:) kolorowa:) buziaki:)

Odpowiedz
Alice 16/12/2013 - 9:01 pm

Dziś spałaszowaliśmy ją w ramach obiadu i faktycznie w te grudniowe dni przywołała na myśl wiosnę.
Smaczna i sycąca. Czad 🙂

Odpowiedz
Alice 16/12/2013 - 9:02 pm

Dziś spałaszowaliśmy tą sałatkę w ramach obiadu.
Pyszna i sycąca!
I faktycznie przywołuje na myśl wiosnę, nawet w te grudniowe popołudnia! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies