Dziś mam dla Was przepis na prosty i szybki obiad z kurczakiem. Oparłam go na przyprawach i dodatkach łatwo dostępnych, tak, by każdy z Was mógł bez zbędnej bieganiny przygotować to danie we własnej kuchni. Jako dodatek do kurczaka podałam proste chlebki z patelni, ale równie dobrze sprawdzi się ugotowany ryż.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
KURCZAK W MLEKU KOKOSOWYM
Składniki (na 2 porcje):
przepis własny]
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona chili, pozbawiona pestek i posiekana
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- pół puszki mleka kokosowego (200 g)
- 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony pieprz
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę, chili i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną paprykę, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy pomidory i mleko koksowe oraz słodką paprykę w proszku. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, aż papryka i mięso będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem. Ja jako dodatek do potrawy podałam chlebki z patelni.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
16 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis.
Zapisuję
fantastyczny przepis – wygląda bardzo smakowicie 😉
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Smakowicie wygląda, bardzo nawet 🙂
uwielbiam sosy z dodatkiem mleczka kokosowego:) smakują obłędnie!
Orientalne danie a tak proste! Uwielbiam Twoje przepisy 🙂
Super! Wszystko z mlekiem kokosowym jest pyszne 🙂
Uwielbiam! 😀
A w ktorym momencie dodajemy swieza papryke?…podsmazamy ja czy dajemy surowa do sosu?
Ostatnio mam problem ze znikającymi warzywami 😉 Najmocniej przepraszam i zaraz poprawię przepis. Pokrojoną paprykę dodajemy po kurczaku i smażymy przez kilka minut. Następnie pomidory i mleko kokosowe.
Rzeczywiście szybki i prosty przepis, a na dodatek z łatwo dostępnych składników:) Buziaki Malwi:)
Super przepis, zrobiłam i bardzo mi smakował 🙂
Super przepis. Zrobiłem zupę z 3 letnim synem. Dodałem jeszcze ryż do zupy. Nie miałem paryczki chili świeżej dodałem suszoną wyjmując nasionka. Możnaby jeszcze dodać suszone pomidory i tez byłoby spoko. Ogółnie polcenam
Bardzo proste wykonanie a super smaczny efekt!
Przepyszne danie, naprawdę! Dodałam jeszcze sos sojowy. Dzięki Ci za ten przepis:)
mleko kokosowe powinno dac sie pod koniec gotowania, aby bylo wyczuwalne w potrawie.
Świetnie smakuje z dodatkiem curry i imbirem. To jest mój ulubiony przepis na kurczaka po "hindusku"