Kurczak w mleku kokosowym

przez Malwina

Kurczak w mleku kokosowym

Dziś mam dla Was przepis na prosty i szybki obiad z kurczakiem. Oparłam go na przyprawach i dodatkach łatwo dostępnych, tak, by każdy z Was mógł bez zbędnej bieganiny przygotować to danie we własnej kuchni. Jako dodatek do kurczaka podałam proste chlebki z patelni, ale równie dobrze sprawdzi się ugotowany ryż.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Kurczak z mlekiem kokosowym
KURCZAK W MLEKU KOKOSOWYM

Składniki (na 2 porcje):
przepis własny]
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • pół puszki mleka kokosowego (200 g)
  • 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę, chili i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną paprykę, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy pomidory i mleko koksowe oraz słodką paprykę w proszku. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, aż papryka i mięso będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem. Ja jako dodatek do potrawy podałam chlebki z patelni. 
Kurczak w mleku kokosowym przepis

Kurczak z mlekiem kokosowym
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Mała kuchareczka 25/09/2013 - 5:16 pm

Bardzo ciekawy przepis.
Zapisuję

Odpowiedz
Dorota Soroka 25/09/2013 - 5:25 pm

fantastyczny przepis – wygląda bardzo smakowicie 😉

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

Odpowiedz
Majana 25/09/2013 - 7:39 pm

Smakowicie wygląda, bardzo nawet 🙂

Odpowiedz
Antenka 26/09/2013 - 7:37 am

uwielbiam sosy z dodatkiem mleczka kokosowego:) smakują obłędnie!

Odpowiedz
JustInka 26/09/2013 - 10:20 am

Orientalne danie a tak proste! Uwielbiam Twoje przepisy 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 26/09/2013 - 1:45 pm

Super! Wszystko z mlekiem kokosowym jest pyszne 🙂

Odpowiedz
studentka_na_diecie 27/09/2013 - 2:24 pm

Uwielbiam! 😀

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2013 - 3:27 pm

A w ktorym momencie dodajemy swieza papryke?…podsmazamy ja czy dajemy surowa do sosu?

Odpowiedz
Malwina 08/10/2013 - 3:30 pm

Ostatnio mam problem ze znikającymi warzywami 😉 Najmocniej przepraszam i zaraz poprawię przepis. Pokrojoną paprykę dodajemy po kurczaku i smażymy przez kilka minut. Następnie pomidory i mleko kokosowe.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/10/2013 - 5:17 am

Rzeczywiście szybki i prosty przepis, a na dodatek z łatwo dostępnych składników:) Buziaki Malwi:)

Odpowiedz
Monika Świerczek 21/08/2014 - 5:15 pm

Super przepis, zrobiłam i bardzo mi smakował 🙂

Odpowiedz
Tomek M 21/02/2015 - 12:55 pm

Super przepis. Zrobiłem zupę z 3 letnim synem. Dodałem jeszcze ryż do zupy. Nie miałem paryczki chili świeżej dodałem suszoną wyjmując nasionka. Możnaby jeszcze dodać suszone pomidory i tez byłoby spoko. Ogółnie polcenam

Odpowiedz
Anonimowy 12/09/2015 - 12:47 pm

Bardzo proste wykonanie a super smaczny efekt!

Odpowiedz
Anonimowy 01/03/2016 - 7:56 pm

Przepyszne danie, naprawdę! Dodałam jeszcze sos sojowy. Dzięki Ci za ten przepis:)

Odpowiedz
Gosia Brania 06/11/2016 - 5:50 pm

mleko kokosowe powinno dac sie pod koniec gotowania, aby bylo wyczuwalne w potrawie.

Odpowiedz
wanilliowa 10/07/2017 - 6:07 pm

Świetnie smakuje z dodatkiem curry i imbirem. To jest mój ulubiony przepis na kurczaka po "hindusku"

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies