Krokiety z mięsem i pieczarkami |
Przygotowanie krokietów jest dość czasochłonne, dlatego zazwyczaj rozkładam je na dwa dni. Dzień wcześniej przygotowuję naleśniki i farsz a kolejnego dnia już tylko panieruję krokiety i smażę je. Oczywiście najlepiej smakują z dodatkiem domowego czerwonego barszczu. Do przygotowania farszu wykorzystuję mięso z rosołu. Często zdarza mi się ugotowane i przekręcone w maszynce mięso mrozić. Dzielę je wówczas na porcje, np. po 300 g a później rozmrażam i wykorzystuję jako bazę do farszu.
Krokiety z mięsem i pieczarkami najlepiej podawać z dodatkiem czerwonego barszczu. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na świąteczny barszcz:
Barszcz czerwony na Wigilię |
KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
Składniki (na 6 sztuk):
- naleśniki: 100 g mąki pszennej, szczypta soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 250 ml mleka
- 300 g mięsa drobiowego z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości)
- 300 g obranych pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- około 1/4 szklanki rosołu (w ostateczności przegotowanej wody)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia krokietów
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka, olej i mleko. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 15-30 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, chochelką nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy na całej patelni (pamiętajcie zamieszać ciasto wcześniej). Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz.
Cebulę siekamy i rumienimy przez kilka minut na patelni. Mięso wraz z cebulą przekręcamy w maszynce. Dodajemy do niego rosół i wyrabiamy dłonią. Przyprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy oregano i natkę (jeśli używamy), mieszamy. Pieczarki kroimy w kostkę, na patelni topimy masło, smażymy pieczarki przez 5 minut i przekładamy na talerz. Odstawiamy je do ostygnięcia. Odlewamy z nich nadmiar płynu i dokładamy je do mięsa. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa jest zbyt sucha, możecie dodać jeszcze odrobinę rosołu.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz i składamy, jak w poniższej instrukcji. Każdego krokieta zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej (pamiętajcie, że musi być go więcej) i smażymy krokiety partiami na rumiano. Ja zazwyczaj smażę po 2-3 krokiety. Podajemy z czerwonym barszczem.
Zawijanie krokietów |
Krokiety z mięsem i pieczarkami |
Czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
te Twoje zdjęcia… powalają mnie za każdym razem!
pyszne krokiety :]
Rewelacja, jak zwykle apetycznie 🙂 Poza tym robi się świątecznie…:)
świetne Ci wyszły:)
uwialbiam krokiety 🙂
Lubię krokiety ale chyba wole te drożdżowe z mięsem . Ale te również napewno są smaczne , bo robie podobne na kolacje jak mi naleśniki zostaną z obiadu . 🙂
Uwielbiam takie 🙂
U nas kroiety z mięsem nie cieszą się powodzeniem niestety …. chociaż dodatek pieczarek na pewno powoduje, ze nie są suche jak z samym mięsem:)
Jolu, z samym mięsem też nie są suche. Podstawą jest odpowiednie potraktowanie mięsa do farszu i dodanie do niego rosołu.
Bardzo ciekawy sposób zawijania krokietów. Przyda mi się.Dziękuję.
Zrobiłam te krokiety.Ciasto na medal! Dolewanie rosołu do nadzienia to super pomysł. Zamierzam napisać o tym przepisie w moim blogu i dodać także moje zdjęcia. Jeśli się zgadzasz,nie musisz pisać.Mam nadzieję,że nie zabronisz-tak?
http://uelizki.blogspot.com/ Pozdrawiam smacznie.
Elizko- cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂
No to fajnie.Dzięki.