Krokiety z mięsem i pieczarkami

przez Malwina
Krokiety z mięsem i grzybami
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Przygotowanie krokietów jest dość czasochłonne, dlatego zazwyczaj rozkładam je na dwa dni. Dzień wcześniej przygotowuję naleśniki i farsz a kolejnego dnia już tylko panieruję krokiety i smażę je. Oczywiście najlepiej smakują z dodatkiem domowego czerwonego barszczu. Do przygotowania farszu wykorzystuję mięso z rosołu. Często zdarza mi się ugotowane i przekręcone w maszynce mięso mrozić. Dzielę je wówczas na porcje, np. po 300 g a później rozmrażam i wykorzystuję jako bazę do farszu.

Krokiety z mięsem i pieczarkami najlepiej podawać z dodatkiem czerwonego barszczu. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na świąteczny barszcz:

Barszcz świąteczny przepis
Barszcz czerwony na Wigilię

Krokiety  z mięsem z rosołu

KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

Składniki (na 6 sztuk):

  • naleśniki: 100 g mąki pszennej, szczypta soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 250 ml mleka
  • 300 g mięsa drobiowego z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości)
  • 300 g obranych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 1/4 szklanki rosołu (w ostateczności przegotowanej wody)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka, olej i mleko. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 15-30 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, chochelką nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy na całej patelni (pamiętajcie zamieszać ciasto wcześniej). Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. 
Cebulę siekamy i rumienimy przez kilka minut na patelni. Mięso wraz z cebulą przekręcamy w maszynce. Dodajemy do niego rosół i wyrabiamy dłonią. Przyprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy oregano i natkę (jeśli używamy), mieszamy. Pieczarki kroimy w kostkę, na patelni topimy masło, smażymy pieczarki przez 5 minut i przekładamy na talerz. Odstawiamy je do ostygnięcia. Odlewamy z nich nadmiar płynu i dokładamy je do mięsa. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa jest zbyt sucha, możecie dodać jeszcze odrobinę rosołu. 
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz i składamy, jak w poniższej instrukcji. Każdego krokieta zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej (pamiętajcie, że musi być go więcej) i smażymy krokiety partiami na rumiano. Ja zazwyczaj smażę po 2-3 krokiety. Podajemy z czerwonym barszczem. 
Jak zawinąć krokiety
Zawijanie krokietów
Krokiety z mięsem i grzybami przepis
Krokiety z mięsem i pieczarkami

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Karmel-itka. 26/03/2014 - 9:32 am

te Twoje zdjęcia… powalają mnie za każdym razem!
pyszne krokiety :]

Odpowiedz
Izka 26/03/2014 - 10:39 am

Rewelacja, jak zwykle apetycznie 🙂 Poza tym robi się świątecznie…:)

Odpowiedz
Justyna Żak 26/03/2014 - 11:11 am

świetne Ci wyszły:)

Odpowiedz
W mojej kosmetyczce 26/03/2014 - 12:37 pm

uwialbiam krokiety 🙂

Odpowiedz
Shine Rose 26/03/2014 - 4:23 pm

Lubię krokiety ale chyba wole te drożdżowe z mięsem . Ale te również napewno są smaczne , bo robie podobne na kolacje jak mi naleśniki zostaną z obiadu . 🙂

Odpowiedz
Magda C. 27/03/2014 - 9:15 pm

Uwielbiam takie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/04/2014 - 4:30 pm

U nas kroiety z mięsem nie cieszą się powodzeniem niestety …. chociaż dodatek pieczarek na pewno powoduje, ze nie są suche jak z samym mięsem:)

Odpowiedz
Malwina 10/04/2014 - 1:57 pm

Jolu, z samym mięsem też nie są suche. Podstawą jest odpowiednie potraktowanie mięsa do farszu i dodanie do niego rosołu.

Odpowiedz
Elżbieta Mirosława 08/04/2014 - 8:08 pm

Bardzo ciekawy sposób zawijania krokietów. Przyda mi się.Dziękuję.

Odpowiedz
elizka seniorka 09/04/2014 - 5:52 pm

Zrobiłam te krokiety.Ciasto na medal! Dolewanie rosołu do nadzienia to super pomysł. Zamierzam napisać o tym przepisie w moim blogu i dodać także moje zdjęcia. Jeśli się zgadzasz,nie musisz pisać.Mam nadzieję,że nie zabronisz-tak?

http://uelizki.blogspot.com/ Pozdrawiam smacznie.

Odpowiedz
Malwina 10/04/2014 - 1:58 pm

Elizko- cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Elżbieta Mirosława 10/04/2014 - 8:01 pm

No to fajnie.Dzięki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies