Duszona marchewka to zapewne dobrze znany Wam dodatek do dań obiadowych. Dziś razem z Emilią i Zuzią chciałybyśmy Wam pokazać, jak taką marchewkę przygotowuje się w Turcji. Havuc pilakisi (havuc pilaki) w języku tureckim oznacza duszoną marchewkę. Zapewne każda gospodyni ma swoją własną recepturę na tę potrawę. Zazwyczaj taką marchew przygotowuje się na oliwie, która jest najczęściej wykorzystywanym w Turcji tłuszczem. Przyprawia się ją cukrem oraz niewielką ilością soku z cytryny i podaje z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Przygotowaną w ten sposób marchew możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pomimo tego, iż danie jest wegańskie, nie pokusiłam się na spróbowanie go. Niestety mam alergię na marchewkę i potraw bazujących przede wszystkim na tym warzywie muszę unikać, jak ognia. Z kolei Połówek marchewkę uwielbia i może jeść ją w każdej ilości. W tym wydaniu smakowała mu bardzo. Nie była zbyt słodka i przede wszystkim przygotowana al dente (Połówek nie znosi papkowatych i rozgotowanych warzyw). Część marchewki zabrał ze sobą następnego dnia do pracy i zjadł jako dodatek do grillowanego
mięsa. Przepis na duszoną marchewkę pochodzi z książki „The Complete Middle Eastern Cookbook autorstwa T. Mallos.
mięsa. Przepis na duszoną marchewkę pochodzi z książki „The Complete Middle Eastern Cookbook autorstwa T. Mallos.
DUSZONA MARCHEWKA
(TURCJA)
Zielona Środa #33
Składniki (na 4 porcje):
- 700 g marchewki
- 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości
- 4 łyżki oliwy
- 3/4-1 szklanka wody
- 1/2-1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchew obieramy, kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dorzucamy marchewkę, smażymy przez 3 minuty. Wlewamy wodę. Patelnię przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy cukier do smaku, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Marchewkę mieszamy z posiekaną natką. Duszoną marchewkę podajemy na ciepło lub na zimno jako przystawkę lub dodatek do dań obiadowych.
Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
Ale piekna mloda marchewka z zielenina u nas o takiej moge jedynie pomarzyc. Danie wyglada super !!!
fajny pomysł, wykorzystam jutro do obiadu:)
Mniam, jak smacznie wygląda! 🙂
ta marcheweczka ciekawie brzmi!
uwielbiam marchewkę, szkoda, że nie mogłaś spróbować (a rosołek możesz jeść?)
jak zwykle zachwycające zdjęcia!
pozdrawiam
Marta
Mój Staszko ma od jakiegoś czasu fazę na marchewkę więc na pewno wypróbuję przepis 🙂 Zapowiada się smakowicie! 😀 Dziękuję za inspirację 🙂
Ślicznie wygląda 🙂
ja mam uczulenie na alkohol …. ale już chyba lepiej na alkohol niż na marchewkę:) …. zwłaszcza kiedy ona tak apetycznie wygląda:) buziaki
Zrobiłam, jest pyszna, serdecznie polecam Bogumiła