Duszona marchewka po turecku

przez Malwina
Duszona marchewka przepis

Duszona marchewka to zapewne dobrze znany Wam dodatek do dań obiadowych. Dziś razem z Emilią i Zuzią chciałybyśmy Wam pokazać, jak taką marchewkę przygotowuje się w Turcji. Havuc pilakisi (havuc pilaki) w języku tureckim oznacza duszoną marchewkę. Zapewne każda gospodyni ma swoją własną recepturę na tę potrawę. Zazwyczaj taką marchew przygotowuje się na oliwie, która jest najczęściej wykorzystywanym w Turcji tłuszczem. Przyprawia się ją cukrem oraz niewielką ilością soku z cytryny i podaje z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Przygotowaną w ten sposób marchew możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Pomimo tego, iż danie jest wegańskie, nie pokusiłam się na spróbowanie go. Niestety mam alergię na marchewkę i potraw bazujących przede wszystkim na tym warzywie muszę unikać, jak ognia. Z kolei Połówek marchewkę uwielbia i może jeść ją w każdej ilości. W tym wydaniu smakowała mu bardzo. Nie była zbyt słodka i przede wszystkim przygotowana al dente (Połówek nie znosi papkowatych i rozgotowanych warzyw). Część marchewki zabrał ze sobą następnego dnia do pracy i zjadł jako dodatek do grillowanego 
mięsa. Przepis na duszoną marchewkę pochodzi z książki „The Complete Middle Eastern Cookbook autorstwa T. Mallos. 

Marchewka do obiadu przepis

DUSZONA MARCHEWKA
(TURCJA)
Zielona Środa #33

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g marchewki
  • 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4-1 szklanka wody
  • 1/2-1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchew obieramy, kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę przez kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dorzucamy marchewkę, smażymy przez 3 minuty. Wlewamy wodę. Patelnię przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy cukier do smaku, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Marchewkę mieszamy z posiekaną natką. Duszoną marchewkę podajemy na ciepło lub na zimno jako przystawkę lub dodatek do dań obiadowych.

Duszona marchew

Marchewka z natką pietruszki

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Emilia 26/03/2014 - 5:06 pm

Ale piekna mloda marchewka z zielenina u nas o takiej moge jedynie pomarzyc. Danie wyglada super !!!

Odpowiedz
Justyna Żak 26/03/2014 - 8:56 pm

fajny pomysł, wykorzystam jutro do obiadu:)

Odpowiedz
Majana 26/03/2014 - 9:07 pm

Mniam, jak smacznie wygląda! 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 27/03/2014 - 12:35 am

ta marcheweczka ciekawie brzmi!

Odpowiedz
Anonimowy 27/03/2014 - 6:47 am

uwielbiam marchewkę, szkoda, że nie mogłaś spróbować (a rosołek możesz jeść?)
jak zwykle zachwycające zdjęcia!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
PRZYTULIA 27/03/2014 - 12:36 pm

Mój Staszko ma od jakiegoś czasu fazę na marchewkę więc na pewno wypróbuję przepis 🙂 Zapowiada się smakowicie! 😀 Dziękuję za inspirację 🙂

Odpowiedz
Magda C. 27/03/2014 - 9:19 pm

Ślicznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/04/2014 - 7:16 pm

ja mam uczulenie na alkohol …. ale już chyba lepiej na alkohol niż na marchewkę:) …. zwłaszcza kiedy ona tak apetycznie wygląda:) buziaki

Odpowiedz
Anonimowy 30/05/2016 - 6:07 pm

Zrobiłam, jest pyszna, serdecznie polecam Bogumiła

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies