Zapiekanki z pieczarkami

przez Malwina
Przepis na zapiekanki z pieczarkami
Tak, jak co tydzień, w piątkowej odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów pojawia się kolejny sandwich. Tym razem zawędrowaliśmy do Polski. Zapiekanka z pieczarkami to fast food znany chyba każdemu. Zapewne jadaliście ją na przerwach w szkole, na dworcu w oczekiwaniu na pociąg czy na studenckiej imprezie (na której mogła przybierać różne postaci- od wersji wypasionej na początku miesiąca, przez skromniejszą z samym serem i ketchupem, skończywszy na bułce zapieczonej z kawałkiem cebuli w ostatnich dniach miesiąca). Dziś prezentuję Wam moją wersję tego popularnego polskiego sandwicha. Jest to najprostsza, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza wersja zapiekanek. Oczywiście możecie je wzbogacić o inne ulubione dodatki, np. paprykę, wędlinę, oliwki itp. 

Domowe zapiekanki przepis
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #135
Projekt Sandwich #17

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 krótka bagietka lub bułka typu paluch
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 50 g żółtego sera (u mnie poczciwa Gouda)
  • do podania: ketchup dobrej jakości
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja używam oleju oraz masła), wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez około 5-7 minut do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pierzem. Ja dodatkowo doprawiam je odrobiną wędzonej papryki. Jeśli pieczarki puściły zbyt dużo wody, należy ją odparować. Pieczarki przekładamy do miseczki i mieszamy z natką pietruszki (jeśli używamy). Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2-3 minuty i opiekamy, aż stanie się chrupiąca (można też wykorzystać funkcję grill). Następnie na każdą połówkę nakładamy pieczarki, następnie posypujemy startym serem i ponownie umieszczamy w piekarniku. Podgrzewamy kilka minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem polewamy ketchupem (ew. innym ulubionym sosem, np. majonezem, musztardą, sosem tysiąca wysp). 

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

majka 14/03/2014 - 8:10 am

Pycha! Cale wieki nie jadlam juz zapiekanek 🙂 Kiedys kupowalam je namietnie w malej budce w moim rodzinnym miescie albo robilam sama w domu. To byly czasy… :))

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Justyna Żak 14/03/2014 - 9:38 am

wyglądają smacznie:)

Odpowiedz
Marzena 14/03/2014 - 10:22 am

Na takich się wychowałam…:-))

Odpowiedz
aga 14/03/2014 - 4:15 pm

wyglądają smakowicie:)

Odpowiedz
Kasia 14/03/2014 - 4:31 pm

Jak ja je uwielbiam!!!

Odpowiedz
Gosia Z. 15/03/2014 - 8:02 am

Ale old school 😀 Kiedyś rozmawiałam z jakimś obcokrawcem, który był na Euro w Polsce i poza słowem na k… i dzień dobry, potrafił powiedzieć właśnie Zapiekanka. Więc moim zdaniem to nasze narodowe danie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 17/03/2014 - 12:27 pm

Uwielbiam takie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/03/2014 - 10:14 am

Uwielbiam takie zapiekanki. Od czasu d czasu serwujemy sobie takie na kolację, a niekiedy nawet i na obiad:)

Odpowiedz
olenita 29/01/2015 - 12:41 pm

Tez takie zawsze robie 🙂 tylko nie opiekam wczesniej bulki, smaruje ja troszke olejem czoskowym Kujawskim, maja fajny czosnkowy aromat 🙂 bagietka jest najlepsza, ale sprawdza sie tez ciabatta 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies