Tak, jak co tydzień, w piątkowej odsłonie cyklu Śniadanie Mistrzów pojawia się kolejny sandwich. Tym razem zawędrowaliśmy do Polski. Zapiekanka z pieczarkami to fast food znany chyba każdemu. Zapewne jadaliście ją na przerwach w szkole, na dworcu w oczekiwaniu na pociąg czy na studenckiej imprezie (na której mogła przybierać różne postaci- od wersji wypasionej na początku miesiąca, przez skromniejszą z samym serem i ketchupem, skończywszy na bułce zapieczonej z kawałkiem cebuli w ostatnich dniach miesiąca). Dziś prezentuję Wam moją wersję tego popularnego polskiego sandwicha. Jest to najprostsza, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza wersja zapiekanek. Oczywiście możecie je wzbogacić o inne ulubione dodatki, np. paprykę, wędlinę, oliwki itp.
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #135
Projekt Sandwich #17
Składniki (na 2 porcje):
- 1 krótka bagietka lub bułka typu paluch
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz, wędzona papryka w proszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 50 g żółtego sera (u mnie poczciwa Gouda)
- do podania: ketchup dobrej jakości
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ja używam oleju oraz masła), wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez około 5-7 minut do miękkości. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pierzem. Ja dodatkowo doprawiam je odrobiną wędzonej papryki. Jeśli pieczarki puściły zbyt dużo wody, należy ją odparować. Pieczarki przekładamy do miseczki i mieszamy z natką pietruszki (jeśli używamy). Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2-3 minuty i opiekamy, aż stanie się chrupiąca (można też wykorzystać funkcję grill). Następnie na każdą połówkę nakładamy pieczarki, następnie posypujemy startym serem i ponownie umieszczamy w piekarniku. Podgrzewamy kilka minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem polewamy ketchupem (ew. innym ulubionym sosem, np. majonezem, musztardą, sosem tysiąca wysp).
Czas przygotowania: 15 minut.
9 komentarzy
Pycha! Cale wieki nie jadlam juz zapiekanek 🙂 Kiedys kupowalam je namietnie w malej budce w moim rodzinnym miescie albo robilam sama w domu. To byly czasy… :))
Pozdrowienia.
wyglądają smacznie:)
Na takich się wychowałam…:-))
wyglądają smakowicie:)
Jak ja je uwielbiam!!!
Ale old school 😀 Kiedyś rozmawiałam z jakimś obcokrawcem, który był na Euro w Polsce i poza słowem na k… i dzień dobry, potrafił powiedzieć właśnie Zapiekanka. Więc moim zdaniem to nasze narodowe danie 🙂
Uwielbiam takie 🙂
Uwielbiam takie zapiekanki. Od czasu d czasu serwujemy sobie takie na kolację, a niekiedy nawet i na obiad:)
Tez takie zawsze robie 🙂 tylko nie opiekam wczesniej bulki, smaruje ja troszke olejem czoskowym Kujawskim, maja fajny czosnkowy aromat 🙂 bagietka jest najlepsza, ale sprawdza sie tez ciabatta 🙂