Na blogu nie znajdziecie zbyt wielu sałatek z dodatkiem majonezu. Robię je stosunkowo rzadko, najczęściej na spotkania rodzinne. Niestety, moi Wujkowie i Ciocie nie uznają innych sałatek, aniżeli te z dodatkiem majonezu a lekkie sałatki z vinaigrettem omijają szerokim łukiem. Nie twierdzę, że sałatki z dodatkiem majonezu są niesmaczne. Bo są, ale nie wszystkie. Ostatnio jakaś Pani w warzywniaku dzieliła się przepisem na (jak to określiła) rewelacyjną sałatkę. Zaczęła od pestek granatu, sam więc początek był już zachęcający. Reszta niestety stanowczo taka nie była. Skład sałatki przedstawiał się następująco: pestki granatu, kukurydza, seler ze słoiczka, żółty ser, majonez i czosnek. Zastanawiam się po co ludzie zabijają smak pewnych potraw dodając do nich czosnek i kukurydzę. Oczywiście znajdą się i tacy, którzy w przypływie fantazji dodadzą jeszcze do takiej sałatki łyżeczkę curry, co by sałatka była bardziej egzotyczna. Być może komuś po tym opisie pociekła ślinka, mnie jednak wzdryga na samą myśl.
Jeśli już lubicie sałatki z dodatkiem owoców, to mam dla Was przepis na naprawdę fajną sałatkę, w której każdy składnik z osobna się dopełnia. Sos do sałatki stanowi majonez wymieszany z musztardą, sokiem z cytryny i sosem Worcestershire. Chrupiący seler naciowy w połączeniu z lekko słodkimi winogronami, prażonymi orzechami włoskimi i pieczonym kurczakiem smakuje bardzo ciekawie. Jeśli w najbliższym czasie zakupicie winogrona bez pestek, pamiętajcie o tym, by wypróbować przepis.
SAŁATKA Z WINOGRONAMI I KURCZAKIEM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 duża pierś z kurczaka (upieczona i pozbawiona skóry lub gotowania)
- 2 łodygi selera naciowego
- pół szklanki winogron bez pestek (zielonych lub czerwonych)
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, podprażonych lekko na suchej patelni
- 1 czubata łyżka posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka łyżek majonezu
Mięso kroimy w kostkę. Selera na mniejsze kawałki. Winogrona kroimy na pół. W salaterce umieszczamy kurczaka, seler, winogrona, orzechy, cebulę. 2 łyżki majonezu mieszamy z sokiem z cytryny, sosem Worcestershire i musztardą. Tak powstały sos dodajemy do sałatki, całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej majonezu. Na tym etapie spróbujcie sałatkę, jeśli trzeba, doprawcie ją solą. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
Czas przygotowania: 10 minut.
9 komentarzy
Ale chrupiaca i zdrowa sałatka.
Fajna i zdrowa 🙂
wygląda smacznie:)
Świetne połączenie składników, na pewno wypróbuje.
Moja mama chrzestna zrobiła ostatnio identyczną – dosłownie – sałatkę, właśnie na rodzinny zjazd 😉 wracałam do domu z pełnym pudełkiem zapasu. Niesamowicie mi posmakowała! Aż dziw, bo myslalam ze nie lubie selera naciowego!
Bardzo fajna sałatka, a zdjęcie orzechów do oprawienia w ramkę 🙂
Ja osobiście nie mam nic przeciwko kukurydzy w sałatce, bo ją po prostu lubię …. te połaczenie kurczaka z winogronami bardzo, bardzo mi się poodba:)
Musztarda i majonez nie zabijają smaku?
Ciekawe.
Sławku, podnoszenie walorów smakowych a zabijanie smaku poprzez pewne dodatki to moim zdaniem różnica i to spora. Ale ile osób, tyle opinii.