Cranberry Noels

przez Malwina
To już ostatnie świąteczne ciastka, które Wam prezentuję. Mocno maślane, rozpływające się w ustach, pełne żurawiny i orzechów. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie je upiec. Ich wielkim minusem jest ich formowanie. Klasycznie ciasto formuje się w rulon, a po schłodzeniu tnie ostrym nożem na kawałki. Mi często wychodzą one niekształtne i lekko spłaszczone, dlatego ten sposób nie jest dla mnie najlepszym. O wiele łatwiej ciasto rozwałkować a następnie wycinać z niego dowolne kształty przy pomocy foremek. 

Korzystając z okazji chciałabym wszystkim złożyć życzenia Zdrowych, Pogodnych i przede wszystkim Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Uważajcie na swoje brzuszki 🙂
CRANBERRY NOELS

Składniki (na około 50 sztuk):
[przepis podpatrzony u Agi]

  • 225 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • 310 g mąki
  • szczypta soli
  • 80 g suszonej żurawiny, drobno posiekanej
  • 50 g orzechów (użyłam nerkowców), drobno posiekanych
  • 6 suszonych moreli, drobno posiekanych
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy ekstrakt i mleko. W kilku partiach wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Następnie dodajemy posiekane bakalie i dokładnie mieszamy łyżką bądź dłonią. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wałkujemy je na grubość 4-5 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy przez 14-16 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu (ja ciastka piekłam przez około 13 minut w temp. 160 stopni bez termoobiegu). Ciastka studzimy na kratce. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Arnika 23/12/2012 - 6:40 pm

Mmmm, wyglądają cudnie! Wesołych Świąt!:)

Odpowiedz
Antenka 23/12/2012 - 6:46 pm

wspaniałe ciasteczka:) szkoda, że ja nie mam do nich takiego serca i ręki, bo robiłabym na okrągło:)

Odpowiedz
Majana 23/12/2012 - 7:48 pm

Piękne są. Uwielbiam te ciasteczka. U mnie też są na święta 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 23/12/2012 - 9:24 pm

pozeram wzrokiem 🙂

wesolych swiat 😉

Odpowiedz
Canell ♥ 23/12/2012 - 9:27 pm

Oo żurawina, czyli ciasteczka dla mnie i do tego są śliczne to już w ogóle :>

Odpowiedz
Kamila 23/12/2012 - 11:51 pm

Idealne ciasteczka!
Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!

Odpowiedz
teenager ;) 24/12/2012 - 4:31 am

te ciacha są super , idealne na święta 😉

Odpowiedz
abbra 24/12/2012 - 9:57 am

Wesołych i spokojnych Świąt !!!

Odpowiedz
Madame Edith 24/12/2012 - 10:29 am

Malwinko,

szklankę zdrowia, garść życzliwości, pół kilo miłości oraz mnóstwo rodzinnej atmosfery – tego życzę Ci na Święta i na cały następny rok!

Pozdrawiam serdecznie i bardzo świątecznie,
E.

Odpowiedz
Marzena 24/12/2012 - 10:39 am

Malwinko,
z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę
spokojnych, radosnych i ciepłych chwil, spędzonych wraz z bliskimi:-)

Odpowiedz
MałgosiaZ 24/12/2012 - 11:20 am

Zdrowych spokojnych świąt życzę 🙂

Odpowiedz
atina 24/12/2012 - 12:42 pm

Dużo radosnych chwil w Święta!

Odpowiedz
Ivka 24/12/2012 - 1:28 pm

Magicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

Odpowiedz
Anonimowy 25/12/2012 - 9:05 am

Dokładnie tak, te ciastka są wspaniałe. U mnie kolejne dwie blachy stygną 🙂
Malwino, wszystkiego najlepszego w te Święta!

Odpowiedz
Gosia 25/12/2012 - 12:41 pm

świątecznych ciastek nigdy za wiele 😀
Wesołych Świąt! 🙂

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 25/12/2012 - 5:56 pm

Cudownych Świąt!:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 25/12/2012 - 9:11 pm

z żurawinką muszą smakować obłędnie 😉

Odpowiedz
Lovelykate 26/12/2012 - 12:17 pm

Uwielbiam żurawinę, takie ciasteczka. Myślę, że skusiły by mnie nie tylko w Święta 😉

Odpowiedz
chantel 01/01/2013 - 12:32 pm

uwielbiam te ciastka 🙂 są pyszne 🙂

Odpowiedz
Kasia Cukier 31/01/2013 - 11:52 am

ale piękne te serduszka 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/12/2013 - 6:02 pm

Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt! Prześliczne ciasteczka, może odważę się je przygotować 🙂

Odpowiedz
Kika 04/12/2013 - 8:10 pm

Chyba upiekę takie ciasteczka w najbliższy weekend 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2016 - 1:40 pm

Czesc robilam te ciastka ze trzy razy w formie rulonu,ale jesli mozna wycinac to zrobie na twoj sposob tylko prosze powiedz czy latwo sie walkuje ;czy nie strace za duzo nerwow bo beda sie rwaly lub rozwalaly;dziekuje

Odpowiedz
Malwina 18/12/2016 - 1:56 pm

Jeśli dobrze schłodzisz ciasto i będziesz je wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru, to będzie ok. Możesz dodatkowo schłodzić foremki. Ważne by zbytnio nie ocieplić ciasta. Podnoś wycięte kawałki ciasta na nożu i przenoś na blachę. Mnie wygodniej jest je wycinać.

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2016 - 2:07 pm

Dziekuje w twoim wykonaniu sa ladniejsze niz krazki,skusze sie na wycinanie

Odpowiedz
Malwina 18/12/2016 - 3:57 pm

Dlatego właśnie ja zdecydowałam się na wykrawanie. Jeśli mają to być krążki (i mają wyjść zgrabnie) to niezbędny jest dobry, świeżo naostrzony nóż (najlepiej również schłodzony.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies