Stir-fry z klopsikami i czarnym sezamem

przez Malwina
Stir-fry z klopsikami

Przez ostatnie kilka miesięcy skupiłam się przede wszystkim na kuchni śródziemnomorskiej. Teraz powolutku wracam do smaków Azji. Dzisiejsze danie idealnie wkomponuje się w zabiegany dzień, ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Stir-fry z klopsikami
STIR-FRY Z KLOPSIKAMI


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w słupki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w słupki
  • 2 dymki, grubo posiekane
  • 250 g makaronu do dań azjatyckich (przygotowanego wg instrukcji na opakowaniu)
  • uprażony czarny sezam do posypania*
Do mięsa dodajemy sos chili, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, pieprz. Masę mieszamy. Jeśli będzie zbyt luźna, możecie dodać do niej żółtko (lub białko) i kilka łyżek bułki tartej. Klopsiki smażymy na patelni na rumiano. Zdejmujemy je z patelni. Dodajemy imbir i 1 ząbek czosnku, smażymy 30 sekund. Dodajemy marchew i paprykę, smażymy przez około 3-4 minuty. Dokładamy dymkę, klopsiki, ugotowany makaron, przyprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Przed podaniem makaron posypujemy sezamem. 
*jeśli chcecie odchudzić danie, klopsiki zamiast smażyć upieczcie w piekarniku (20 minut w temperaturze 180 stopni)

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Olka 27/09/2013 - 8:47 am

Nie pomyślałam nigdy, żeby dodać klopsiki do stir-fry, a musi smakować rewelacyjnie. Zresztą uwielbiam wszelkie tego typu dania.

Odpowiedz
Angie 27/09/2013 - 10:13 am

Uwielbiam takie jedzenie!

Odpowiedz
Andźka 27/09/2013 - 10:36 am

Mega apetyczne!

Odpowiedz
MałaGosia 27/09/2013 - 11:07 am

Bardzo ładnie wygląda, ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Mateusz Magnuski 27/09/2013 - 3:01 pm

Uwielbiam tego typu dania. Szybko, smacznie i zdrowo. 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/10/2013 - 3:52 pm

Pyszna i zdrowa propozycja na obiad 🙂 Wrzuciłabym je tylko do pieca, bo uwielbiam jak klopsiki przypalają się w piecu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies