Przez ostatnie kilka miesięcy skupiłam się przede wszystkim na kuchni śródziemnomorskiej. Teraz powolutku wracam do smaków Azji. Dzisiejsze danie idealnie wkomponuje się w zabiegany dzień, ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
STIR-FRY Z KLOPSIKAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 250 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
- 1 łyżeczka sosu chili
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- szczypta mielonego pieprzu
- 2-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w słupki
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w słupki
- 2 dymki, grubo posiekane
- 250 g makaronu do dań azjatyckich (przygotowanego wg instrukcji na opakowaniu)
- uprażony czarny sezam do posypania*
Do mięsa dodajemy sos chili, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, pieprz. Masę mieszamy. Jeśli będzie zbyt luźna, możecie dodać do niej żółtko (lub białko) i kilka łyżek bułki tartej. Klopsiki smażymy na patelni na rumiano. Zdejmujemy je z patelni. Dodajemy imbir i 1 ząbek czosnku, smażymy 30 sekund. Dodajemy marchew i paprykę, smażymy przez około 3-4 minuty. Dokładamy dymkę, klopsiki, ugotowany makaron, przyprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego. Przed podaniem makaron posypujemy sezamem.
*jeśli chcecie odchudzić danie, klopsiki zamiast smażyć upieczcie w piekarniku (20 minut w temperaturze 180 stopni)
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
Nie pomyślałam nigdy, żeby dodać klopsiki do stir-fry, a musi smakować rewelacyjnie. Zresztą uwielbiam wszelkie tego typu dania.
Uwielbiam takie jedzenie!
Mega apetyczne!
Bardzo ładnie wygląda, ślinka cieknie 🙂
Uwielbiam tego typu dania. Szybko, smacznie i zdrowo. 🙂
Pyszna i zdrowa propozycja na obiad 🙂 Wrzuciłabym je tylko do pieca, bo uwielbiam jak klopsiki przypalają się w piecu 🙂