Blåbärspannkaka, szwedzki pieczony naleśnik z borówkami

przez Malwina
Naleśnik z borówkami z piekarnika

O szwedzkich naleśnikach pisałam Wam już jakiś czas temu przy okazji przepisu na cienkie pannkakor. Jak Wam wtedy wspominałam, naleśniki w Szwecji można przygotować zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Pieczone naleśniki są dość popularne w krajach nordyckich (warto tu wspomnieć choćby o fińskim pannukakku czy pieczonych alandzkich naleśnikach z semoliny). Przygotowując pannkaka z piekarnika postawiłam na dodatek borówek. Oczywiście zamiast nich możecie wykorzystać inne sezonowe owoce, np. jagody, maliny czy porzeczki lub całkowicie pominąć ich dodatek. 
Pannkaka z borówkami piekłam dwa dni z rzędu. Przedwczoraj dla mojej Mamy, która przyjechała do nas z wizytą, z kolei wczoraj dla Połówka do pracy. Jak się okazało, tego typu naleśniki piekła dawniej w prodiżu także moja Babcia.

Przepis na blåbärspannkaka bierze udział w akcji Mopsika- Skandynawskie Lato.

Pieczony szwedzki naleśnik

PIECZONY NALEŚNIK Z BORÓWKAMI
(SZWECJA)
Śniadanie Mistrzów #186
Z naleśnikiem dookoła świata #11
Składniki:
[przepis własny]
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do oprószenia
  • garść borówek (świeżych lub mrożonych)
  • do podania: ulubiony dżem, śmietana, jogurt, świeże owoce
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mleko, jajka, cukier, mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Ciasto będzie rzadkie, takie jak na cienkie naleśniki z patelni. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy o boku 20 cm i wkładamy do piekarnika (ja zawsze zapominam o nasmarowaniu formy, pomimo tego, bez trudu ciasto da się wyjąć z formy). Pieczemy przez 20-30 minut. Po około 5-7 minutach od włożenia ciasta do piekarnika, dodajemy borówki. W trakcie pieczenia ciasto zacznie się unosić, po upieczeniu opadnie. Mój naleśnik piekł się przez około 24 minuty. Ciasto wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

*Pieczony naleśnik smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możecie zapakować go do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy/szkoły.

Naleśniki z piekarnika
Blåbärspannkaka, szwedzki pieczony naleśnik z borówkami

Czas przygotowania: 30 minut.

32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

Anonimowy 03/07/2014 - 7:17 am

zapisuje do zrobienia – wygląda super, jak ciacho;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Zuzanna 03/07/2014 - 7:30 am

Bardzo fajny naleśnik – wygląda jak lekkie ciasto:) Borówki to moje ulubione owoce, muszę wypróbować ten przepis:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/07/2014 - 7:46 am

Dokładnie! JAK CIASTO!

Odpowiedz
majka 03/07/2014 - 9:55 am

Koniecznie musze zrobic! Szalejesz z tymi nalesnikami 😉

Odpowiedz
Angie 03/07/2014 - 10:07 am

Koniecznie zrobię, bo wygląda fenomenalnie!

Odpowiedz
Anonimowy 03/07/2014 - 10:29 am

Borówki są czerwone a to są JAGODY !!! 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/07/2014 - 10:35 am

Odmian borówek wiele. Czerwony kolor ma borówka brusznica (swoją drogą cudowna i niestety tak rzadko wykorzystywana w kuchni, idealna na konfiturę). W moim naleśniku wylądowała borówka amerykańska. A jagoda to też borówka 🙂

Odpowiedz
Cytrynka 03/07/2014 - 11:04 am

Wygląda tak puszyście… a borówki też już sobie gdzieś wypatrzę. Fenomenalny!

Odpowiedz
teenager ;) 03/07/2014 - 12:09 pm

naleśnikowe inspiracje – uwielbiam to! kolejny który zapisuję do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 03/07/2014 - 6:59 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Anit 04/07/2014 - 2:43 pm

A człowiek siedzi i myśli, że naleśnik ma tylko jedną prostą formę! Genialne!

Odpowiedz
mopswkuchni 04/07/2014 - 4:36 pm

Muszę w końcu sama też upiec taki skandynawski naleśnik 😉 Nie wiem czy się przekonam do konsystencji, ale wypróbować muszę. Kojarzy mi się z flaugnarde albo clafoutis nieco. Cieszę się, że dodałaś przepis do akcji 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/07/2014 - 4:53 pm

Aniu, smakuje jak naleśnik, chociaż inaczej aniżeli ten z patelni. Wypróbuj, bo warto 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/07/2014 - 11:26 am

Mimo moich ograniczeń jajecznych tego naleśnika zrobię i zjem! Wygląda obłędnie i wywołuje u mnie ssanie w żołądku!

Odpowiedz
Kuchnia Czarów 22/08/2014 - 3:36 pm Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2015 - 8:52 am

Może to głupie pytanie – ale czy zamiast smarować formę masłem, można użyć papieru do pieczenia? 🙂 Dla mnie to najwygodniejsza opcja.

Odpowiedz
Malwina 11/03/2015 - 8:54 am

Możesz użyć papieru, ale aby się trzymał formy i tak będziesz musiała lekko posmarować ją masłem. Po cichu się przyznam, że zawsze zapominam o smarowaniu formy przy tego typu naleśnikach, a pomimo tego i tak z formy wyskakują (najlepiej użyć łopatki do ciasta) 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2015 - 9:35 am

A mnie właśnie nigdy takie danie nie chcę ładnie wyjść z formy 🙁 Chyba, że do ciasta dodawany jest olej, wtedy owszem, wychodzą bez problemu 😉
Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/03/2015 - 9:37 am

To też kwestia samej formy. U mnie, jak widzisz na zdjęciach, troszkę ciasta zostało na dnie przy wykładaniu. Miłego pichcenia i daj znać, jak Ci smakował naleśnik 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/03/2015 - 9:17 am

Pewnie uznasz pytanie za głupie, ale czy mogę borówki zamienić na truskawki?
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 19/03/2015 - 9:18 am

Truskawki mają sporo soku, warto je pokroić w mniejsze kawałki przed wrzuceniem do ciasta.

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2015 - 9:02 pm

czy z innym rodzajem mąki (np.ryżowej) również wyjdzie?

Odpowiedz
Malwina 17/06/2015 - 9:05 am

Z innymi pszennymi, np. pszenną razową lub orkiszową będzie ok. Ryżowa opadnie na dno naczynia, więc raczej się nie sprawdzi. Chcesz tu dać jakąś zdrowszą mąkę, czy po prostu chodzi o wersję bezglutenową?

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2015 - 6:42 pm

Chodziło mi o zdrowszy zamiennik 😉

Odpowiedz
Anonimowy 09/07/2015 - 6:42 pm

czy mąka żytnia albo razowa będzie pasować?

Odpowiedz
Malwina 09/07/2015 - 6:52 pm

Tak, jak pisałam w komentarzu powyżej – pszenna razowa i orkiszowa będą ok.

Odpowiedz
Anet 02/10/2016 - 5:59 am

przepyszny.

Odpowiedz
dooseet 20/11/2016 - 7:07 pm

Zainspirowałam się – przy czym zamiast cukru i części jaj użyłam banana i zrobiłam wersje korzenną ze śliwkami. Pyszne wyszło 🙂

http://dooseet.com/pl/blabarspannkaka-szwedzki-pieczony-nalesnik-korzenny-ze-sliwkami/

Odpowiedz
kinia1023 26/01/2017 - 4:48 pm

Melduję, że z mąką owsianą wychodzi tak samo pyszny! 😉

Odpowiedz
Jarosław Górski 03/02/2017 - 3:08 pm

Zrobiliśmy z truskawkami. Wyszło cudowne. Dziekujemy.

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2017 - 6:21 pm

Właśnie zrobiłam, przepyszny, nawet bez owoców!

Odpowiedz
Anonimowy 17/11/2017 - 3:39 pm

Pycha. Warto zrobić. Ja przygotowalam bez owoców.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies