Racuchy z jabłkami

przez Malwina
Racuchy z jabłkami przepis

Niezwykle puszyste i delikatne racuchy z jabłkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Przygotowuje się je dłużej aniżeli placuszki z jabłkami, są jednak o niebo lepsze. Nie potrzebują wielu dodatków, wystarczy jedynie posypać je cukrem pudrem. Do tego szklaneczka mleka i mamy przepyszne śniadanie.
Przepis na racuchy z jabłkami

RACUCHY Z JABŁKAMI
 Śniadanie Mistrzów #86


Składniki (na około 7-8 sztuk):
[przepis własny]

  • czubata szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1/2-1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 jabłko
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajko i cynamon (jeśli używamy). Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką). Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, owoc kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta (warto pomagać sobie drugą łyżką przy zdejmowaniu ciasta), smażymy z obu stron na rumiano. Racuchy z jabłkami oprószamy cukrem pudrem i podajemy. 

Racuszki z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Angie 19/10/2013 - 8:44 am

Jak byłam mała moja babcia mi robiła takie racuchy. Są przepyszne, smak mojego dzieciństwa: )

Odpowiedz
Nemi 19/10/2013 - 9:40 am

Racuchy – smak dzieciństwa:)

Odpowiedz
teenager ;) 19/10/2013 - 9:51 am

świetne racuszki, jak te u babci 😉

Odpowiedz
Kamciss 19/10/2013 - 12:23 pm

Pysznie wyrosły! :>

Odpowiedz
gin 19/10/2013 - 4:01 pm

Śniadanie mojego dzieciństwa – obie moje Babcie takie dla nas robiły, są boskie!

Odpowiedz
monika.edin 19/10/2013 - 8:50 pm

A czy moge swieze drozdze sypkimi?u mnie swieze nie zawsze rosna

Odpowiedz
Malwina 21/10/2013 - 10:54 am

Oczywiście, musisz tylko gramowo zmniejszyć ich ilość (w zależności od tego czy są to suszone czy instant). Przy drożdżach instant nie przygotowuje się rozczynu tylko od razu dodaje do suchych składników.

Odpowiedz
Usagi 20/10/2013 - 9:40 am

Lubię, oj, lubię. Choć czasem "oszukuję" i dodaję proszku zamiast drożdzy 😉
Pozdrawiam

Odpowiedz
JustInka 21/10/2013 - 11:23 am

Ale Cię napadło pancake'kowo! Piękne 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 9:34 am

Kocham racuszki i strasznie mam do siebie pretensje, że tak rzadko je robię. Muszę sobie koniecznie jutro zrobić na obiad 🙂
Dzięki za przypomnienie 😉

Odpowiedz
Gaia 21/11/2014 - 6:39 pm

O retyyyy! Zrobiłam je, pyyyyszne, takie robiła moja babcia. Ja jestem raczej zwolenniczką placuszków o niskiej zawartości tłuszczu (robię je na patelni uprzednio wysmarowanej lekko masłem i tyle), ale te to jest mistrzostwo świata! Po prostu nie ma porównania. Nie wiem czy to przez te drożdże zamiast sody, czy przez to smażenie w oleju, ale warto!

Odpowiedz
Malwina 22/11/2014 - 3:01 pm

Gaia, cieszę się, że przypadły Ci do gustu. Faktycznie to taki smak dzieciństwa, który i ja miło wspominam.

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2016 - 9:24 pm

A czy można zamiast drożdży dodać proszku do pieczenia i sody?
Jeśli tak, to ile?

Odpowiedz
Malwina 01/04/2016 - 6:07 am

Będą inne, ale równie smaczne. Proszę na tę ilość składników dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dodać do ciasta 2-3 łyżeczki oleju lub stopionego masła.

Odpowiedz
Anonimowy 01/04/2016 - 7:00 am

Dziękuję bardzo, że zawsze tak szybko mi Pani odpowiada 🙂 nie mam nigdzie konta, to taki anonim jestem 😉 pozdrawiam Kasia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies