Wegańskie placki gryczane

przez Malwina

 

Placki z mąki gryczanej bez jajka
Placki gryczane wegańskie

Dzień dobry,

Pozostajemy w temacie słodkich śniadań dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Przed Wami absolutnie przepyszne placuszki gryczane z jabłkiem i bananem. Nieskromnie powiem, że to najlepsze placki gryczane, jakie do tej poru zrobiłam. Placuszki są bardzo wilgotne. W smaku wyczuwalna jest nuta cynamonu i gryki, ta ostatnia nie dominuje jednak zbyt mocno. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowały.

 

Placki z mąki gryczanej bez mleka

 

Placki gryczane bez jajek i mleka

Śniadanie Mistrzów #328

Składniki (na około 15 średnich placków):

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 banan (około 100-120 g po obraniu)
  • 100 ml napoju roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 1-2 łyżki erytrolu, ewentualnie cukru
  • 1 słodkie jabłko

Jak zrobić wegańskie placki gryczane?

W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy mąkę, banana, napój, erytrol. Miksujemy na gładką masę. Obrane jabłko ścieramy na tartce, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na małym ogniu do zrumienienia. Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Placki wegańskie z jabłkiem

 

Placki z mąki gryczanej bez jajka

 

Placki z mąki gryczanej bez jajka
Wegańskie placki z mąki gryczanej

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Lubicie słodkie desery z dodatkiem mąki gryczanej?

 

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Megly 22/11/2017 - 4:04 pm

Bardzo ciekawe te placuszki… Właściwie… czemu by nie spróbować?
Ostatnio odkryłam gryczane pyszności i jestem jak najbardziej za.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
nika 22/11/2017 - 4:32 pm

Może czas wykorzystać mąkę gryczaną? Poszła w odstawkę po nieudanych eksperymentach!

Odpowiedz
Malwina 23/11/2017 - 4:26 pm

Wypróbuj koniecznie i daj znać, czy placuszki smakowały 🙂

Odpowiedz
Dorota 22/11/2017 - 5:07 pm

Przy podwyższonym poziomie cukru wskazane jest stosowanie zamiast mąki pszennej czy ryżowej -gryczanej. To idealny dla mnie przepis. Może nawet jutro przygotuję sobie taki pyszny posiłek:)

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:10 am

Dobrze wiedzieć. Ostatnio gościłam cukrzyka i właśnie serwowałam te placuszki 🙂

Odpowiedz
Natalie 22/11/2017 - 5:23 pm

Nigdy takich nie jadłam, ale uwielbiam wegańskie placuszki 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 22/11/2017 - 5:57 pm

Nie robię takich placuszków, ale muszę zacząć, bo wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Anna S. 22/11/2017 - 9:14 pm

Mam mąkę gryczaną i coś trzeba z nią zrobić, a zatem niebawem będą placuszki, bo zachęciłaś mnie do nich 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 23/11/2017 - 2:05 am

Mniam…z chęcią bym takie zjadła 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 23/11/2017 - 7:21 am

Wege placków nigdy nie robiłam – ale uwielbiam mąkę gryczaną, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂 Troszkę jak takie racuszki!

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:11 am

Wychodzą dość grube przez obecność jabłek w środku. Na jesienne śniadania są w sam raz 🙂

Odpowiedz
Chocolade 23/11/2017 - 10:56 am

Zdjęcia z tego wpisu są niesamowicie klimatyczne, najlepsze jakie widziałam 🙂 Zwłaszcza te pierwsze ze światełkami 😉

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:11 am

Dziękuję za miłe słowa :*

Odpowiedz
Disturbing Dazzle 24/11/2017 - 7:09 pm

Kolejny świetny przepis na placuszki!(przetestowałam już większość, więc z czystym sumieniem:)) Idealne dla osób niewprawionych w smażeniu – są naprawdę bezproblemowe. Bardzo polecam!

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:11 am

Cieszę się, że przypadły Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Ania S 24/11/2017 - 7:42 pm

Z samej mąki gryczanej placków nigdy nie robiłam, ale jestem pewna, że wyszły bardzo smaczne – wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Lonna 25/11/2017 - 1:19 pm

Placuszki wyglądają na pyszne 🙂 Nigdy nie robiłam żadnych z mąki gryczanej, więc będę musiała ją w końcu przetestować 🙂
Na Instagramie już o tym wspominałam, ale muszę napisać jeszcze raz – przepiękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:12 am

Lonna, dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anulla 26/11/2017 - 2:29 pm

Bardzo fajne placuszki 🙂 lubię połączenie jabłka i gryki 🙂

Odpowiedz
Aga 05/10/2019 - 11:49 am

Ok nie wiem co zrobiłam nie tak, ale one ani nie wyszły ani nie smakowały dobrze. Już przed dodaniem jabłka ciasto było strasznie geste. Po dodaniu jabłka było troszkę lepiej ale nadal było tak gęste i klejące że nie dało się ich usmażyć. A to co się udało usmażyć smakowało jak słodkawa kasza gryczana. Co poszło nie tak?

Odpowiedz
Malwina 06/10/2019 - 7:51 am

Co do konsystencji to obstawiam, że winna była mąka. Jakiej firmy mąki używasz?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies