Placki gryczane wegańskie |
Dzień dobry,
Pozostajemy w temacie słodkich śniadań dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Przed Wami absolutnie przepyszne placuszki gryczane z jabłkiem i bananem. Nieskromnie powiem, że to najlepsze placki gryczane, jakie do tej poru zrobiłam. Placuszki są bardzo wilgotne. W smaku wyczuwalna jest nuta cynamonu i gryki, ta ostatnia nie dominuje jednak zbyt mocno. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowały.
Placki gryczane bez jajek i mleka
Śniadanie Mistrzów #328
Składniki (na około 15 średnich placków):
- 100 g mąki gryczanej
- 1 banan (około 100-120 g po obraniu)
- 100 ml napoju roślinnego (użyłam ryżowego)
- 1-2 łyżki erytrolu, ewentualnie cukru
- 1 słodkie jabłko
Jak zrobić wegańskie placki gryczane?
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy mąkę, banana, napój, erytrol. Miksujemy na gładką masę. Obrane jabłko ścieramy na tartce, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na małym ogniu do zrumienienia. Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wegańskie placki z mąki gryczanej |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Lubicie słodkie desery z dodatkiem mąki gryczanej?
21 komentarzy
Bardzo ciekawe te placuszki… Właściwie… czemu by nie spróbować?
Ostatnio odkryłam gryczane pyszności i jestem jak najbardziej za.
Pozdrawiam 🙂
Może czas wykorzystać mąkę gryczaną? Poszła w odstawkę po nieudanych eksperymentach!
Wypróbuj koniecznie i daj znać, czy placuszki smakowały 🙂
Przy podwyższonym poziomie cukru wskazane jest stosowanie zamiast mąki pszennej czy ryżowej -gryczanej. To idealny dla mnie przepis. Może nawet jutro przygotuję sobie taki pyszny posiłek:)
Dobrze wiedzieć. Ostatnio gościłam cukrzyka i właśnie serwowałam te placuszki 🙂
Nigdy takich nie jadłam, ale uwielbiam wegańskie placuszki 🙂
Nie robię takich placuszków, ale muszę zacząć, bo wyglądają pysznie 🙂
Mam mąkę gryczaną i coś trzeba z nią zrobić, a zatem niebawem będą placuszki, bo zachęciłaś mnie do nich 🙂
Mniam…z chęcią bym takie zjadła 🙂
Wege placków nigdy nie robiłam – ale uwielbiam mąkę gryczaną, więc chętnie wypróbuję przepis 🙂 Troszkę jak takie racuszki!
Wychodzą dość grube przez obecność jabłek w środku. Na jesienne śniadania są w sam raz 🙂
Zdjęcia z tego wpisu są niesamowicie klimatyczne, najlepsze jakie widziałam 🙂 Zwłaszcza te pierwsze ze światełkami 😉
Dziękuję za miłe słowa :*
Kolejny świetny przepis na placuszki!(przetestowałam już większość, więc z czystym sumieniem:)) Idealne dla osób niewprawionych w smażeniu – są naprawdę bezproblemowe. Bardzo polecam!
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu 🙂
Z samej mąki gryczanej placków nigdy nie robiłam, ale jestem pewna, że wyszły bardzo smaczne – wyglądają pysznie 🙂
Placuszki wyglądają na pyszne 🙂 Nigdy nie robiłam żadnych z mąki gryczanej, więc będę musiała ją w końcu przetestować 🙂
Na Instagramie już o tym wspominałam, ale muszę napisać jeszcze raz – przepiękne zdjęcia 🙂
Lonna, dziękuję 🙂
Bardzo fajne placuszki 🙂 lubię połączenie jabłka i gryki 🙂
Ok nie wiem co zrobiłam nie tak, ale one ani nie wyszły ani nie smakowały dobrze. Już przed dodaniem jabłka ciasto było strasznie geste. Po dodaniu jabłka było troszkę lepiej ale nadal było tak gęste i klejące że nie dało się ich usmażyć. A to co się udało usmażyć smakowało jak słodkawa kasza gryczana. Co poszło nie tak?
Co do konsystencji to obstawiam, że winna była mąka. Jakiej firmy mąki używasz?