Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

przez Malwina
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Faszerowane bakłażany to proste w przygotowaniu danie, które możecie podać jako przystawkę lub danie główne. Po bakłażanach ze szpinakiem i piniolami przyszła kolej na bakłażany z mięsnym farszem. Ja do farszu użyłam mięsa z szynki, ale z powodzeniem możecie użyć także mięsa drobiowego lub wołowego.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym przepis

BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 bakłażany (każdy po 250-300 g)
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie mięso z szynki)
  • 300 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 80 g startego grana padano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ i siekamy. Połówki bakłażanów lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy miąższ bakłażanów, krótko przesmażamy. Wrzucamy pomidory, przyprawiamy oregano, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli pomidory puszczą zbyt wiele soku, należy go odparować. Zawartość patelni łączymy z natką i serem.  Bakłażany płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, wypełniamy farszem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut lub do momentu, aż bakłażan będzie miękki. 
Bakłażan faszerowany mięsem przepis

Czas przygotowania: 40 minut

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Magda C. 18/10/2013 - 4:13 pm

Uwielbiam faszerowane warzywa (bakłażan, papryka, cukinia) mięsem mielonym. Twoje połączenie wygląda tak smakowicie, że chętnie bym je zjadła 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 18/10/2013 - 5:28 pm

Idealny przykład na kolację we dwoje. Albo obiad z przyjaciółmi. Podoba mi się.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Kamciss 18/10/2013 - 6:29 pm

Póki co robiłam tylko faszerowaną cukinię, ale bakłażan prezentuje się pysznie, więc z pewnością tak było 🙂

Odpowiedz
Usagi 20/10/2013 - 9:41 am

Bardzo lubię takiego bakłażana, a że Twoje przepisy też lubię, to tym razem wypróbuję właśnie tego 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
goodtotry.ann 20/10/2013 - 7:10 pm

musi być cudowne! Ja faszerowałam cukinię i zakochałam się w tym smaku!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/10/2013 - 8:55 am

Jestem prawdziwym świrem na punkcie bakłażana. PORYWAM TEGO TWOJEGO I ZNIKAM 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/05/2014 - 12:55 pm

właśnie zrobiłam Twoje danie. Jest pyszne. Uważać trzeba z solą, wart posolić jak już cały farsz jest gotowy do nakładania

Odpowiedz
Anonimowy 28/05/2014 - 10:49 am

Przez przypadek tu zajzalam poniewaz szukalam jakiegos ciekawego przepisu na baklazana.Zrobilam wg Twojego przepisu i… niebo w gebie!!! Na stale zagosci w naszym domu 😉
Pozadrawiam serdecznie 🙂 Daria

Odpowiedz
Anonimowy 29/06/2014 - 6:20 pm

Jest pyszny,,,jem go od 2 lat…..Pierwszy raz w gościach u rodzinki w łodzi…..znikał ze stołu ………………pychotka pozdrawiam ania

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2014 - 9:46 am

Rarytas !!

Odpowiedz
Anonimowy 15/07/2014 - 12:37 pm

Wlasnie zrobilam lunch z Twojego przepisu.pychota.latwy I szybki a zarazem robi wrazenie.dzieki😊

Odpowiedz
Anonimowy 31/07/2014 - 9:42 am

Bardzo smaczne danie. Polecam:-)

Odpowiedz
ms 23/08/2014 - 12:22 pm

super, jaki sos polecasz do tego?

Odpowiedz
Malwina 24/08/2014 - 4:12 pm

Najlepiej na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem oliwy ev, soku z cytryny lub octu winnego, świeżych lub suszonych ziół, ew. odrobiny czosnku.

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2014 - 7:02 pm

Wyprobowalam, poprostu pychotka:)

Odpowiedz
Magdalena Nizioł 04/11/2014 - 4:44 pm

Właśnie zrobiłam wg Twojego przepisu! jest pyszne. dziękuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2015 - 3:02 pm

Zrobiłam i jest pyszne nawet dzieciom smakowało 🙂 będę częściej robiła ten przepis mniam 🙂

Odpowiedz
Reiki,kurs Reiki,Reiki Usui,Mistrz Reiki 18/04/2015 - 1:53 pm

Zrobiłam wg Twojego przepisu,gratuluję,jest pyszny ! do tego zrobiłam sosik: troche jogurtu naturalnego + troche gęstej śmietany + czosnek i tym sosem polałam po upieczeniu,pychotka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2015 - 4:54 pm

Rewelacyjne danie. Mniam..

Odpowiedz
Anonimowy 25/08/2015 - 6:57 pm

Zrobiłam bakłażany według tego przepisu i wyszły pychotkowe 🙂 Polecam i dziękuję za inspirację 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2015 - 12:38 pm

rewelacja, najlepszy przepis, podaję z ryżem,idealne danie pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2016 - 5:07 am

Mam dzisiaj w planach obiadowych bakłażan i mam pytanko czy ser feta czy mozarella będzie lepiej smakowała? może ktoś robił taką wersję?

Odpowiedz
Malwina 06/05/2016 - 6:28 am

Jeśli nie masz pecorino, to postaw na mozzarellę. Będzie się przyjemnie ciągnęła. Można dodatkowo posypać bakłażany troszkę większą ilością sera pod koniec pieczenia.

Odpowiedz
Anonimowy 19/09/2017 - 1:53 pm

Moim zdaniem ser można spokojnie pominąć. Danie w wersji beznabiałowej jest pyszne. To jest przepis tego typu, że nie trzeba skrupulatnie trzymać się proporcji czy nawet składników.

Odpowiedz
Anonimowy 07/07/2016 - 6:48 pm

Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę. Przepisy są wyborne a dania z bakłażanów na pewno na stałe zagoszczą w mojej kuchni, Dzięki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/08/2016 - 6:57 am

Niebo w gębie!!!Bakłażany w tej wersji często goszczą na moim stole.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies