Faszerowane bakłażany to proste w przygotowaniu danie, które możecie podać jako przystawkę lub danie główne. Po bakłażanach ze szpinakiem i piniolami przyszła kolej na bakłażany z mięsnym farszem. Ja do farszu użyłam mięsa z szynki, ale z powodzeniem możecie użyć także mięsa drobiowego lub wołowego.
BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 2 bakłażany (każdy po 250-300 g)
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 g mięsa mielonego (u mnie mięso z szynki)
- 300 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 80 g startego grana padano
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ i siekamy. Połówki bakłażanów lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy miąższ bakłażanów, krótko przesmażamy. Wrzucamy pomidory, przyprawiamy oregano, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli pomidory puszczą zbyt wiele soku, należy go odparować. Zawartość patelni łączymy z natką i serem. Bakłażany płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, wypełniamy farszem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut lub do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
Czas przygotowania: 40 minut
26 komentarzy
Uwielbiam faszerowane warzywa (bakłażan, papryka, cukinia) mięsem mielonym. Twoje połączenie wygląda tak smakowicie, że chętnie bym je zjadła 🙂
Idealny przykład na kolację we dwoje. Albo obiad z przyjaciółmi. Podoba mi się.
Pozdrawiam
A.
Póki co robiłam tylko faszerowaną cukinię, ale bakłażan prezentuje się pysznie, więc z pewnością tak było 🙂
Bardzo lubię takiego bakłażana, a że Twoje przepisy też lubię, to tym razem wypróbuję właśnie tego 🙂
Pozdrawiam
musi być cudowne! Ja faszerowałam cukinię i zakochałam się w tym smaku!
Jestem prawdziwym świrem na punkcie bakłażana. PORYWAM TEGO TWOJEGO I ZNIKAM 🙂
właśnie zrobiłam Twoje danie. Jest pyszne. Uważać trzeba z solą, wart posolić jak już cały farsz jest gotowy do nakładania
Przez przypadek tu zajzalam poniewaz szukalam jakiegos ciekawego przepisu na baklazana.Zrobilam wg Twojego przepisu i… niebo w gebie!!! Na stale zagosci w naszym domu 😉
Pozadrawiam serdecznie 🙂 Daria
Jest pyszny,,,jem go od 2 lat…..Pierwszy raz w gościach u rodzinki w łodzi…..znikał ze stołu ………………pychotka pozdrawiam ania
Rarytas !!
Wlasnie zrobilam lunch z Twojego przepisu.pychota.latwy I szybki a zarazem robi wrazenie.dzieki😊
Bardzo smaczne danie. Polecam:-)
super, jaki sos polecasz do tego?
Najlepiej na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem oliwy ev, soku z cytryny lub octu winnego, świeżych lub suszonych ziół, ew. odrobiny czosnku.
Wyprobowalam, poprostu pychotka:)
Właśnie zrobiłam wg Twojego przepisu! jest pyszne. dziękuję 🙂
Zrobiłam i jest pyszne nawet dzieciom smakowało 🙂 będę częściej robiła ten przepis mniam 🙂
Zrobiłam wg Twojego przepisu,gratuluję,jest pyszny ! do tego zrobiłam sosik: troche jogurtu naturalnego + troche gęstej śmietany + czosnek i tym sosem polałam po upieczeniu,pychotka 🙂
Rewelacyjne danie. Mniam..
Zrobiłam bakłażany według tego przepisu i wyszły pychotkowe 🙂 Polecam i dziękuję za inspirację 🙂
rewelacja, najlepszy przepis, podaję z ryżem,idealne danie pozdrawiam
Mam dzisiaj w planach obiadowych bakłażan i mam pytanko czy ser feta czy mozarella będzie lepiej smakowała? może ktoś robił taką wersję?
Jeśli nie masz pecorino, to postaw na mozzarellę. Będzie się przyjemnie ciągnęła. Można dodatkowo posypać bakłażany troszkę większą ilością sera pod koniec pieczenia.
Moim zdaniem ser można spokojnie pominąć. Danie w wersji beznabiałowej jest pyszne. To jest przepis tego typu, że nie trzeba skrupulatnie trzymać się proporcji czy nawet składników.
Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę. Przepisy są wyborne a dania z bakłażanów na pewno na stałe zagoszczą w mojej kuchni, Dzięki 🙂
Niebo w gębie!!!Bakłażany w tej wersji często goszczą na moim stole.