Placuszki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze przygotowywała mi je Mama. Nigdy nie odmierzała składników, tylko wsypywała mąkę do garnuszka, wbijała jajo i wlewała „na oko” mleko. Są one ekspresowe i proste w wykonaniu. U mnie w domu najczęściej jedliśmy je w porze obiadowej, ale o wiele lepiej sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa.
PLACUSZKI Z JABŁKAMI
Śniadanie Mistrzów #79
Składniki (na 10-12 sztuk):
[przepis własny]
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 1 duże jabłko
- 1/4 szklanki rodzynek
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem. Dodajemy mleko i jajko, całość mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Jabłko obieramy, odcinamy gniazda nasienne, owoc kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Do ciasta dodajemy rodzynki, całość mieszamy. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta na patelnię, smażymy z obu stron na rumiano.
*placuszki możecie dowolnie urozmaicać. Możecie dodać do nich łyżeczkę cynamonu lub ekstraktu z wanilii. Jeśli nie przepadacie za rodzynkami, pomińcie je. Zamiast nich możecie użyć innych ulubionych bakalii, np. żurawiny, wiórków kokosowych itp.
Czas przygotowania: 10 minut.
9 komentarzy
Klasyczne i najlepsze 😉
Uwielbiam je, u mnie mówimy na nie racuchy, nie wiem czy to prawidłowa nazwa, ale jak by ich nie nazywać, to są przepyszne i też jest to smak mojego dzieciństwa 🙂
Góra pyszności!
Hm wyglądają smakowicie, placki z jabłkami to smak dzieciństwa! 🙂
Uwielbiam takie placuszki. Smak dzieciństwa.
Ulubione danie moje córki
Czy ja już pisałam, że uwielbiam Twoje propozycje śniadaniowe? A w szczególności placuszki? Nie? To właśnie to piszę!
U mnie robiła takie placuszki babcia 🙂 Pycha!
Najlepszy dla mnie obiad! Właśnie takie placuszki z jabłuszkiem i odrobiną jogurtu naturalnego 🙂