Ciasto czekoladowe z żurawiną

przez Malwina
Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ten wypiek podbił podniebienie Połówka. Kwaśna żurawina i obłędnie czekoladowe ciasto idealnie się komponują. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasto na weekend. Na pewno nie pożałujecie.

Ciasto z czekoladą i żurawiną

CIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Słodka Sobota #17

Składniki (na okrągłą formę 20 cm):
[przepis własny]

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady (u mnie z dodatkiem orzechów)
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g świeżej żurawiny
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, dodajemy stopniowo lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, miksujemy. Dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wbity w środek ciasta jest suchy po wyciągnięciu. Studzimy na metalowej kratce. 

Ciasto czekoladowe z żurawiną przepis

Czas przygotowania: 1 godzina

23 komentarze
1

Podobne posty:

23 komentarze

Nemi 19/10/2013 - 8:41 pm

Niebo!

Odpowiedz
gin 19/10/2013 - 9:46 pm

Mmm, wygląda bosko! Robiłam brownie z curdem żurawinowym, i było naprawdę dobre, więc już sobie wyobrażam smak Twojego ciasta…

Odpowiedz
Marzena 20/10/2013 - 2:31 am

Oh z takim ciachem to napewno byla slodka sobota! 🙂

Odpowiedz
JestSmak 20/10/2013 - 6:31 am

Ale super ciasto, chyba mi zostanie nadmiar żurawiny to już wiem co zrobię 🙂 A ten dzbanuszek – CUDO!!!!

Odpowiedz
Mateusz Magnuski 20/10/2013 - 7:12 am

Piękne zdjęcia. Zdecydowanie przekonałaś mnie do wypróbowania świeżej żurawiny w wypiekach. 🙂

Odpowiedz
Angie 20/10/2013 - 9:53 am

Ach, ale bym zjadła takie ciacho…

Odpowiedz
Anonimowy 21/10/2013 - 9:02 am

Wygląda świetnie i wierzę Ci na słowo, że to połączenie może być naprawdę dobre 🙂 z chęcią wypróbuję – najpierw tak "dla siebie", a jeśli mi zasmakuje może na moją parapetówkę na koniec miesiąca? 🙂

pozdrawiam!
K.

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2013 - 9:31 am

Piekłam wczoraj po nocy i niestety wyszło marnie. Przede wszystkim dlatego, że za tortownicę uznałam tą dla mnie standardową, która okazała się dużo za duża i moje ciasto ma 1,5cm 🙁 (jakiej Ty użyłaś??). Do tego żurawina suszona, bo nie wiedziałam gdzie dostać świeżą… zrobię jeszcze jedno podejście chociaż dla mnie jest to ciacho zbyt czekoladowe;)

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2013 - 9:31 am

nie podpisałam 🙂
K.

Odpowiedz
Malwina 23/10/2013 - 9:37 am

K.- rozmiar tortownicy masz w przepisie (w nawiasie obok składników)- 20 cm. Zapewne piekłaś w 26 cm. Świeżą żurawinę powinnaś teraz kupić bez większych problemów. Ja kupiłam w osiedlowym warzywniaku. Czekoladowości odmówić temu ciastu nie można 😀

Odpowiedz
Anonimowy 24/10/2013 - 8:12 am

linijki "Składniki (na okrągłą formę 20 cm):" nie dojrzałam, od razu patrzyłam na składniki i wykonanie :(( trudno, może uda mi się następnym razem! na pewno spróbuję.
za żurawiną muszę się rozejrzeć, u mnie osiedlowe warzywniaczki po pracy są już pozamykane i zostają mi markety tylko.

K.

Odpowiedz
Malwina 24/10/2013 - 8:36 am

W marketach może być ciężko dostać świeżą. Zawsze zamiast żurawiny możesz dać inne kwaśne owoce, które nie mają zbyt dużo soku. Z suszoną żurawiną ciasto byłoby za słodkie. Daj znać, jeśli powtórzysz wypiek.

Pozdrawiam serdecznie,
Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 30/10/2013 - 11:14 am

Wspomniana parapetówka już jutro więc to ciacho pozostawiam w kategorii "do dopracowania", a zamiast niego zaserwuję tort czekoladowy z wiśniami i muffinki jogurtowo-bananowe.
Jak tylko spróbuję po raz kolejny na pewno dam znać 🙂

K.

Odpowiedz
Malwina 30/10/2013 - 1:25 pm

W takim razie życzę udanej imprezy 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/10/2013 - 11:22 am

O widzę,że Ciebie też czeko szał dopadł 🙂 U mnie też będzie niedługo ciasto czekowadowe 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/10/2013 - 8:53 am

Widzę, że Połówek wcinał równo i do zdjęć ostały się tylko 2 kawałki :)))))

Odpowiedz
Magda C. 24/10/2013 - 11:46 am

Nie ma u mnie w sklepach świeżej żurawiny 🙁 Jaka szkoda, bo ciasto wygląda genialnie!

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2016 - 1:07 pm

czy mrożoną żurawinę mogę użyć ? najpierw rozmrozić ?

Odpowiedz
Malwina 03/11/2016 - 1:39 pm

Wrzuciłabym zamrożoną.

Odpowiedz
Anonimowy 08/11/2016 - 4:51 pm

Witam, czy zamiast czekolady mlecznej, można użyć deserowej?

Pozdrawiam,
Marta

Odpowiedz
Malwina 08/11/2016 - 5:15 pm

Marto, oczywiście.

Odpowiedz
Anonimowy 13/01/2018 - 9:23 am

Czy z dwóch porcji ktoś piekł?
Czas pieczenia ten sam?

Odpowiedz
Malwina 13/01/2018 - 10:29 am

Zależy od wielkości formy. Polecam skorzystać z przelicznika foremek (dostępny w sieci na wielu stronach). Myślę, że najlepiej byłoby użyć formy tortowej 26 cm i piec do suchego patyczka. Czas być może bedzie podobny.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies