Póki jeszcze są dostępne figi, proponuję Wam przygotować te proste i niezwykle smaczne placuszki. Pachnące wanilią placki z dodatkiem kawałków czekolady i fig smakują obłędnie. To niezwykle smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.
PLACUSZKI Z FIGAMI I CZEKOLADĄ
Śniadanie Mistrzów #82
Składniki (na około 8-9 sztuk):
[przepis własny]
- 1 czubata szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 4 figi, pokrojone w plastry
- 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce na małych oczkach
W misce umieszczamy mąkę, proszek, mleko, jajko, ekstrakt, cukier. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy startą czekoladę, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcja ciasta, na każdej układamy plasterki fig. Smażymy z obu stron na rumiano.
Czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
są śliczne!
ale to łanie się prezentuje
Pyszności! Też ostatnio zaszalałam z figą i żałuję, że ten romans zostanie przerwany…ech i znów czekać do przyszłego roku…
o! Figa! A jaka śliczna <3
Ależ bym zjadła!
uwielbiam Twoje placki! wszystkimi zawsze zachwycam się ogromnie. wyglądają pięknie, apetycznie, słodziutko, sezonowo-jesiennie. czego chcieć więcej? 🙂
Wspaniale placuszki i sliczne zdjecia!
Zdjęcie butelki z mlekiem jest boskie!!!
Jaka pyszna propozycja:-) Przepiękne zdjęcia, jak zwykle zresztą:-)
Akurat mam kilka fig, koniecznie muszę je wypróbować w takiej wersji 🙂
Twoje zdjęcia Malwinko zachwycają! A i placuszki wyglądają bardzo apetycznie – ta figa jest bardzo kusząca 🙂
Dziękuję 🙂
Placuszki wyglądają znakomicie! Do nich szklanka kefiru i śniadanie mam gotowe 🙂 Kocham połączenie fig i czekolady, szczególnie że gorzkiej 🙂