W kolejnej odsłonie naszego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie upiec galette z jabłkami. Ta francuska tarta jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i bardzo smaczna. Przypadnie do gustu miłośnikom niezbyt słodkich wypieków. Razem ze mną galette przygotowały: Mirabelka, Ola, Shinju, Sianko, Chantel, Maggie, Siaśka, Mopsik.
GALETTE Z JABŁKAMI
Słodka Sobota #16
Składniki:
[przepis własny]
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 125 g zimnego masła
- 2 jabłka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy palcami razem z mąką. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałkujemy je na okrągły placek o grubości około 5 mm (ja blachę z piekarnika wykładam papierem i wałkuję ciasto od razu na blasze). Jabłka obieramy, pozbywamy je gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Kropimy je sokiem z cytryny i układamy na środku ciasta (należy zostawić kilka centymetrów wolnych brzegów, by potem móc je podwinąć). Brzegi podwijamy na jabłka. Owoce posypujemy cukrem. Powstałe ranty smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy przez około 45-50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu.
Czas przygotowania: 1 godzina.
19 komentarzy
oj, jakie wspaniałe wypieki, co blog to bardziej apetyczne! niemal czuję ten zapach Waszych jabłkowych wypieków…
Uwielbiam.
p.s. czy widziałaś co jest elementem dekoracji na moich zdjęciach dzisiaj? 😉
Właśnie widziałam 😉
Podoba mi się taka tarta, piękne zdjęcia 🙂
Wygląda cudnie 🙂 Musiałą smakować wspaniale 🙂
uwielbiam ten rodzaj ciasta! proste, rustykalne a jakie pyszne!!!
Pysznie się prezentuje :>
Zgłodniałam!:)
Bardzo rustykalna tarta 🙂
Pysznosci i rewelacyjne zdjecia (jak zawsze)
ładne zdjęcie 🙂
Twoje galette wygląda rewelacyjnie! Aż mi się buzia śmieje do monitora, z chęcią bym teraz takie poskubała 🙂
kocham takie rustykalne wypieki, bajka!
Fajnie było razem piec jesienną galette, zwłaszcza że to bardzo pyszny wypiek 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Och jakże ja uwielbiam galette …. z jabłkami jeszcze nie piekłam:) buziaki
zrobiłam dzisiaj ze śliwkami, pyszne, nie za słodkie, może tylko spód przy soczystych owocach powinien być trochę grubszy, ale naprawdę smaczne, dodatkowo wygląda przepięknie!
Przy owocach z większą ilością soku warto przed nałożeniem ich posypać ciasto kaszą manną. Wchłonie nadmiar wilgoci.
o, dziękuję za radę, spróbuję z kaszą manną 🙂
no to ja porywam kawałeczek – pozdrawiam 🙂