Galette z jabłkami

przez Malwina
Galette z jabłkami

W kolejnej odsłonie naszego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie upiec galette z jabłkami. Ta francuska tarta jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i bardzo smaczna. Przypadnie do gustu miłośnikom niezbyt słodkich wypieków. Razem ze mną galette przygotowały: Mirabelka, Ola, Shinju, Sianko, Chantel, Maggie, Siaśka, Mopsik.

Galette z jabłkami przepis

GALETTE Z JABŁKAMI
Słodka Sobota #16


Składniki:
[przepis własny]

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy palcami razem z mąką. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałkujemy je na okrągły placek o grubości około 5 mm (ja blachę z piekarnika wykładam papierem i wałkuję ciasto od razu na blasze). Jabłka obieramy, pozbywamy je gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Kropimy je sokiem z cytryny i układamy na środku ciasta (należy zostawić kilka centymetrów wolnych brzegów, by potem móc je podwinąć). Brzegi podwijamy na jabłka. Owoce posypujemy cukrem. Powstałe ranty smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy przez około 45-50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. 
Rustykalna tarta z jabłkami

Galette z jabłkami przepis
Czas przygotowania: 1 godzina.
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Asa_6niebo 05/10/2013 - 5:39 pm

oj, jakie wspaniałe wypieki, co blog to bardziej apetyczne! niemal czuję ten zapach Waszych jabłkowych wypieków…

Odpowiedz
kabamaiga 05/10/2013 - 5:51 pm

Uwielbiam.
p.s. czy widziałaś co jest elementem dekoracji na moich zdjęciach dzisiaj? 😉

Odpowiedz
Malwina 07/10/2013 - 4:41 pm

Właśnie widziałam 😉

Odpowiedz
kuchenny bałagan 05/10/2013 - 6:09 pm

Podoba mi się taka tarta, piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
gin 05/10/2013 - 7:35 pm

Wygląda cudnie 🙂 Musiałą smakować wspaniale 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 06/10/2013 - 6:30 am

uwielbiam ten rodzaj ciasta! proste, rustykalne a jakie pyszne!!!

Odpowiedz
Kamciss 06/10/2013 - 11:18 am

Pysznie się prezentuje :>

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 06/10/2013 - 12:01 pm

Zgłodniałam!:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/10/2013 - 6:55 pm

Bardzo rustykalna tarta 🙂

Odpowiedz
Aleksandra K 06/10/2013 - 7:22 pm

Pysznosci i rewelacyjne zdjecia (jak zawsze)

Odpowiedz
chantel 06/10/2013 - 7:35 pm

ładne zdjęcie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 07/10/2013 - 5:58 am

Twoje galette wygląda rewelacyjnie! Aż mi się buzia śmieje do monitora, z chęcią bym teraz takie poskubała 🙂

Odpowiedz
Antenka 07/10/2013 - 7:28 am

kocham takie rustykalne wypieki, bajka!

Odpowiedz
siankoo 07/10/2013 - 7:58 am

Fajnie było razem piec jesienną galette, zwłaszcza że to bardzo pyszny wypiek 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/10/2013 - 7:17 pm

Och jakże ja uwielbiam galette …. z jabłkami jeszcze nie piekłam:) buziaki

Odpowiedz
Gaia 21/08/2014 - 12:16 pm

zrobiłam dzisiaj ze śliwkami, pyszne, nie za słodkie, może tylko spód przy soczystych owocach powinien być trochę grubszy, ale naprawdę smaczne, dodatkowo wygląda przepięknie!

Odpowiedz
Malwina 21/08/2014 - 1:12 pm

Przy owocach z większą ilością soku warto przed nałożeniem ich posypać ciasto kaszą manną. Wchłonie nadmiar wilgoci.

Odpowiedz
Gaia 21/08/2014 - 7:26 pm

o, dziękuję za radę, spróbuję z kaszą manną 🙂

Odpowiedz
Halina Joskowska 29/08/2014 - 7:26 pm

no to ja porywam kawałeczek – pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies