Placuszki jogurtowe z jagodami

przez Malwina
Placki jagodowe na jogurcie
Placuszki jogurtowe z jagodami

Delikatne i pełne jagodowych kropeczek placuszki to smaczny sposób na rozpoczęcie weekendu. Nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy, że oprószycie je cukrem pudrem. Zostawiam Was z przepisem i uciekam na bazarek, by uzupełnić zapasy o świeże owoce i warzywa. Dziś będę miała troszkę więcej czasu, by poszaleć w kuchni. W przyszłym tygodniu możecie się więc spodziewać kilku przepisów z wykorzystaniem sezonowych produktów. 

Racuszki z jagodami

PLACUSZKI JOGURTOWE Z JAGODAMI
Śniadanie Mistrzów #188

Składniki (na około 10-12 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła, ostudzonego (lub oleju)
  • około pół szklanki jagód
Przygotowanie:

W misce umieszczamy jogurt, jajko, cukier, mieszamy trzepaczką do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy do połączenia. Dolewamy masło, ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej/masło). Małą chochelką wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki z jagodami podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja po prostu oprószyłam je cukrem pudrem. 

Czas przygotowania: 20 minut.


Przepis na placuszki z jagodami w wykonaniu czytelników:

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

teenager ;) 05/07/2014 - 7:29 am

jedna z najsmaczniejszych wersji letnich placuszków! z jagodami to wręcz koniecznie by zrobić je latem 🙂

Odpowiedz
siostraelwa 05/07/2014 - 4:03 pm

Uwielbiam wszelkie placuszki 🙂 i uwielbiam jagody:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/07/2014 - 8:35 am

Uwielbiam takie placuszki prawie z każdymi owocami. Śliczne Ci wyszly 🙂

Odpowiedz
JustInka 14/07/2014 - 11:22 am

Tak jagodowe placuszki to jest to! Po nich każdy dzień, nawet poniedziałek, dobrze się rozpocznie!

Odpowiedz
Karola 28/04/2015 - 9:43 am

Nie miałam jogurtu, ale wykorzystałam maślankę 🙂 a do placuszków wrzuciłam banana i jabłko, pycha! 🙂

Odpowiedz
Karola 30/06/2015 - 9:02 pm

zrobiłam dzisiaj placuszki, żeby mieć je jutro do pracy 🙂 aż ślinka cieknie na ich widok 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/07/2015 - 4:32 pm

a czy zamiast jogurtu mogę użyć kefiru?

Odpowiedz
Malwina 02/07/2015 - 5:01 pm

Jasne, ale zmień proporcje w przepisie na 1 szklanka kefiru na 1 szklankę mąki.

Odpowiedz
Sylwia 24/02/2016 - 3:08 pm

Czy jagody mogą być mrożone?

Odpowiedz
Malwina 24/02/2016 - 6:22 pm

Puszczą sporo soku podczas smażenia, więc mogą się przypalać.

Odpowiedz
Monika R. 12/03/2017 - 6:33 pm

Zrobiłam z mrożonych jagód, tylko że najpierw je rozmroziłam i odlałam nadmiar wody. Wyszły pyszne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/07/2016 - 2:23 pm

Jakas maka bezglutenowa mozna zastapic make pszenna?:)

Odpowiedz
Malwina 03/07/2016 - 3:04 pm

Możesz spróbować z ryżową i w razie potrzeby dodać troszkę ziemniaczanej/z tapioki/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies