Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

przez Malwina

Sernik czekoladowy na zimno
Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Sernik czekoladowy na zimno to deser wymarzony w tak upalny dzień. Czekolada bezsprzecznie świetnie komponuje się z niektórymi owocami, szczególnie tymi o czerwonej barwie. Najlepiej smakuje w zestawieniu z malinami lub wiśniami i właśnie na te ostatnie postawiłam. Robiąc ten sernik zamiast dodawać wiśnie do masy serowej, przygotowałam z nich sos z dodatkiem domowej wiśniówki. Nie ma większego sensu zbyt długo rozpisywać się na temat tego sernika. To po prostu czekoladowe niebo.

Przepis na sernik czekoladowy z wiśniami bierze udział w akcji Mirabelki
 W wiśniowym sadzie 2014. 
Sernik czekoladowy bez pieczenia

SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • spód: 140 g herbatników, 70 g miękkiego masła
  • 400 g serka homogenizowanego (użyłam waniliowego)
  • 6 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki
  • 1,5 łyżki żelatyny (jeśli jest bardzo gorąco, zwiększcie ilość żelatyny do 2 łyżek)
  • sos wiśniowy do podania
Przygotowujemy ciasteczkowy spód: Herbatniki miksujemy na drobny proszek przy pomocy rozdrabniacza (możecie je też zawinąć ściereczkę i pokruszyć wałkiem lub zrobić to w dłoniach). Dodajemy masło, ponownie miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy je ciasteczkową masą (jeśli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej jeszcze odrobinę masła). Tortownicę odkładamy do lodówki. 
Przygotowujemy masę serową: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Serek miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę dodajemy do kilku łyżek letniego  mleka lub wody, mieszamy. Mleko/wodę z żelatyną umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie zagotowujemy płynu, gdy tylko żelatyna się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia). Żelatynę studzimy (pamiętajcie, że nie może ona stężeć). Żelatynę dodajemy stopniowo do masy serowej, cały czas miksując. Następnie dodajemy bitą śmietanę, mieszamy łyżką do połączenia (lub krótko mikserem na najmniejszych obrotach). Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tortownicę wkładamy do lodówki na całą noc, by masa serowa stężała.

Sernik czekoladowy podajemy z dodatkiem gęstszego sosu wiśniowego (do mojego sosu dodałam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, miał idealną konsystencję). Taki sernik najlepiej kroić nożem zwilżonym zimną wodą. 

Sernik z wiśniami na zimno

Sernik czekoladowy na zimno przepis
Sernik czekoladowy na zimno z wiśniami

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 20 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Malwinka 19/07/2014 - 4:22 pm

Wspaniały! 🙂 Czekolada i wiśnie to jedno z lepszych połączeń 🙂

Odpowiedz
Natalie 19/07/2014 - 4:25 pm

Ile wiśni widzę! Chyba się wprowadzę heh 😉

Odpowiedz
Olga Pi 19/07/2014 - 4:36 pm

Wygląda pysznie! Ciekawe, czy żelatynę można zastąpić agar agar…?

Odpowiedz
Anonimowy 05/08/2014 - 8:35 am

Też mnie to bardzo ciekawi, ponieważ nie używamy żelatyny w naszej kuchni…

Odpowiedz
Malwina 05/08/2014 - 3:29 pm

Zastąpić zawsze można, niestety nie jestem w stanie powiedzieć, ile agaru najlepiej użyć przy takiej ilości składników. Może ktoś z czytelników doradzi?

Odpowiedz
*Nataleczka* 19/07/2014 - 5:40 pm

Wow, wow jeszcze raz wow ale bajecznie wygląda

Odpowiedz
Krzepa 19/07/2014 - 6:28 pm

pyszny sernik…. wiśnie i czekolada to wprost wymarzona kombinacja:) pozdrawiam

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 19/07/2014 - 7:13 pm

U mnie sernik na serkach homo jest bardzo często. Również czekoladowy. Z wiśniami jeszcze nie robiłam. Wygląda bajecznie i bardzo apetycznie. Przepiękne zdjęcia!

Odpowiedz
aldia arcadia 19/07/2014 - 7:57 pm

orety jakie foty smakowite!!!!!!!

Odpowiedz
Magda C. 20/07/2014 - 2:10 pm

Smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2014 - 12:38 am

ale zdjeciaaa… I te opisy…

Odpowiedz
JustInka 21/07/2014 - 9:40 am

Wygląda obłędnie! Kolejny przepis, do przeniesienia na moje podwórko!

Odpowiedz
gin 21/07/2014 - 6:10 pm

Obłędny!
Mam jeszcze trochę wiśni w słoikach, będę musiała sobie taki zrobić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/08/2014 - 7:56 pm

Sernik był tak pyszny, że nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia 🙂 chyba będę musiała zrobić go jeszcze raz 🙂

Magda

Odpowiedz
jagacicha 31/08/2014 - 4:29 pm

Mój ulubiony spód i nadzwyczajny sos wiśniowy 🙂 sam sernik dobry, ale moim zdaniem nieco za ciężki i za tłusty, bo spodziewałam się bardziej piankowej konsystencji, a wyszedł dość toporny 😛

Odpowiedz
Anonimowy 13/02/2017 - 8:52 pm

Właśnie wstawiłam go do lodówki. Na Walentynki nada się idealnie 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies