Pierogi z truskawkami

przez Malwina
Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami
Przed robieniem tradycyjnych pierogów zazwyczaj wzbraniam się, jak tylko mogę. Chętniej zabieram się za pierogi z ciasta drożdżowego, którym trzeba poświęcić o wiele więcej czasu. Jednak wczoraj coś mnie tchnęło i spontanicznie zrobiłam pierogi z truskawkami. Pierogi z owocami to dla wielu osób smak kojarzący się z dzieciństwem. Obowiązkowo polane śmietaną (w wersji fit jogurtem) i posypane cukrem. 

Pierożki z truskawkami
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4-1 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju (lub stopionego masła)
  • truskawki
  • do podania: śmietana lub gęsty jogurt, cukier puder, listki mięty
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy olej lub masło i wlewamy do mąki. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy dłonią ciasto. Jeśli wody jest zbyt mało, dolewamy odrobinę pozostałej. U mnie z reguły 3/4 szklanki gorącej wody wystarcza. Ciasto wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być delikatne i miękkie. Przekładamy je do miseczki i przykrywamy. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie truskawki pozbawiamy szypułek, owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół lub na 4 części w zależności od rozmiaru owoców.

Ciasto dzielimy na 2-3 części. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy dość cienko ciasto na grubość 1-2 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Na środku układamy truskawki, zlepiamy. Odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pierogi (ja gotuje pierogi w dwóch partiach), gotujemy przez około 2 i pół minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Podajemy polane śmietaną/jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty. Jeśli macie zamiar jeść pierogi później, wówczas układajcie je na talerzu, tak, aby nie dotykały się. W przeciwnym razie mogą się posklejać.

Pierogi truskawkowe
Pierogi z truskawkami

Czas przygotowania: 40 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Krzepa 15/06/2014 - 4:09 pm

Moje ulubione 🙂 najlepszy smak dzieciństwa…pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 15/06/2014 - 5:03 pm

uwielbiam pierogi wypełnione owocami!

Odpowiedz
cupoffhappiness 15/06/2014 - 6:34 pm

Ulubiona wersja pierogów *.*

Odpowiedz
Opalanka 15/06/2014 - 7:17 pm

Uwielbiam. Robić lubię średnio. Ale czasem zbieram koleżanki na "darcie pierza" i lepimy. Wtedy lubię:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/06/2014 - 9:29 pm

Kocham♥ Ostatnio też robiłam!

Odpowiedz
teenager ;) 16/06/2014 - 3:55 am

nie można nie zjeść tych pierogów w sezonie! 🙂

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 11:46 am

Wspaniałe Ci wyszły! Tak cienkie ciasto, że farsz przebija na zewnątrz 🙂

Odpowiedz
MariaGotuje 16/06/2014 - 5:04 pm

Jak pierogi z owocami to i śmietana i cukier puder muszą iść w ruch. No cóż, mam nadzieję, że moja dieta zrozumie powagę sytuacji 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/06/2014 - 6:39 pm

Cudowne, zjadłabym! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2016 - 8:29 pm

Czy można zrobić te pierogi z mrożonymi truskawkami? Mam ochote na słodkie pierogi, ale truskawki posiadam tylko mrożone 😉

Odpowiedz
Malwina 05/09/2016 - 6:18 am

Możesz spróbować. Do środka najlepiej dodać truskawkę zamrożoną, pokrojoną na mniejsze kawałki. Możesz sypnąć do środka odrobinę cukru, bo te mrożone mają mniej smaku.

Odpowiedz
Anonimowy 05/09/2016 - 7:26 pm

Dzięki, już wiem, co jutro będę robić 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies