Pierogi z truskawkami |
Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3/4-1 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju (lub stopionego masła)
- truskawki
- do podania: śmietana lub gęsty jogurt, cukier puder, listki mięty
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy dość cienko ciasto na grubość 1-2 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Na środku układamy truskawki, zlepiamy. Odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy pierogi (ja gotuje pierogi w dwóch partiach), gotujemy przez około 2 i pół minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Podajemy polane śmietaną/jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty. Jeśli macie zamiar jeść pierogi później, wówczas układajcie je na talerzu, tak, aby nie dotykały się. W przeciwnym razie mogą się posklejać.
Pierogi z truskawkami |
Czas przygotowania: 40 minut.
12 komentarzy
Moje ulubione 🙂 najlepszy smak dzieciństwa…pozdrawiam
uwielbiam pierogi wypełnione owocami!
Ulubiona wersja pierogów *.*
Uwielbiam. Robić lubię średnio. Ale czasem zbieram koleżanki na "darcie pierza" i lepimy. Wtedy lubię:)
Kocham♥ Ostatnio też robiłam!
nie można nie zjeść tych pierogów w sezonie! 🙂
Wspaniałe Ci wyszły! Tak cienkie ciasto, że farsz przebija na zewnątrz 🙂
Jak pierogi z owocami to i śmietana i cukier puder muszą iść w ruch. No cóż, mam nadzieję, że moja dieta zrozumie powagę sytuacji 🙂
Cudowne, zjadłabym! 🙂
Czy można zrobić te pierogi z mrożonymi truskawkami? Mam ochote na słodkie pierogi, ale truskawki posiadam tylko mrożone 😉
Możesz spróbować. Do środka najlepiej dodać truskawkę zamrożoną, pokrojoną na mniejsze kawałki. Możesz sypnąć do środka odrobinę cukru, bo te mrożone mają mniej smaku.
Dzięki, już wiem, co jutro będę robić 🙂