Dżem z mirabelek i malin

przez Malwina

Po konfiturze z mirabelek i amaretto oraz konfiturze mirabelkowej z wanilią, przyszła kolej na pyszny dżem. Bazą do niego są także mało doceniane mirabelki. W połączeniu ze słodkimi malinami smakują wspaniale. Taki dżem to świetny dodatek do ciast, muffinek i naleśników.

 Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III. 

Konfitura z mirabelek i malin

DŻEM Z MIRABELEK I MALIN

Składniki:
[przepis własny]

  • 1,3 kg mirabelek (waga po wypestkowaniu)
  • 350 g malin
  • 350 g cukru (lub więcej wg preferencji)
Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 godziny, aż puszczą sok. Po tym czasie garnek stawiamy na małym palniku. Gotujemy pierwszego dnia przez 1,5 godziny. Na drugi dzień ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy kolejne 1,5 godziny lub do momentu, kiedy dżem zgęstnieje. Smażenie dżemu  możecie rozłożyć także na 3 dni, gotując każdego dnia przez około godzinę. Pamiętajcie o tym, by pod koniec smażenia częściej mieszać dżem. Gorący dżem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut. 

Konfitura mirabelkowa przepis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny i 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Angie 03/09/2013 - 5:24 pm

Uwielbiam te Twoje dżemy<3

Odpowiedz
Majana 04/09/2013 - 5:05 am

Pyszny dżemik. To z pewnością udane połączenie smakowe 🙂

Odpowiedz
Antenka 04/09/2013 - 7:19 am

o rany:) poezja!:D

Odpowiedz
Domi w kuchni 04/09/2013 - 11:33 am

Szalejesz z tymi przetworami 🙂 kolejny, fantastyczny dżem w akcji – wygląda cudnie.

Odpowiedz
Zofia 26/07/2018 - 3:05 pm

A co ze skórką z mirabelek? Czy rozpadnie się całkowicie czy jeśli nie lubię to lepiej po przesmazeniu przetrzeć przez sito?

Odpowiedz
Malwina 26/07/2018 - 3:23 pm

Ona jest mięciutka i prawie niewyczuwalna (jeśli smażysz przez 3 dni, powinna się rozpaść). Możesz też przetrzeć lub po prostu zblendować dżem (będzie szybciej).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies